null Beeld

Na de verloren Spelen: Nils Duerinck slaat terug

'Ik ben het slachtoffer van een tactische fout van onze trainer - Jacques Borlée.'

De estafetteploeg van de 4x400 meter was in juli al op glorieuze wijze Europees kampioen geworden, en de broertjes Kevin en Jonathan Borlée staken in een bloedvorm: een medaille op de Olympische Spelen was niet ondenkbaar. Dat liep even anders, en Nils Duerinck dreigt nu de rekening gepresenteerd te krijgen. Ten onrechte, vindt hij.

Even het geheugen opfrissen: het liep in Londen al fout van bij het startschot in de kwalificatiereeks van de 4x400 meter. Nils Duerinck gaf als laatste de stok door, en Antoine Gillet en de Borlées waren op achtervolgen aangewezen. Ze konden de situatie nog rechttrekken, maar trainer Jacques Borlée zegde voor de finale het vertrouwen in Duerinck op en stelde Michael Bultheel op. In die finale strandden onze jongens op een zesde plaats. De verhoopte medaille bleef uit.

Vlak na de Spelen liet Borlée zich ontvallen dat hij niet meer op Duerinck rekende. Die woorden trok hij later weer in, maar de nasmaak blijft bitter bij de in ongenade gevallen loper, ook bij zijn vriendin Axelle Dauwens, de Belgische kampioene op de 400 meter horden.

Nils Duerinck «Jacques Borlée heeft de lat veel te hoog gelegd. Een medaille was het doel, vanaf het begin. Na de reeksen bleek dat we het moeilijk zouden krijgen in de finale, en hij is in paniek geraakt.»

HUMO Toen gooide hij jou uit de ploeg.

Duerinck «Inderdaad. Daarmee wilde hij een positief schokeffect creëren, maar hij bereikte het omgekeerde. Ik denk dat hij mijn rol in het team heeft onderschat. Toen Cédric Van Branteghem in 2010 een punt achter zijn carrière zette, koos de ploeg eerst Kevin als nieuwe kapitein, maar die wilde dat niet. Ik heb daarna die rol op me genomen. Ik was vooral een buffer tussen Jacques en zijn twee zonen aan de ene kant en de rest van de ploeg aan de andere. Als er kritiek was op Jacques' werkwijze, kwam die bij mij terecht. Met Kevin als kapitein zou dat onmogelijk geweest zijn: dan zou je commentaar op zijn vader gegeven hebben.

Mijn verwijdering heeft hij met iedereen van het team besproken, maar sommigen hebben hem gezegd: ‘Jacques, waarom geef je ons nu het gevoel dat wij in jouw plaats moeten kiezen?’»

HUMO Hoe weet je dat?

Duerinck «Antoine Gillet heeft het me zelf verteld.

Nu, ik hád ook niet goed gelopen in onze kwalificatiereeks. Dat ga ik niet ontkennen.»

HUMO Waaraan lag dat? Ook Jacques Borlée had vooraf beweerd dat je in de vorm van je leven verkeerde.

Duerinck «Wellicht heb ik mezelf te veel druk opgelegd. Ik moest als eerste starten: niet mijn sterkste punt, waardoor de druk des te groter was. Je wilt absoluut dat goed vertrekken, anders breng je iedereen in moeilijkheden.

Ook de druk van buitenaf was groot. Ik weet niet meer wat er verkeerd is gegaan, maar mijn loopstijl stokte en ik kwam niet meer vooruit. Terwijl ik op training en in wedstrijden uitstekende chrono’s had gelopen. Normaal had ik minstens als zesde de stok moeten doorgeven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234