null Beeld

Na 'Jani gaat…': 'Elke zender heeft mij al een talkshow aangeboden'

The only gay in the village wist wekelijks een half miljoen kijkers te scoren met een uitermate fris en fascinerend programma. Na ‘Jani gaat...’ heeft hij de zenders voor het uitkiezen. Haldis, breng dat contract eens voor Jani Kazaltzis!

Brecht Decaestecker

'Elke zender heeft mij al een talkshow aangeboden'


Jani gaat op metal cruise: bekijk hier de volledige aflevering

Jani Kazaltzis (37) «Ik heb zelf geen enkele aflevering gezien van ‘Jani gaat...’, alleen wat stukjes toen ik een voice-over moest inspreken. Ik ben daar echt véél te zenuwachtig voor, ik zou doodsangsten uitstaan. Bijna elke maandagavond ben ik in mijn auto gestapt en met mijn beste vriendin Roberta rondjes gaan rijden.»

HUMO Aanvankelijk haalde het programma iets meer dan 400.000 kijkers maar het groeide week na week richting 600.000. Het was ook het best bekeken VIER-programma van de hele week. Hoe voelde dat?

Kazaltzis «Je weet nooit op voorhand hoeveel kijkers het zullen zijn, dus de ontlading komt pas achteraf. Wanneer ze er zijn is het van: oh my God! Ik heb heel mijn hart en ziel in het programma gestopt. Dan is het extra fijn als de mensen het ook appreciëren.»

HUMO Was het hard werken?

Kazaltzis «Megahard! Ik heb het serieus onderschat. De ploeg heeft me honderd keer gewaarschuwd: ‘Jani, het zal zwaar worden!’ En ik maar denken: ‘Ach, dat zal wel meevallen.’ Na elke aflevering was ik stikkapot. Fysiek maar ook emotioneel. Je leert altijd weer nieuwe mensen kennen, er ontstaat een hechte band en dat valt vervolgens in één keer weg. Zoals wanneer je als tiener met je vrienden op kamp gaat. Dan beland je nadien ook in een zwart gat. Dát gevoel.»

HUMO Heb je sommige van de mensen die je leerde kennen later nog gezien, zonder camera’s?

Kazaltzis «Ja. Ik ben nog met een paar militairen gaan eten, de heavy metal dudes zijn bij mij thuis komen eten en naar de kindjes voor wie ik gezorgd heb, stuur ik brieven en mailtjes. Zij sturen me dan tekeningen terug.»

HUMO Je hebt nooit verstopt dat je homo bent. Integendeel, het was vaak deel van het format: drop een übernicht in een biotoop die hij niet kent. Nooit last gehad van homofobie?

Kazaltzis «Neen, en als ik al het gevoel had dat het een probleem werd, maakte ik het nog wat groter. Dan ging ik een beetje provoceren en dacht ik: ‘Wat ga je nu doen?’ Push the button, daar hou ik nogal van. Kijk, er zijn enorm veel vooroordelen over bepaalde werelden. Zo ook het vooroordeel dat sommige mensen homo’s niet oké zouden vinden. In de afleveringen met de militairen en de vissers zie je dat zij daar nochtans geen enkel probleem mee hadden. Die mensen vonden dat allemaal dik oké. De homogemeenschap mag blij zijn dat veel mensen van wie wij denken dat ze homo’s niet accepteren dat eigenlijk tóch doen. Amai, dat was een moeilijke redenering, dat heb je goed gezegd Jani! (lacht)

»Wat me ook opvalt: vroeger wilden alleen vrouwen met mij op de foto, maar nu willen steeds meer mannen dat ook. Dat vinden ze dan héél cool.»


Kussen met Tom Waes

HUMO ‘Jani gaat...’ werd gemaakt door Koeken Troef!, het productiehuis van Bart De Pauw. Hoe was het om met hen samen te werken?

Kazaltzis «Super. Dat zijn daar allemaal pitbulls. Ze bijten zich in iets vast en ze laten niet los tot het lukt. Dat zorgt voor een comfortabel gevoel, omdat je weet dat je vangnet heel groot is. Vergeet niet: heel dat team beleefde altijd alles mee. Zij zagen evenveel af als ik. Zij lagen ook – om maar iets te zeggen – over te geven op de boot. En als ik bij het leger 16 kilometer moest lopen dan liep één van hen ook mee, maar dan met een camera.»

undefined

'De heavy metal dudes zijn nadien bij mij thuis komen eten'

HUMO In de aflevering met de vissers was je ook journalist: je toonde de kijkers een wereld die ze niet kennen.

