null Beeld

Na het proces-Clottemans: vriend en vijand over Jef Vermassen

'Als je vertrekt van je eigen tunnelvisie, kun je alles bewijzen. Dat is in feite wat Vermassen doet, en waarmee hij fundamenteel in de fout gaat.' Na het proces-Clottemans: vriend en vijand over Jef Vermassen.

Jan Lippens

Jef Vermassen is veruit de beste strafpleiter van Vlaanderen en omstreken. Jef Vermassen is een mediageile manipulator van volksjury's. Tussen die twee uitersten woedt het publieke debat over advocaat Vermassen, sinds hij erin slaagde Els Clottemans tot dertig jaar cel te laten veroordelen in de zaak van de parachutemoord, zonder harde materiële bewijzen van haar schuld. Vriend en vijand over een fenomeen.

Enkele quotes over Jef Vermassen

Piet Van Eeckhaut «Hij heeft de gave van het woord, maar vooral: hij is een door en door Vlaamse advocaat. Hij pást in Vlaanderen. Jef gebruikt sappige taal, volks en zoet. Hij heeft een groenig Agalev-tintje en ook wat non-conformistische kantjes. Hij is zeer christelijk, maar geen dogmatische katholiek. Hij is de pater Damiaan van de Vlaamse balie, vind ik.»

Forensisch psycholoog Jef Bogaerts «Als je vertrekt van je eigen tunnelvisie, kun je alles bewijzen. Dat is in feite wat Vermassen doet, en waarmee hij fundamenteel in de fout gaat. Echte wetenschappers doen net het tegenovergestelde. Ze zoeken naar argumenten om hun eigen hypothese te ontkrachten. Pas als ze die argumenten niet of onvoldoende vinden, blijft hun hypothese overeind.»

Johan Van Hecke «Wat ook meespeelt: hij is een bijzonder emotioneel man, en allesbehalve berekenend. Hij zal niet zeventien keer nadenken voor hij iets zegt. Ik weet niet of dat de kwaliteiten zijn waarmee je in het harde en genadeloze politieke milieu overleeft.»

Bruno Alderweireldt «Hij is natuurlijk een ijdeltuit, zoals álle advocaten. Je wordt geen advocaat als je jezelf niet graag bezig hoort. En hij beseft ook zeer goed dat hij zonder de media nooit zo ver gekomen was. Hij komt veel en graag in de media en gedraagt zich altijd charmant, maar als je tegen zijn schenen stampt, zal hij dat niet gauw vergeten. Ach, de pers, het is een gevaarlijk lief. Ze maken en kraken.»

Speurder «Hij gedraagt zich alsof hij het zelf allemaal beter had gekund, en alsof de onderzoekers incompetente klungelaars zijn. Voor zover ik weet heeft meester Vermassen nog nooit zelf een moordonderzoek gevoerd. Het maakt uiteraard indruk op brave juryleden wanneer een advocaat met luide stem de flikken hun vet geeft omdat ze één of ander volgens hem cruciaal detail over het hoofd hebben gezien.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3661 van dinsdag 2 november 2010.

Jef Vermassen in uitlaatJef Vermassen in Het Gat van de Wereld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234