null Beeld

Na de moorden: 0110, het concert voor een verdraagzaam Antwerpen

'Sinds de moorden wordt er véél meer gediscussieerd. Eindelijk liggen de problemen op tafel: dat lijkt me positief.' Tom Barman trekt 0110 op gang, het concert voor een verdraagzaam Antwerpen.

Redactie


Op papier lijkt het allemaal fantastisch, zo'n 'wereldtournee', maar soms heeft Tom Barman het afgelopen jaar toch op de tanden moeten bijten. Toen de dEUS-frontman van de 28 betalende fans in Detroit wilde weten of hun stad nu met de klemtoon op de eerste dan wel de tweede lettergreep werd uitgesproken, kreeg hij een lesje in nederigheid: ''Zegt maar Antwááárpe,' riep er iemand vanuit de zaal.' Hoog tijd voor een gesprek over de stad die hem tot aan de andere kant van de plas blijft achtervolgen.

Voor het overige had dEUS na de release van 'Pocket Revolution' weinig reden tot klagen: in de grote Amerikaanse steden zaten de zalen wél vol, en vorige week speelden Barman en co. niet alleen op het Deense Roskilde-festival, maar mochten ze ook de Werchter-wei als headliner de nacht inzingen. 'En in Wenen speelden we twee weken geleden vlak voor de zwaarste rockers van het moment: Queens Of The Stone Age, Motörhead en Metallica,' vertelt Barman enthousiast, terwijl we naar een terrasje in een zijstraat van de Keyserlei wandelen. Zijn appartement zijn we ontvlucht: 'Ik heb alleen maar melk en Red Bull in huis.'

Maar de kers op de taart wordt het concert in eigen stad op 1 oktober, precies één week voor de gemeenteraadsverkiezingen. Barman zit een beetje verveeld met de interviews die hij over 0110 moet geven: 'Ik besef dat iemand het gezicht moet zijn van deze actie, maar met een personencultus is niemand gediend. Heel veel mensen werken hieraan samen.' Niet alleen dEUS zal die dag concerteren: tientallen artiesten klimmen gratis op het podium om een feestje voor verdraagzaamheid te bouwen, ook in Gent en Brussel. Niets te vroeg, lijkt het: we spreken de dEUS-zanger een paar dagen nadat op lijn 23 een passagier de dood is ingestampt.

TOM BARMAN « Op 'TerZake' zag ik gisteravond de getuigenis van die oude dame, op de plek van de moord: 'Waarom heeft niemand iets gedaan?! Als ik op die bus had gezeten, zou ik mijn schoen hebben gesmeten.' Ik moest bijna huilen: die vrouw deed me enorm aan mijn moeder denken, heel aangrijpend. Eerst dacht ik: zijn ze nu nóg bezig over de moorden van Hans Van Themsche, maar toen bleek er opnieuw iets gebeurd te zijn, en deze keer bijna voor mijn deur. Ook dát nog.

Een vriend van mij had het in New York al gezien op het nieuws. (zucht) In de Verenigde Staten worden er elke dag een paar duizend mensen afgeknald, maar als er hier op het Astridplein iemand wordt vermoord, komt het meteen op CNN.»

Humo steunt 0110

In Antwerpen vindt 0110 onder het motto 'Kleur je stad' plaats op de gedempte Zuiderdokken. Naast dEUS treden ook al zeker Clouseau en de Zita Swoon All Star Band op. In Gent trekt 0110 onder de noemer 'Stem vree wijs' naar de Vrijdagmarkt. Daar hebben Sioen, Flip Kowlier, Helmut Lotti, Will Tura, Djamel, X!nk en Roland al toegezegd. In Brussel is het motto 'Schoon Brussel/Bruxelles ma belle' en wordt er gefeest op het Brouckèreplein. Daar treedt De Laatste Show Band op met een hele schare gasten onder wie Arno, Adamo, Balo, Mousta Largo, Laura Lynn, Daan, Laïla Amezian, Rocco Granata, James Deano, Reggie, A Brand, Akro (Starflam), Manou Gallo, Monsoon, Axelle Red, Willem Vermandere, Frank vander Linden, Johan Verminnen, David Bové (Think of One), Guy Swinnen en Ialma. Alle informatie vindt u op de website www.0110.be. U kunt de organisatie steunen door '0110' te sms'en naar 3699 (1,50 euro per sms).

undefined

Meer in Humo 3435

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234