null Beeld

Na de bal in het oog en de elleboog: de comeback van David Goffin

David Goffin heeft niet het beste jaar uit zijn carrière achter de rug. Zijn rentree op het tenniscourt in Doha verliep in mineur, maar volgende week begint hij met goede moed aan de Australian Open. ‘Na een blessure wil je altijd zo snel mogelijk weer op topniveau terugkeren. Dat kan niet altijd, soms heb je gewoon tijd nodig.’

Jan Hauspie

'We mogen niet dromen, maar ik ben 28 en dus op mijn sterkst'

Terwijl David Goffin in alle luwte aan zijn terugkeer werkte, scheerde de Belgische sport hoge toppen. Een jaar geleden werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, nu kwam zijn naam in geen enkel lijstje voor. Rode Duivel Eden Hazard volgde hem op.

null Beeld

David Goffin «Eden is uitzonderlijk getalenteerd. Geef hem de bal en hij doet ermee wat hij wil. Vooral de regelmaat waarmee hij de prestaties aan elkaar rijgt, maakt indruk. En dat ondanks een zwaar programma met Chelsea én met de nationale ploeg. Hij moet in niets onderdoen voor de allerbesten, ik vind hem de verdiende Sportman van het Jaar.»

Goffin «Hij schept plezier in wat hij doet. En tegelijk is hij uitermate professioneel en gefocust. Eden probeert zich ook niet anders voor te doen dan hij is, dat werkt het best. Ook voor mij. Hoe vaak heb ik niet gehoord dat ik te rustig ben en me wat arroganter moet opstellen, maar zo ben ik niet. Ik heb het geprobeerd, maar dan verlies ik mijn naturel. Ik hou ook niet van arrogante mensen.»

HUMO 2018 was een kwakkeljaar voor jou. Het begon al in februari met die bal in je oog, en eindigde in september met een hardnekkige elleboogblessure.

Goffin «We hebben meteen mijn winterprogramma aangepast. Ik heb mijn vakantie vervroegd, zodat ik mijn elleboog kon laten genezen. Daarna volgde er een langere voorbereiding dan normaal. De voorbije jaren heb ik twee keer de Daviscupfinale en de Masters gespeeld: er was amper tijd om het nieuwe seizoen voor te bereiden. Nu wel. Ik hoop dat het een goede beslissing was om vroeger dan gepland mijn seizoen te beëindigen, en dat het werk van de voorbije maanden vroeg of laat begint te renderen.

»Na een blessure wil je altijd zo snel mogelijk terugkeren. Dat kan niet altijd, soms heb je gewoon tijd nodig. Op zulke momenten ben ik weleens te ongeduldig, te perfectionistisch ook. Je kunt dat als een kwaliteit zien, maar het is beter om me niet op te winden. Dat blijft moeilijk, maar het lukt beter dan vroeger.»

null Beeld

HUMO Je hebt een video van je trainingsarbeid op je Facebookpagina gepost.

Goffin «Ik heb eerst zes weken vakantie genomen en ben daarna met het fysieke werk begonnen. We hebben er bewust veel variatie in gestoken, want hoe graag ik me ook afbeul, alleen maar in de zaal trainen gaat weleens vervelen. Ik heb veel gezwommen en me aan een via ferrata (een parcours met staalkabels langs een rotswand, red.) gewaagd, iets wat enorm populair is in het zuiden van Frankrijk. Het was mijn eerste keer, maar ik heb er erg van genoten. Ik heb geen hoogtevrees, dat hielp ook (lachje). Het was in ieder geval een aangename manier om de draad weer op te pikken.

»Pas daarna is het tenniswerk erbij gekomen. Het was zalig om na zo’n lange periode mijn racket weer te kunnen vastnemen. We hebben het voorzichtig opgebouwd. Eerst in Monaco, waar ik met Tomás Berdych en Stan Wawrinka heb gespard. Daarna ben ik op stage vertrokken naar Tenerife, waar ik met Dominic Thiem en enkele andere spelers heb getraind.»

Thierry Van Cleemput (coach) «We hebben de intensiteit stap voor stap opgedreven en nauwgezet in de gaten gehouden hoe zijn elleboog reageerde. Pas in Tenerife is David voluit gegaan.»

HUMO Heb je geprobeerd iets aan je tennis te veranderen?

null Beeld

Goffin «We hebben aan mijn opslag gewerkt, aan mijn volleyspel en aan mijn positiespel. We hebben ook bekeken hoe ik de tegenstander meer onder druk kan zetten.»

