null Beeld

Na het busongeval in Zwitserland: hoe moet het verder in de klas?

Lege stoelen in de klas: in Heverlee is het helaas niet nieuw. Vier jaar geleden liep de plaatselijke Sint-Lambertuskerk vol om afscheid te nemen van drie meisjes uit het vijfde leerjaar van lagere school De Klare Bron.

Camila Soares , haar mama An De Ruyck en haar vriendinnetjes Tosca en Madeline Dufloo, een tweeling, hadden op 8 maart 2008 het leven gelaten bij een dodelijk verkeersongeval. Begga Willems, de directrice van De Klare Bron, kan zich perfect voorstellen wat de Sint-Lambertusschool in dezelfde wijk in Heverlee en basisschool 't Stekske in Lommel nu doormaken, de twee scholen die vorige week dinsdag 22 leerlingen verloren in het fatale busongeluk in Zwitserland.


Enkele quotes

HUMO Hebben jullie professionele hulp gekregen?
Willems «Natuurlijk, maar ik heb één ding geleerd: experts, psychologen en mensen van de slachtofferbegeleiding blijven vreemden voor de kinderen. Het is goed dat ze er zijn, maar alleen hun eigen juf of meester kan die kinderen opvangen. Alleen bij de leerkracht met wie ze een hechte band hebben opgebouwd, kunnen ze terecht met al hun vragen en gevoelens.»
HUMO Dat is een probleem, want zowel in Heverlee als in Lommel is de leraar één van de dodelijke slachtoffers.
Willems «Daarom vraag ik me af: wie zal de overlevende kinderen opvangen als ze straks in hun klas komen? De meester die ze vertrouwden en graag hadden, is er niet meer.
»Ook voor de andere leerkrachten maakt het overlijden van een collega de zaak extra zwaar: afscheid nemen van een collega én tegelijk kinderen met een verschrikkelijk trauma opvangen, hoe doe je dat? Vier jaar geleden konden onze leerlingen van het vijfde leerjaar terugvallen op hun juf. Zij heeft toen ook gehuild, en dat was voor veel kinderen een geruststelling: 'De juf heeft verdriet, dus het is oké om zelf verdrietig te zijn.'»

HUMO U zei het in het begin al: zonder hulp van experts zal het voor de overlevende kinderen bijzonder moeilijk zijn om dit trauma te verwerken. Maar is er geen handleiding, geen stappenplan?
Willems «Je mag kinderen vooral niet sturen in hun verwerkingsproces. Ze kunnen dat zelf, op voorwaarde dat je hen de ruimte laat en hen steun geeft als ze het nodig hebben. Wij hebben gezegd: 'Als je eventjes alleen wil zijn of een tekening wil maken, of spelen als de anderen huilen: doe maar.'»
»Ik herinner me dat ouders zich zorgen maakten omdat ze met hun kind thuis niet over het ongeval konden praten. Ze vonden het vreemd dat hun zoon of dochter zo onaangedaan bleef. Maar zo zijn kinderen: als ze geen woorden vinden, heeft het geen zin om hen te pushen om erover te praten. Dan is het beter om ze de tijd te geven om die woorden te vinden.»

HUMO Straks is dit ongeval, net als alle vorige ongevallen, nog slechts een nare herinnering. Behalve voor de achterblijvers op school: hoe hebben de kinderen van De Klare Bron vier jaar geleden een punt gezet achter het rouwproces?
Willems «Ze stonden erop dat de stoelen van de overleden meisjes in de klas bleven: ze hebben ze beschilderd, hun namen erop geschreven en versierd. En die stoelen zijn het jaar erna mee naar het zesde verhuisd. Tegen het einde van het schooljaar, drie maanden later, schreven ze een liedje en maakten ze er een videoclip bij. Het was een vrolijk liedje, 'want Tosca en Madeline en Camila waren ook vrolijk,' zeiden de kinderen.
»Ze hebben ook actief samengewerkt met Willy Peeters, de kunstenaar die het herdenkingsbeeld heeft gemaakt. Ze hebben úren met hem over de meisjes gepraat, over wat ze mooi en leuk hadden gevonden, hoe ze zelf dachten dat het beeld eruit moest zien, en hoe hij dat zou maken. De onthulling van dat beeld, een jaar later, was ook een belangrijk moment. We hebben het toen zo verwoord: 'We zetten een punt achter een treurig jaar, maar dat punt is geen eindpunt, het is een rustpunt.' Zo zal het ook in de getroffen scholen gaan: ze zullen, over afzienbare tijd, een punt moeten zetten achter wat er nu is gebeurd, maar ze mogen het niet vergeten.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234