null Beeld

Na de zelfmoord van baanrenner Dimitri De Fauw: zijn moeder en oom spreken voor het eerst

'Zeg aan mijn mama dat haar niks te verwijten valt, dat ik haar doodgraag zag.' Met die sms aan zijn vriendin nam baanwielrenner Dimitri De Fauw op vrijdag 6 november afscheid van het leven; hij werd 28 jaar. De Fauw, dat was de lolbroek van het peloton - dacht iedereen. 'Dimitri was een clown, maar in elke clown schuilt een groot verdriet,' zegt Claudine Verhoeven, zijn moeder.

Sven Spoormakers

Lees een passage uit het artikel

HUMO Drie maanden na het ongeval met Gálvez sprak Dimitri met Jean-Marie Dedecker, verzorger Jef D'hont en journalist Maarten Michielssens. Enkele maanden later stond dat gesprek in Het Laatste Nieuws, als een anonieme getuigenis over de dopingpraktijken bij Quick-Step.

Mark De Fauw «Dimitri lag op dat moment nog helemaal in de knoop met zijn gevoelens. Ze hebben hem laten zeggen wat ze wilden. Hij is gebruikt om Lefevere in diskrediet te brengen.

»Ik heb dat bandje onlangs mogen beluisteren - het gesprek is opgenomen in het café van Dimi's schoonvader, en die had een kopie. Ik zeg u: ze hebben hem véél in de mond gelegd. Ze gaven een voorzet en hij kopte hem binnen. In zijn ogen was het een vertrouwelijk gesprek onder vrienden, in plaats van een plan om iemand aan te vallen.»


Claudine Verhoeven «Hij dacht dat iedereen die eens naar hem lachte zijn vriend was. Ik heb 'm daar dikwijls voor gewaarschuwd. Maar hij was zo goedgelovig! Veel te goed voor deze wereld!

»Hij heeft het mij pas veel later verteld, dat Dedecker hem was komen interviewen en dat die vanalles moest weten over Tom Boonen. Maar hij zei dat hij niets gezegd had, behalve dat Boonen de man was op de feestjes en dat ze veel leute met hem hadden gemaakt.»


Mark «Hij heeft een aantal zaken verteld, ja. Over een feestje op een trainingskamp, en dat er iemand voor de lol met een brandblusapparaat had staan dansen. Is dat zo erg?»


HUMO Hij deed als 'de anonieme renner' ook het verhaal van de drugsfeestjes van Tom Boonen. Dat is min of meer uitgekomen: Boonen is betrapt op het gebruik van cocaïne.

Mark «Vanmol (ploegarts Quick-Step, red.) wist ervan dat ze op feestjes drugs gebruikten: zo hebben ze dat gebruikt in het artikel. Maar op dat bandje vertelde Dimitri iets anders: Vanmol wist ervan, maar dat was omdat een coureur zich grote zorgen maakte dat hij iets had genomen op een feestje. Vanmol had die coureur daarvoor geweldig onder zijn voeten gegeven.

»Dimi verdédigt Lefevere ook meer dan eens! Hij zegt wel dat Lefevere zijn maat niet was, maar ook dat die niets wist van dopinggebruik in de ploeg. Maar dat hebben ze niet opgeschreven, natuurlijk!»


HUMO Jean-Marie Dedecker beweert nu dat Dimitri werd uitgerangeerd omdat hij de omerta had doorbroken. Klopt dat?

Mark «Dat weet ik niet. Ik denk wel dat Dimitri daar zelf van overtuigd was - tenminste, dat had hij zich door die mensen laten wijsmaken. Het is nu te laat, maar als meteen na dat artikel in Het Laatste Nieuws dat bandje publiek was gemaakt, was het allemaal zo erg niet geweest. Want nog eens: Dimi heeft niks bezwarends gezegd.»


Claudine «Ik moet ook zeggen: Dedecker heeft nog geprobeerd om een nieuwe ploeg te vinden voor Dimitri. Op het einde van 2007, toen hij wist dat hij geen nieuw contract kreeg bij Topsport Vlaanderen, is Dedecker met hem bij Bert Anciaux en Ivo Van Aken (toen respectievelijk Vlaams minister van Sport en topsportmanager, red.) geweest. Dedecker wilde ervoor zorgen dat hij een contract kreeg bij Landbouwkrediet. Maar dat is om verschillende redenen niet gelukt.»


HUMO Is Dimitri dáárom niet meteen na het artikel naar buiten gekomen met zijn versie van de feiten: omdat Dedecker hem een nieuw profcontract beloofd had?

Mark «Geen idee.»


Claudine «Hij was onder de indruk van Dedecker, denk ik. Zo'n bekende mens die hem kwam interviewen en iets voor hem wou doen: dat betekende iets voor hem.»


Mark «Ik ben er ook zeker van dat hij niet goed ingeschat heeft wat de bedoeling van Dedecker was.»


HUMO Hij heeft wél een brief geschreven, met zijn waarheid over dat interview. Advocaat Piet Van Eeckhaut bewaart die brief.

Claudine «Ik ben toen meegeweest naar Piet Van Eeckhaut. Dimitri hééft die brief geschreven, maar daar is verder niets meer van in huis gekomen.

»Hij was pisnijdig toen hij in de krant las wat ze van dat gesprek gemaakt hadden. 'Dat heb ik allemaal niet gezegd!' Ze hebben zijn woorden volledig verdraaid.»


HUMO Dat oordeelde de rechtbank onlangs ook. Op 15 oktober oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brussel: 'Uit deze voorbeelden blijkt dat de heer Maarten Michielssens het op z'n zachtst gezegd niet zo nauw nam met het juist citeren van zijn 'anonieme renner'.'

Mark «In dat gesprek hadden ze hem gevraagd of de renners in de Quick-Step-ploeg doping moesten gebruiken. Nee, had Dimitri geantwoord, ze zeggen gewoon dat je moet goed zijn. En toen gaf hij het voorbeeld van de Dauphiné: dat je moet zorgen dat je daar goed presteert als je naar de Tour wil.»


HUMO In de krant werd dat: 'Lefevere laat het dopinggebruik niet alleen toe in zijn ploeg, hij stimuleert het ook. 'Zorg dat je goed zit,' zegt hij dan in de Dauphiné Libéré, 'want straks worden de tickets voor de Tour verdeeld.' Als je dan niks pakt, kom je tekort.'

Mark «Dat heeft Dimitri nooit gezegd.»


HUMO Jean-Marie Dedecker was er als de kippen bij om, meteen na zijn dood, te onthullen dat Dimitri 'de anonieme renner' was en hem te prijzen omdat hij de moed had gehad om te getuigen.

Mark «Ik heb gelezen wat Dedecker op zijn website schreef. 'De paria van de piste' was de titel. Ik dacht dat ik iets kreeg: nog een keer de waarheid verdraaid! Dat was beneden alle peil.

»Kijk, Dimitri is er niet meer. Hij verdient rust. Ze hebben hem misbruikt. Dat ze daar nu mee stoppen, alstublieft.»

Lees het volledige artikel in Humo 3613 van dinsdag 1 december.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234