null Beeld

Na schuld komt boete: Tom Waes maakt het goed met 'Reizen Waes 12-12'

'Als de hélft van de mensen die 'Reizen Waes' hebben gevolgd, nu eens naar 'Reizen Waes 12-12' zou kijken, en die mensen zouden allemaal storten wat ze kunnen missen: dat zou toch geweldig zijn?' Tom Waes voelde zich een beetje schuldig over de ophef na de 'Reizen Waes'-aflevering over Haïti. Maar na schuld komt boete: met 'Reizen Waes 12-12' wil hij één en ander goedmaken.

Noud Jansen

Tom Waes «Er wás in Haïti wel degelijk een probleem met de plaatselijke ngo’s, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om alle ngo’s over dezelfde kam te scheren. Toen ik een paar dagen later in ‘Het journaal’ vernam dat de Hongersnood 12-12-actie minder goed op gang kwam dan verhoopt – wellicht mee als gevolg van die aflevering – heb ik naar de voorzitter van 12-12 gebeld: of ik iets voor hen kon doen? Daarna was het vrij snel beklonken, zowel met 12-12 als met de VRT.»

HUMO En dus heb jij begin deze maand een week lang in een groot vluchtelingenkamp in Oeganda rondgewandeld.

Waes «Ja, we hebben daar het parcours gevolgd van één van de duizenden vluchtelingen die daar passeren: we zijn naar de grens met Zuid-Soedan getrokken, waar we de mensen in bosjes zagen afkomen, en vervolgens hebben we er iemand uitgepikt die we wilden volgen, een jonge vrouw met haar dochtertje. Dan zie je het parcours dat die mensen afleggen pas écht goed, hè? Niks tegen beroemdheden als Ewan McGregor of Angelina Jolie, maar wat zij doen, is toch minder persoonlijk. Zo’n Angelina Jolie wordt daar netjes met een jeep afgezet, ze krijgt een rondleiding – wat handen schudden aan het schooltje en zo – en ze is weer weg. Dat pákt niet, ook al omdat we hier in het Westen murw geslagen zijn met beelden van vluchtelingenkampen.

»Wat wij wilden doen, was de anonieme vluchteling een gezicht en een verhaal geven. Je ziet zo’n vrouw met haar dochtertje de grens oversteken, zichtbaar getraumatiseerd, en vervolgens ga je met haar mee naar het kamp, waar ze geregistreerd en gevaccineerd wordt, en waar er foto’s worden gemaakt en vingerafdrukken worden genomen. En drie dagen later zie je haar met een grote glimlach rondwandelen omdat ze zich veilig voelt: dat doet iets, hè? Van de regisseur tot de cameraman, van de klankman tot mijzelf: we hebben daar allemaal een stukje staan blèten. Als kijker zul je zien dat je geld héél hard nodig is, en dat je geld rechtstreeks naar de mensen gaat voor wie het bedoeld is. Iedere vluchteling krijgt een mat, een deken, een pot en een pan, een zeil en 10 meter touw, en groentezaad. Vergis je niet: die mannen zitten daar echt niet de hele dag op de grond te wachten op eten en geld. Ze bouwen hun eigen tent, graven een latrine, ploegen de grond om en beginnen te zaaien.»

HUMO Laten we hopen dat dit walgelijk veel geld in het laatje brengt.

Waes «Ik heb gisteren nog eens naar de premontage gekeken, en ik denk echt dat de twijfelaars overtuigd zullen worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234