null Beeld

Na de Fortiscommissie: Bart Tommelein (Open VLD) & Renaat Landuyt (SP.A)

Vrijdagochtend, 4 uur. Bart Tommelein zet een veelbetekenend zinnetje op zijn Facebookpagina: 'Bart moet bekomen van de voorbije weken. Amai...' De Kamer heeft net het rapport van 'zijn' onderzoekscommissie goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. Stemde dus tégen: Renaat Landuyt. Zes weken lang hadden Landuyt (SP.A) en Tommelein (Open VLD) schouder aan schouder proberen uit te vogelen of de regering het Fortisproces had proberen te beïnvloeden, maar in de laatste rechte lijn kwam er een kink in de kabel. Landuyt kon zich niet neerleggen bij het slappe eindrapport.

Tom Pardoen


Bart Tommelein & Renaat Landuyt: enkele quotes

Tommelein «Ik had het vooral vorige donderdag héél lastig, toen ik die brief van het Hof van Beroep had gekregen: 'Er heeft iemand gelogen tegen u.' Toen ben ik bijna gecrasht - heel even wist ik niet meer wat ik moest doen. Ik heb dan beslist om het geplande conclaaf in Oostende af te blazen. Dat interpreteerde Renaat dan weer als een poging om 't onderzoek te saboteren.»

Tommelein «Twee meerderheidspartijen hadden in deze commissie een specifieke opdracht: hun ministers en ex-ministers uit de wind zetten. We moeten niet hypocriet zijn. Iedereen weet dat de CD&V'ers in de commissie Yves Leterme en Jo Vandeurzen moesten helpen.»

Tommelein «Naar mijn eigen inschatting: ja!» (als antwoord op de vraag of er meer aan de hand is dan er in het rapport van de fortiscommissie staat)

Tommelein «Bovendien staat in het rapport wél de conclusie dat de scheiding der machten in eerste aanleg in gevaar is geweest. Daar heb ik op aangedrongen. Sommige commissieleden wilden doen alsof er niets aan de hand was, maar ik heb op tafel geklopt: 'We doen niet alsof onze neus bloedt.' Ik wilde zelfs nog verder gaan, opschrijven dat er ook later, in de beroepsprocedure, foute contacten waren geweest. Maar ik zat niet alléén in de commissie, hè.»

Landuyt «Eigenlijk ben ik een advocaat in hart en nieren - als de SP mij in oktober 1991 niet had gebeld, was ik misschien wel in de voetsporen van mijn grote voorbeeld Piet Van Eeckhaut getreden. Ik leef helemaal op tijdens hoorzittingen en ondervragingen. Dan pas merk je dat een parlementslid macht heeft: je kan mensen pákken, bij manier van spreken. Je bent een verlengstuk van het volk, dat wil weten wat de groote heeren al dan niet mispeuterd hebben. Geweldig. En ik probeer altijd de juiste vragen te stellen: ik ga ergens naartóé. (Mopperend) Als ik tenminste niet word onderbroken door Jean-Marie Dedecker

Landuyt «Zijn imago van dossiervreter heeft een serieuze knauw gekregen: hij stelde altijd de foute vragen. In het begin toch - op het einde herhaalde hij gewoon de mijne, iets anders verwoord.» (Over Jean-Marie Dedecker)

Tommelein «Muggenziften over artikeltjes en regeltjes, daar kan ik niet tegen. Zoals de getuigenis van Christian Van Buggenhout (de advocaat van de staat in de Fortiszaak, red.). Ik had hem schriftelijk opgeroepen om te getuigen. Toen hij de eed niet wilde afleggen, was ik geschandaliseerd. Andere commissieleden - wél juristen - zeiden: 'Ah ja, je had hem moeten dagvaarden.' Dan denk ik: 'Maar enfin, wat is dát nu? Ik heb de mens toch een brief gestuurd? Hij is toch gekomen?'»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234