null Beeld Photo News
Beeld Photo News

coronavirus

Na de waarschuwing van Herman Goossens in Humo: moeten we echt rekenen op een vierde golf dit najaar?

‘In het najaar wacht ons een vierde golf’, zegt microbioloog Herman Goossens deze week onomwonden in Humo. Niet meteen wat een mens in volle lockdown graag hoort. Al hoeft zo’n golf wel niet noodzakelijk gepaard te gaan met strenge maatregelen.

Cathy Galle

“Massaal testen kan die vierde golf enigszins temperen, maar niet voorkomen”, meent professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen). Hij vindt ook dat men moet stoppen met mensen wijs te maken dat alles opgelost is door vaccinaties. “We gaan hier wellicht nooit helemaal vanaf zijn. Pas rond 2025 zal dit het vijfde ‘onschadelijke’ coronavirus worden dat elke winter terugkeert.”

Professor Goossens staat zeker niet alleen met zijn boodschap. Het is wat experts ons al maandenlang proberen duidelijk te maken, maar lang niet bij iedereen doordringt: ook nadat iedereen gevaccineerd is, zullen we waakzaam moeten blijven. Viroloog Peter Piot, die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen adviseert over corona, meent zelfs dat we mogelijk elke winter uitbraken zullen krijgen.

“We mogen vooral niet denken dat het straks voorgoed voorbij is”, zegt ook professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt). “Die fout wordt inderdaad vaak gemaakt. Het is heel moeilijk om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren, maar we weten natuurlijk wel dat er seizoenseffecten spelen. Najaar en winter zijn het respiratoir seizoen, dat zijn hoogdagen voor zo’n virus.”

Aan de andere kant gaat de vaccinatie natuurlijk ook wel een rol spelen, waardoor we wel veel beter gewapend op het ijs zullen komen wanneer die vierde golf zich aandient, meent Molenberghs. “De vaccinatie is een heel belangrijke defensielijn, samen met het testbeleid en ook de ontwikkelingen op vlak van antivirale middelen. Dat allemaal samen zal er voor zorgen dat het niet noodzakelijk een grote nieuwe golf moet zijn.”

Britse variant

Al houden we wel best een slag of twee om de arm. Na de tweede golf dachten we ook dat we een derde zouden kunnen vermijden, omdat we beter gewapend waren. Maar toen begon de Britse variant aan zijn veroveringstocht en zitten ook wij weer met de gebakken peren. Toch is professor Molenberghs vrij optimistisch. “Het zal niet vanzelf gaan, dat moeten we goed beseffen, maar ik denk wel dat er zullen in slagen om het in het najaar behoorlijk goed onder controle te houden.”

Daarna zal het kwestie zijn van alert blijven en geduld hebben. Want zoals viroloog Marc Van Ranst eerder al zei: wat we nu meemaken, is eigenlijk de geboorte van een verkoudheidsvirus. Het is een visie die bij zo goed als alle experts leeft: het nu zo gevaarlijke coronavirus zal zich geleidelijk aan omvormen tot een onschadelijk virusje waar we enkel een stevige verkoudheid aan overhouden.

“Dat ligt gewoon in de logica der dingen”, zegt Molenberghs. “Virussen muteren en de variant met een evolutionair voordeel overheerst uiteindelijk. Nu hebben we wat pech met die varianten, want de huidige blijken niet alleen besmettelijker te zijn maar ook meer ziek te maken. Dat is voor het virus eigenlijk ook geen ideale zaak, want als mensen overlijden kan het zich minder verspreiden. Nu is de balans nog positief voor het virus, want er worden veel meer mensen besmet. Dat er dan een kleine fractie extra overlijdt, daar ligt het virus niet van wakker. Maar als er op termijn een variant komt die ook nog eens niet ziek maakt, heeft die een bijkomend voordeel op het huidige virus. En zo gaan we uiteindelijk in een situatie komen waar het virus wel aanwezig blijft, maar we het ons niet meer echt zullen aantrekken.”

Wanneer we in dat stadium terechtkomen, is moeilijk te zeggen. Maar door de vaccinaties en onze andere defensielijnen hoeven we niet tot dan te wachten om ons leven weer op gang te brengen. “Dus ja, ik zie het vrij positief eigenlijk”, meent Molenberghs. “Zolang we maar beseffen dat het virus niet ‘weg-weg’ zal zijn en we dus altijd alert moeten blijven.”

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234