Ann De Bisschop is welzijnsconsultant en auteur van 'Wellbeing = winst'. Beeld
Ann De Bisschop is welzijnsconsultant en auteur van 'Wellbeing = winst'.

WelzijnsconsultantAnn De Bisschop

Na maanden thuiswerk weer massaal naar kantoor? ‘Nee, de baas heeft eindelijk leren loslaten’

Bent u intussen ook al gewoon aan uw thuiskantoor of vergeet u nog steeds om de luidspreker aan te zetten tijdens Zoom-vergaderingen? Voormalig directeur van Medialaan en nu welzijnsconsultant Ann De Bisschop overtuigt bedrijven om het telewerken niet los te laten. ‘Medewerkers lijken zonder de directe controle van hun baas niet minder productief te zijn, integendeel.’

Tina Rubbrecht

ANN DE BISSCHOP «Door de coronacrisis zitten veel bedrijven vandaag in een lastig parket. Voor sommige is een ontslagronde onvermijdelijk. De blijvers zullen het extra moeilijk krijgen: zij moeten hetzelfde werk verzetten met minder mensen. Daarom is het cruciaal dat medewerkers gezond, gemotiveerd en gelukkig blijven. Een actief welzijnsbeleid en in medewerkers durven investeren, zal het verschil maken.»

HUMO ‘Wellbeing is winst’ luidt de titel van uw nieuwe boek.

DE BISSCHOP «Helaas zien veel bedrijven wellbeing nog steeds als een kost of zelfs een luxe. Volgens de WHO verdien je elke euro die je in welzijn investeert twee tot veertien keer terug. Gelukkige medewerkers presteren beter en zijn tot 20 procent productiever. Dat uit zich in 12 procent meer klanttevredenheid en 6 procent meer winst. Welzijn is pure winst voor de organisatie én medewerker.»

HUMO Ligt die verantwoordelijkheid voor het welzijn vooral bij de organisatie of de medewerker zelf?

DE BISSCHOP «Het is een en-en-verhaal waarbij de rol van de leidinggevende niet te onderschatten is. Hoe iemand zich voelt op het werk, wordt voor 70 procent bepaald door de relatie met zijn leidinggevende. Een inspirerende en motiverende baas is dus essentieel. Dat is tijdens de lockdown nogmaals duidelijk geworden.»

HUMO In welke zin?

DE BISSCHOP «Vroeger waren de meeste bedrijven geen fan van thuiswerk, want de baas kon zijn werknemers niet zíén werken. Iemand zien werken, betekent echter niet dat die ook productief werkt. Tijdens de lockdown hebben leidinggevenden die controle leren loslaten en dat moeten ze ook blijven doen. Het top-down controlerende management is niet meer van deze tijd. Inspirerend en motiverend leiderschap op basis van wederzijds vertrouwen daarentegen wel. We moeten het aantal uren van onze medewerkers niet tellen, maar kijken naar het resultaat. Wat blijkt? Medewerkers kunnen zich thuis makkelijker focussen en zijn minstens even productief.

»Thuiswerken in coronatijden liep niet altijd van een leien dakje. Velen hadden afleiding van hun gezin. Maar als het nu goed gelukt is, wat zal dat dan geven ná coronatijd, wanneer het thuis rustiger zal zijn?»

HUMO Blijft de Humo-redactie dan beter thuis in de toekomst?

DE BISSCHOP «Ik opteer voor een hybride model waarbij mensen twee dagen thuis en drie dagen op kantoor werken. Zo krijg je the best of both worlds. Mensen kunnen zich thuis beter focussen op moeilijke taken die veel concentratie vergen. Hoewel we de mogelijkheid tot thuiswerken zeker appreciëren, tonen studies aan dat we de connectie met onze collega’s én het bedrijf missen. We hebben dat kantoor dus nog steeds nodig.»

HUMO Het gevaar achter thuiswerk schuilt erin dat de grens tussen werk en privé gemakkelijker vervaagt.

DE BISSCHOP «We hebben inderdaad de neiging om thuis harder en langer te werken dan op kantoor. Zelfs onze middagpauze, waarin we normaal samen met collega’s eten en bijpraten, valt meestal weg. We moeten ons daarvan bewust zijn en die grens goed proberen te bewaken. Zelf zet ik geregeld mijn wekker en plan ik mijn pauzes in. Ga bij voorkeur eens in de buitenlucht wandelen. Langere gesprekken probeer ik al wandelend te voeren, ‘wandelmeetings’ noem ik ze. Vandaag grijpen we iets te snel naar een zoveelste zittende Zoom-meeting.»

HUMO Heb jij nog tips voor efficiënt thuiswerken?

DE BISSCHOP «Communiceer goed en maak duidelijke afspraken, zoals over je bereikbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen tussen 9 en 11 uur op het toppunt van hun concentratie zitten. Net dán gaan de meeste vergaderingen door, terwijl medewerkers op dat moment beter aan moeilijkere taken zouden werken. Plan die vergaderingen dus na 11 uur.

»Breng structuur aan in je dag. Blijf niet in je pyjama zitten en maak je klaar alsof je naar je werk gaat. Op die manier gaan je hersenen in werkmodus.»

HUMO En waar zouden leidinggevenden op moeten letten?

DE BISSCHOP «Leiders moeten vooral goed kunnen luisteren en empathie tonen. Een Zoom-vergadering begint best met de vraag: ‘Hoe gaat het met jullie?’ Enkel als je de vraag stelt, zal je het weten. En die informatie is van onschatbare waarde.

»In plaats van te controleren, moeten leiders motiveren en inspireren. Emotionele intelligentie is nog belangrijker dan IQ. Geloof me, als leider hoef je niet de slimste te zijn. Experts kun je inhuren, leiderschap en people skills daarentegen niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234