Alcatraz 2019 Beeld Alcatraz Metal Festival
Alcatraz 2019Beeld Alcatraz Metal Festival

Na de anticlimax van Kiewit: welke festivals gaan wél nog door deze zomer?

Dat Pukkelpop de stekker uit de editie van 2021 heeft getrokken, betekent niet per se dat er deze zomer niet van muziek in openlucht kan genoten worden. Inmiddels hebben verschillende festivals bevestigd dat ze wel degelijk doorgaan. Voor wie staat te popelen om op een drassige wei met lauwe pils overgoten te worden, maakten we een overzicht.

Het gaat weliswaar om kleinere festivals dan Pukkelpop, die door de lagere bezoekersaantallen ook minder problemen ondervinden met de vereiste testingcapaciteit. Bovendien trekken sommige festivals een wat ouder publiek aan dan Pukkelpop, waardoor de meeste bezoekers al volledig gevaccineerd zijn en er ook minder tests nodig zijn.

Lokerse Feesten (30 juli tot en met 8 augustus)

‘Wij hebben al voor de start van de festivalzomer besloten ons festival te organiseren volgens het horecaprotocol. Dat betekent dat maximaal 400 bubbels aan tafels van telkens vier personen van de optredens op de Grote Kaai kunnen genieten’, liet voorzitter Timothy Heyninck van Lokerse Feesten optekenen. De bubbeleditie van dit jaar verwelkomt onder andere The Haunted Youth, Arsenal, Måneskin, Alex Agnew, Goose, Kids With Buns, Bart Peeters en Gabriel Rios.

Lokerse Feesten 2019 Beeld Lokerse Feesten
Lokerse Feesten 2019Beeld Lokerse Feesten

WECANDANCE (30 juli tot 14 augustus)

Op het strand van Zeebrugge zijn elke dag maximaal 2.500 festivalgangers toegelaten, maar er mag wél gedanst en gefeest worden. Bezoekers moeten een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud, een vaccinatiebewijs of een positieve coronatest van maximaal 6 maanden kunnen voorleggen om te genieten van onder andere Blck Mamba, Carista, Richie Santos, Hakimm en Eagl.

Dranouter Zomersessies XL (5 tot en met 8 augustus)

De organisatie van Festival Dranouter liet weten dat er voor hun Zomersessies XL niets verandert. Op het overlegcomité werden immers beslissingen gemaakt over de laatste fase van de exitstrategie, vanaf 13 augustus. Events buiten moeten vanaf dan het Covid Safe Ticket gebruiken, maar dat is dus niet van toepassing in Dranouter. Op de Zomersessies XL worden maximaal 5.000 festivalgangers per dag toegelaten. Op de affiche staan onder andere Flip Kowlier, Hooverphonic, Mooneye, Het Zesde Metaal, Eefje De Visser, Meskerem Mees en De Dolfijntjes.

Alcatraz 2019 Beeld Alcatraz Metal Festival
Alcatraz 2019Beeld Alcatraz Metal Festival

Alcatraz (13, 14 en 15 augustus)

Metalfestival Alcatraz in Kortrijk krijgt wél te maken met de strengere maatregelen van het Overlegcomité, met onder andere de PCR-test van maximaal 48 uur. Desondanks gaat het festival gewoon door, meldde woordvoerder Bernard De Riemacker. ‘Ons publiek is ouder dan dat van Pukkelpop. Ze zijn gemotiveerd om zich te laten vaccineren. Een hele grote groep is zelfs al volledig gevaccineerd. En voor wie nog niet (volledig) gevaccineerd is, zoeken we een oplossing.’ Alcatraz verwelkomt zo'n 25.000 metalheads en grote namen als Epica, Kreator, Emperor, Heilung, AmenRa, Cradle of Filth, Channel Zero en Stake.