Kazaltzis «Bart zei dat ook, maar ik ben echt geen journalist. Dat is een vak op zich en je moet daarvoor gestudeerd hebben. Mocht ik nu zeggen dat ik dat ook kan, dan zou dat denigrerend zijn ten opzichte van echte journalisten. Ik ben wel enorm nieuwsgierig en vaak ook onwetend. Daardoor stel ik vragen die journalisten waarschijnlijk niet zouden stellen, omdat zij zich goed voorbereid hebben. Soms zijn dat vragen waarover ik achteraf zelf ook denk: ‘Heb je dat nu echt gevraagd, Jani?’ Maar vaak is het net dat wat de mensen thuis willen weten.»

HUMO Voel je op straat dat je een succesprogramma hebt gemaakt?

Kazaltzis «Ja, enorm. Ik ben nu een nieuw seizoen van ‘Zo man zo vrouw’ in het Wijnegem Shopping Center aan het draaien, maar ik moet daar echt voor de middag weg zijn, en dan nog met extra security. Let op, dat zijn allemaal lieve mensen die alleen maar een foto of een praatje willen maken, maar ondertussen ben ik wel nog altijd de stylist Jani die een programma moet opnemen. Dat wordt soms moeilijk.»

HUMO Voel je het ook in de tv-wereld?

Kazaltzis «Ja, Bart en ik hebben veel sms’jes gekregen van tv-makers en -presentatoren die ons feliciteerden. Bij ‘Zo man zo vrouw’ was dat niet zo.»

HUMO Hoor je voortaan bij de A-categorie onder de tv-presentatoren?

Kazaltzis «Ik denk dat het voorbij is op het moment dat je tegen jezelf zegt: ‘Ik ben er.’ Ik koester nog veel plannen en dromen. Ik ben nog lang niet waar ik ooit wil zijn.»

HUMO Je speelt nog niet in dezelfde league als Tom Waes of Koen Wauters?

Kazaltzis «Nee jong, nog lang niet!»

HUMO Ondertussen heb je toch maar mooi Tom Waes mogen kussen in het Eén-programma ‘Mag ik u kussen?’

Kazaltzis «Ja, maar dat hadden we zonder camera’s ook al eens gedaan hoor (lacht).»


Beetje geil

HUMO Hebben de netmanagers van Eén en VTM jou al gepolst?

Kazaltzis «Er zijn gesprekken geweest. Dat weten ze ook bij VIER en VIJF. Het zou stom zijn om hun dat niet te vertellen want het is een kleine wereld. Zoiets gaat snel rond. Maar ik ben exclusief verbonden aan VIER en VIJF en ik blijf hen trouw.»

HUMO Ze moeten dus soortgelijke transfersommen als voor Kevin De Bruyne op tafel leggen, willen ze je daar weghalen?

Kazaltzis «Ja, en dan zou het waarschijnlijk nog niet lukken. Laat ons zeggen dat er al grote bedragen genoemd zijn. Als je op korte termijn denkt, dan kies je misschien voor het geld. Daar is ook niets mis mee, vind ik, maar zelf hou ik nogal van het plan dat VIER en VIJF met me hebben. Dat is de weg die ik op langere termijn wil volgen.»

HUMO Komt er een tweede seizoen van ‘Jani gaat...’?

Kazaltzis «Wat mij betreft: graag! Maar er is momenteel geen tijd voor. Ik ben nu met opnames bezig van zaken die al eerder vastlagen. En de nodige agenda’s moeten nog op elkaar afgestemd raken.»

HUMO Wat wil je in het tweede seizoen allemaal beleven?

Kazaltzis «Als ik dat hier en nu vertel dan ben ik zeker dat ik dat natuurlijk niet zal mogen doen. Ik moet het een beetje leep spelen. Dus: ik wil zéker niet naar Japan, echt niet, en ik wil al helemáál niet voor twee maanden naar New York! (lacht)»

HUMO Het moet van de hoogdagen van Sergio Quisquater geleden zijn dat een tv-presentator genoeg had aan zijn voornaam. Zou ‘JANI’ geen geweldige naam zijn voor een talkshow?

Kazaltzis «Elke zender en elk productiehuis heeft me daarvoor al een voorstel gedaan. VIER heel recent nog. Maar ik heb altijd geweigerd. Zodra ik in een tv-studio zit, ben ik namelijk Jani niet meer. Ik kan wel in ‘De slimste mens’ zitten omdat ik me dan op mijn gemak voel bij Erik (Van Looy , red.), maar alleen in een studio lukt me dat niet.»

HUMO Doe het dan op locatie, zoals Karl Vannieuwkerke tijdens de Tour.

Kazaltzis «Dat zou misschien een oplossing zijn, maar ik ben er nog niet klaar voor. Daarvoor moet je alle remmen kunnen loslaten. Ik kan dat wel al voor een camera, maar nog niet tussen vier muren en met een publiek. Je moet toch een beetje geil van jezelf worden om dat te kunnen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234