Na haar ontslag: Anne-Marie Lizin (PS) klauwt terug

Anne-Marie Lizin (60) is al jaren een kwelduivel voor PS-voorzitter Elio Di Rupo. De senator en burgemeester van Hoei heeft altijd een eigenzinnige koers gevaren, en daar komen nu vodden van. Lizin wordt sinds maanden achtervolgd door een stroom verhalen en geruchten over misbruik van gemeenschapsgeld.

Dure reizen en hotels, privé-uitgaven betaald met de Visakaart van het ziekenhuis waarvan ze voorzitter is, torenhoge gsm-rekeningen, een chauffeur die op de payroll van de lokale politie blijkt te staan, enzovoort. Het klinkt bekend (zie de schandalen in Charleroi) en volgens kwatongen is het 'een klassiek PS-verhaal van verkozenen die zich onaantastbaar wanen'.

Lizin zelf noemt de aantijgingen vals en absurd. Maar voor ze haar onschuld kon bewijzen, kreeg ze eind vorig jaar een zwaar hartinfarct in Finland. Ze herstelt nu van een bypassoperatie in... Zuid-Frankrijk. De PS heeft haar geschorst als partijlid en vorige week nam ze plots ontslag als burgemeester van Hoei, hoewel ze had gezworen om dat níét te doen. De PS nam maandagavond akte van haar beslissing: voorzitter Di Rupo wenste haar 'een spoedig herstel' toe.

Twee dagen voor ze ontslag nam, gaf ze nog een vlammend interview in ons zusterblad Télé-Moustique. Hieronder leest u een paar van de meest opmerkelijke passages.

Enkele quotes van Anne-Marie Lizin


«Na mijn bypassoperatie zeiden de Finse, de Franse én de Belgische artsen me dat het uitgesloten was om naar de Belgische krabbenmand terug te keren. Ik moet revalideren op een plek ver weg van alle gevaarlijke stress. Ik mag van de cardiologen op geen énkele manier in een stresstoestand belanden. Daarom is me formeel verboden om zelfs maar te telefoneren met Elio Di Rupo.»

«De partijleiding is niet in staat om haar eigen oordeel te vormen en afstand te nemen van de lynchpartij. De voorzitter was gewoon bang van de media. Heel wat socialisten hebben me bemoedigende berichtjes gestuurd, maar in de partij was het grote paniek. Ze hebben er een proces van gemaakt zoals in de strips van Lucky Luke. Komt dat zien! Hét proces! Dé veroordeling! De strop! Ik wil over alles uitleg geven, maar niet tijdens één of andere schijnvertoning.»

«Ik word ervan beschuldigd dat ik me bepaalde kosten twee keer liet terugbetalen, maar dat is gewoon van de pot gerukt. U moet weten: in die periode was ik burgemeester, senator en voorzitter van het ziekenhuis, en ook internationaal zeer actief. Ik droeg dus meerdere petjes. Het gebeurt vaak dat de kosten van verschillende mandaten samenvallen. Als je voor de stad een conferentie organiseert over kernenergie, dan is ook het ziekenhuis daarbij betrokken. Ze zijn ook allebei bevoegd als er zich eventueel een ongeval voordoet (de kerncentrale van Tihange ligt op het grondgebied van Hoei, red.). Ze werken dus allebei mee aan die conferentie, en ze delen de kosten.»

«Wat ga ik doen? Eén: terugkeren naar Hoei en de zaak daar in handen nemen. Ik wil er ook de aflossing van de wacht organiseren. Twee: punt voor punt weerleggen wat er over me gezegd en geschreven is, want dat heb ik de voorbije drie maanden niet kunnen doen. Ik zal bewijzen dat ik m'n zakken níét gevuld heb op kosten van het ziekenhuis, en dat ik alle regels en procedures strikt heb nageleefd. Dat zal niet in een vingerknip gebeuren, maar dat is alleen maar goed: dat geeft me de tijd om ondertussen een internationale coalitie te smeden tegen gedwongen huwelijken, want dat wil ik óók nog doen. Mijn fysieke problemen bieden me de kans om op m'n zestigste m'n leven een nieuwe wending te geven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234