Van Cleemput «De basis van zijn succes heeft hij met zijn forehand gelegd, dus daar hebben we op voortgebouwd. Ik zag een gemotiveerde en vastberaden David. Op geen enkel moment heb ik hem horen klagen. Ik ben tevreden, maar nu moet het echte verhaal geschreven worden.»

HUMO Ondertussen komt de jongere generatie opzetten, terwijl oude rotten Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal lieten zien dat ze nog niet afgeschreven zijn.

Goffin «Het wordt een interessant jaar (lachje). Wie van de jongeren zal zich laten gelden? Zal Djokovic op zijn elan doorgaan? Schrijf ook Roger Federer niet af: hij is nog altijd in staat iedereen pijn te doen. En Rafael Nadal is beresterk op gravel en in het begin van het seizoen, wanneer hij nog niet door kleine blessures wordt geplaagd. Nu, ik denk dat ik nog altijd mijn plaats mag opeisen in het wereldtennis. Ik ben 28, dan ben je stilaan op je sterkst (lachje).»

Van Cleemput «Journalisten kijken vooral naar de plaats op de ATP-ranking, maar die zegt weinig over de vooruitgang die je hebt geboekt. Voor David gaat het ook over hoe hij zich voelt, en hoe zijn lichaam reageert. Onze aandacht gaat niet in de eerste plaats naar het klassement.»

HUMO Meteen na de Australian Open staat de Daviscupontmoeting in en tegen Brazilië op het programma. Doe je mee?

Goffin «Dat weet ik nog niet. Het is wel lastig, meteen na een grandslamtoernooi. We zullen zien hoe ik recupereer, en of mijn arm het houdt. Brazilië ligt ook niet bij de deur, er is het tijdsverschil en de aanpassing aan een andere ondergrond.»

HUMO Wat vind je van de nieuwe Daviscupformule? De wereldgroep verdwijnt en er komt een finaletoernooi met achttien landenteams op één locatie.

Goffin «Ik hield wel van de oude formule, ook omdat ze ons team lag. Nu, er moest iets veranderen. Door de drukke kalender deden er amper nog spelers uit de top 20 mee. Maar dat nieuwe toernooi is er halsoverkop gekomen. Ik ben er niet zeker van of het zal werken, wellicht zullen ze moeten bijsturen. Zo’n finaleweek in november is niet vanzelfsprekend, het einde van het jaar is al zwaar genoeg. Bovendien broedt de spelersvakbond op een eigen landencompetitie. Stel je voor: twéé landencompetities, dat zou toch belachelijk zijn.»

Van Cleemput «De Daviscup is als een oude dame, ik heb er veel respect voor. Maar ze dateert van vóór de oorlog en is niet mee geprofessionaliseerd met het tennis. Een selectie voor de nationale ploeg is het nirwana voor iedere atleet, ook voor David. Maar de initiatiefnemers hebben alleen oog gehad voor hun commerciële belangen en geen rekening gehouden met de spelers. Dat choqueert mij. De spelers zijn als artiesten van wie week na week wordt verwacht dat ze het beste van zichzelf geven. Wel, zorg er dan voor dat ze in de best mogelijke omstandigheden kunnen presteren. Voeg niet nog méér wedstrijden toe aan het einde van een zwaar en veel te lang seizoen. Die paar weken vakantie zijn onontbeerlijk.

null Beeld

»In de vernieuwde Davis Cup kun je ook niet langer punten verdienen voor de ATP-ranking. Maar de wedstrijden worden wél gepland op een moment dat de meeste spelers punten moeten verdedigen in andere toernooien. Dat slaat werkelijk nergens op. Deze oorlog (tussen de ATP en de internationale tennisfederatie ITF, red.) moet stoppen.»

HUMO Wat zijn de ambities voor 2019?

Van Cleemput «We mogen niet dromen. David heeft vier maanden geen competitie gespeeld. Zijn laatste echte wedstrijd dateert van de US Open tegen Marin Cilic, toen hij niet 100 procent was door die elleboog. Alles in het tennis draait om ritme, maar daarvoor heb je wedstrijden nodig. We focussen dus niet op direct resultaat, we bekijken het op de langere termijn.»

Goffin «Misschien gaat het me meteen goed af, en anders duurt het even voor ik het juiste ritme te pakken heb. Wie weet zal ik nog rust moeten inlassen en voor enkele wedstrijden moeten passen. Na Melbourne zullen we meer weten.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234