null Beeld

Na de aanslagen in Brussel: 'Lotgenoten' op VTM, over 8 recente rampen in België, wordt uitgesteld

Net op de dag dat we een interview zouden doen met VTM-journaliste Julie Colpaert over ‘Lotgenoten’, de door haar gepresenteerde nieuwe reportageserie over de grootste tragedies uit de recente Belgische geschiedenis, vindt de állergrootste tragedie uit de recente Belgische geschiedenis plaats. Kort daarna beslist VTM dan ook om de reeks voor onbepaalde tijd in de koelkast te steken. 'Op een moment waarop heel het land nog om de slachtoffers rouwt, ligt ‘Lotgenoten’ nog te gevoelig', klinkt het. In de plaats wordt de docureeks 'Helden van hier' vanaf maandag heruitgezonden.

Noud Jansen

'Wanneer ik een bus of een vliegtuig neem, speelt één ding altijd in mijn achterhoofd: het kán fout gaan'

Julie Colpaert «’t Is echt even een mind switch hoor, om het na al die terreurtoestanden over ‘Lotgenoten’ te hebben. Maar goed, het leven gaat door. Dus ja: ‘Lotgenoten’ is een reeks over acht relatief recente Belgische rampen, van de windhoos op Pukkelpop 2011 tot de treinbotsing in Buizingen en van de brand in het Antwerpse Switel-hotel tot de gasontploffing in Gellingen. Het idee is dat we telkens een reconstructie maken van wat er die dag is gebeurd, aan de hand van getuigenissen van betrokkenen: mensen die het overleefd hebben, nabestaanden van de slachtoffers, hulpverleners, andere getuigen. We belichten het echt van alle kanten.

null Beeld

»Neem nu de aflevering over Pukkelpop: we laten daarin niet alleen festivalgangers aan het woord, en vrienden en familie van de slachtoffers, maar ook de organisator, Chokri, en één van de muzikanten die op het podium stonden toen het noodweer losbarstte: Skin, de zangeres van Skunk Anansie. Zij vertelt hoe de lucht met ieder nummer dat ze speelden, dreigender werd, maar hoe zij en haar bandleden aanvankelijk niet in de gaten hadden hoe erg het was – pas toen Skin létterlijk werd weggeblazen, zijn ze in allerijl van het podium gerend.»

HUMO Was jij zelf op die noodlottige editie van Pukkelpop aanwezig?

Colpaert «Nee. De enige van de acht rampen waar ik zelf bij aanwezig was, als journalist dan, was de treinramp in Wetteren van drie jaar geleden (waarbij giftige gassen vrijkwamen, red.). Ik herinner me nog goed het moment waarop we daar aankwamen, op de grote weg aan de spoorweg: de baan was helemaal afgesloten voor het normale verkeer, en langs de tentjes die waren opgezet om de slachtoffers in op te vangen, reden de hulpdiensten en masse af en aan. Ik weet ook nog dat een café op de hoek ontruimd was om er een crisiscentrum in onder te brengen; de plek waar alles gecoördineerd en beslist werd. Voor mij was het de eerste keer dat ik zoiets meemaakte, en ik moet zeggen: ’t was behoorlijk indrukwekkend allemaal.»

HUMO Eén van de rampen die aan bod komen in ‘Lotgenoten’ moest ik eerlijk gezegd even googelen: een kettingbotsing in Nazareth, op 27 februari 1996. Dat was ik alweer helemaal vergeten.

Colpaert «Het is ook al eventjes geleden, hè? Maar Nazareth was wel degelijk de grootste kettingbotsing uit de Belgische geschiedenis: meer dan tweehonderd auto’s en vrachtwagens waren erbij betrokken, en er vielen tien doden en zo’n tachtig gewonden. Het merkwaardige was – en in die zin was het zeer vergelijkbaar met de kettingbotsing van drie jaar geleden op de A19 in Zonnebeke – dat het gebeurde op een stralende dag: niemand verwachtte de zeer dichte mist die daar plots de kop opstak – ‘een muur van mist’, zo wordt één en ander omschreven door mensen die het nu nog kunnen navertellen.

»Nu, het enige positieve bij al die ellende was dat er op die dag veel mensen uit hun auto zijn gestapt om de gewonden te helpen – er zijn toen daadwerkelijk levens gered. Daar zijn vriendschappen voor het leven uit ontstaan: sommigen van die mensen zien elkaar nu nog geregeld. Dat is juist het mooie aan ‘Lotgenoten’: ’t is een reeks die naar de keel grijpt, maar die tegelijk altijd wel een positieve twist bevat.

»Van alle afleveringen hebben we een screening gehouden waar iedereen die in die reportage aan bod kwam, naartoe mocht. Onlangs was de aflevering over de gasexplosie in Gellingen aan de beurt. Twee appartementsblokken zijn daar ingestort, met veertien doden tot gevolg. Na de vertoning zijn de ouders van een jong koppel dat het niet overleefd heeft, aan de praat geraakt met de brandweerman die tevergeefs geprobeerd had om het paar nog levend vanonder het puin te halen: een buitengewoon aangrijpend, maar tegelijk ook hartverwarmend moment.»

HUMO Slotvraagje: ben jij zelf ooit ternauwernood aan een ramp ontsnapt?

Colpaert «Nee, maar ik merk wel dat ik, sinds ik weleens verslag uitbreng over rampen, alerter ben geworden. Wanneer ik een bus of een vliegtuig neem, speelt één ding altijd in mijn achterhoofd: het kán fout gaan. Niet helemaal onterecht, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234