Paradise City (13, 14 en 15 augustus)

Op kasteeldomein De Ribaucourt in Perk komen op vrijdag en zondag zo'n 7.000 bezoekers langs, op zaterdag zelfs de maximumcapaciteit van 10.000. Ook Paradise City heeft een wat oudere doelgroep dan Pukkelpop en verwacht daarom dat er slechts een minderheid van de bezoekers getest zal moeten worden. Festivalgangers mogen ook binnen met een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Op de affiche prijken onder andere Lawrence Le Doux, Le Motel, Kink, David Numwami en Lefto.

Paradise City 2019 Beeld Paradise City / Thibault Feyaerts
Paradise City 2019Beeld Paradise City / Thibault Feyaerts

Zeverrock (13 en 14 augustus)

In Zevergem (De Pinte) gaat Zeverrock gewoon door zoals gepland. ‘Zeverrock is kleinschalig genoeg om zonder problemen te laten doorgaan’, aldus de organisatie. ‘In tegenstelling tot Pukkelop duurt Zeverrock maar twee dagen en dus kun je met een negatieve PCR-test, die 48 uur geldig is, naar het festival. We hebben de maximumcapaciteit per festivaldag wel teruggeschroefd van 4.000 naar 3.000 bezoekers.’ Zeverrock verwelkomt onder andere Black Box Revelation, Brihang, Compact Disk Dummies, DIRK. en Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob.

Super Sauvage Festival (15 tot en met 21 augustus)

Diep verborgen in de Ardense bossen bevinden zich de Daft studios en het Daft hotel. De locatie is in rustigere tijden een plaats waar artiesten kunnen creëren en rusten, maar in het midden van augustus wordt die kalmte verstoord door enkele straffe Belgische streekproducten. Staan op de affiche: Blackwave., Absynthe Minded (Trio), Emma Bale, Kids with Buns, Haunted Youth, Novastar (The Fab Four Hands Tour) en Stikstof.

Ostend Beach (20, 21 en 22 augustus)

Op het Klein Strand in Oostende verwacht de organisatie van Ostend Beach zo'n 5.000 feestvierders op vrijdag en een dikke 10.000 op zaterdag en zondag. ‘Door het soort muziek dat wij spelen, is ons doelpubliek sowieso iets ouder', aldus de organisatie. ‘Op zondag wordt er bijvoorbeeld retro gedraaid. Alleen op vrijdag hebben we een jonger publiek, maar dat hoeft geen probleem te zijn. We hebben de bezoekers op sociale media erg goed geïnformeerd over hoe ze ons festival kunnen binnen geraken. Ze moeten gevaccineerd zijn, een geldige PCR-test kunnen voorleggen of bij de apotheek een antigeentest ophalen om te kijken of ze besmet zijn.’ Op Ostend Beach zal je kunnen dansen op de beats van onder andere Martin Solveig, DJ Ghost, Yves Deruyter, MATTN, Marco Bailey en Rebekah.

null Beeld Kamping Kitsch Club
Beeld Kamping Kitsch Club

Kamping Kitsch Club (21 augustus)

Het zelfverklaarde ‘marginaalste festival van het land’ viert deze zomer haar tiende verjaardag op domein Lange Munte in Kortrijk, samen met zo'n 15.000 verklede festivalgangers. ‘Gezien wij een eendaagsfestival zijn hoeven we geen tussentijdse testen te doen', laat de organisatie weten. ‘Mensen moeten bij aankomst wel rekening houden met de maatregelen die ons door de overheid werden opgelegd. Alle bezoekers zullen gescand worden op hun Covid Safe Ticket. Er zullen dus geen sneltests aan de ingang gedaan worden: iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen Covid Safe Ticket, net zoals je het vliegtuig zou nemen.’ Op de affiche prijken onder andere Willie Wartaal, Freddy De Vadder, Jebroer, Get Ready!, De Romeo's, Zanger Rinus en Hot Marijke.

W-Festival (25 tot en met 29 augustus)

Ook W-Festival, georganiseerd door radiozender Joe, gaat gewoon door. Het vijfdaagse festival verwelkomt onder andere The Jacksons, Paul Young, Wet Wet Wet, The Human League, Ronan Keating, Marc Almond, Howard Jones en Front 242.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234