null Beeld

tussen hemel en heljan jambon

‘Na tien pinten ga ik nog rechtop naar huis’

Vandaag in Tussen Hemel & Hel: plezierig links geleuter én de favoriete onenightstand van Jan Jambon. Of toch niet? Lees verder!

Noud Jansen

‘Geestelijk genot, zoals u zegt, ik denk... een boek kan dat tewerkstellen en een opera kan dat zien. Maar om nu te zeggen, dit is dinges, allee, geestelijk genot en toestanden - ik denk dat dat pas nadien komt.’ Al zeggen we het zelf: toch sympathiek van ons dat we u hier een tot vier keer toe geredigeerde versie van het Hemel & Hel-betoog van Vlaams minister-president Jan Jambon presenteren, en geen woordelijke transcriptie. It’s a tough job, but someone’s gotta do it.

JAN JAMBON «Ha, de Humo! Ik heb dat blad nog veel gelezen in mijn studententijd, omdat ik het plezierig vond om me te ergeren aan het linkse geleuter. Maar Humo was amusant links: ik heb altijd goed kunnen lachen met Kamagurka, en ik las ook graag De Man in het Venster van Willy Courteaux, een rasechte communist die er daadwerkelijk als Karl Marx uitzag. Pas op, ik kocht het blad niet, ik leende het van mijn kotgenoten.»

HUMO Tegenwoordig leest u geen Humo meer?

JAMBON «Nee, van alle Vlaamse politici lees ik zowat het minst de geschreven pers. Goed voor mijn zielenheil! (lacht) Mijn naaste medewerkers komen het me wel zeggen als er iets verschenen is dat ik echt eens zou moeten bekijken.»

HUMO Leest u überhaupt weleens iets?

JAMBON «Romans lees ik veel te weinig. Wat dat betreft, ben ik jaloers op collega Bart Somers, die heel veel leest. Als ik al eens een roman ter hand neem, zoals vorig jaar ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeiffer, denk ik altijd: verdorie, ik zou dit vaker moeten doen. Maar ik zie niet waar ik boeken nog kan inpassen in mijn huidige dagschema. Tenzij op vakantie, natuurlijk. Al lees ik dan meestal non-fictie, over onderwerpen die in het verlengde liggen van dingen waarmee ik bezig ben. Zo heb ik nu ‘Het evangelie volgens Lieven Boeve’ klaarliggen, over de uitdagingen waar het onderwijs voor staat. Hier in dit kantoor heb ik onlangs een gesprek gehad met Lieven Boeve, baas van de katholieke onderwijskoepel, en we zijn het erover eens geraakt dat de huidige Vlaamse regering iets moet doen aan de achteruitgang van ons onderwijs.»

HUMO Als Vlaams cultuurminister had u eind vorig jaar het hoofd te bieden aan een storm van kritiek op uw draconische besparingen. Zou u zichzelf niettemin als een cultuurliefhebber omschrijven?

JAMBON «O, absoluut. Ik wil in geen geval als cultuurvijand te boek staan: ik ben van mening dat cultuur in al z’n facetten een wezenlijk onderdeel vormt van onze maatschappij. Zelf ben ik een groot liefhebber van schilderkunst en beeldhouwkunst, en ik hou in het bijzonder ook van opera. Die liefde is begonnen op mijn 35ste, toen ik nog in de privésector werkte en door een bedrijf op een operavoorstelling werd uitgenodigd - ‘Madame Butterfly’ van Puccini. Ik was verkocht, en heb meteen een abonnement op de Vlaamse Opera in Antwerpen genomen. De voorstelling die het meeste indruk heeft gemaakt, was ‘La juive’ (van Jacques Fromental Halévy, red.). Dat had ook met de context te maken: ‘t was vlak na de aanslagen in Brussel, en die opera ging uitgerekend over godsdienstfanatisme. ‘t Was er zo boenk op dat ik totaal aangeslagen buiten kwam, en me hardop afvroeg: ‘Is het nu echt nodig om elkaar zoveel miserie aan te doen?’»

HUMO Wat is voor u de hel op aarde?

JAMBON «Interviews met Humo (lacht). Nee, serieus: de hel op aarde, dat is het verliezen van iemand die je dierbaar is geweest.

»Op mijn 22ste of 23ste was ik met de Chiro op zomerkamp, maar ik ben vroeger teruggekeerd naar mijn kot in Brussel, omdat ik tweede zit had. Mijn beste kameraad bleef daar, en mede als gevolg van de vermoeidheid - er kwam ook wat nachtleven aan te pas - brak hij op een gegeven moment zijn been, waarna hij een embolie kreeg. Niet veel later ontving ik een bemoedigend telefoontje - ‘’t Is in orde, hij is door het ergste heen’ - maar het eerstvolgende telefoontje kwam als een schok: ‘Hij heeft nog een tweede embolie gehad, en die is hem fataal geworden.’ We zijn hem dan gaan begraven: zeer heavy allemaal, maar ‘t was een groot geluk dat we het met de hele Chiro hebben kunnen dragen.»

HUMO En hoe stelt u zich de hemel op aarde voor?

JAMBON «Voor mij is dat met mijn vriendin Ann thuis zijn. Enfin, mijn verloofde Ann, want we gaan bijna trouwen. Al wil ik nog geheimhouden wanneer precies.»

HUMO U bent op de knieën gegaan?

JAMBON «Ik ben op de knieën gegaan, jawel, en ik heb een ring tevoorschijn gehaald. Zoals het hoort, hè? Een tijdje terug hebben we samen een huis gekocht, en het gebeurde tijdens de eerste twee minuten van de verbouwing. Ze zei ja, maar daar was ik vooraf dan ook redelijk zeker van.»

HUMO Waar heeft u zoal een hekel aan in dit ondermaanse?

JAMBON «Aan vergaderingen waarin oeverloos wordt geluld, maar waar uiteindelijk geen half kiezeltje in de rivier wordt verlegd. Aan nutteloos gepalaver erger ik me mateloos.»

HUMO Hoe uit zich die ergernis?

JAMBON (tegen zijn woordvoerder) «Zeg jij het maar.»

WOORDVOERDER « Ik denk dat je daar redelijk transparant in bent. Je bent een slechte acteur, en dat bedoel ik positief.»

JAMBON «Ik wíl ook niet acteren. Als het me ergert, ergert het me, en dan mag voor mijn part iedereen merken dat ik mijn kas zit op te fretten. Nu, echt kwaad maak ik me zelden. Ook al omdat ik geen zin heb om ‘s anderendaags de scherven te moeten lijmen. Maar wat ik ‘s avonds in bed tegen mijn vriendin over sommige mensen zeg, dat is echt niet voor publicatie vatbaar.»

HUMO Bent u een gastronoom?

JAMBON «Ik eet en drink graag, ja. Niet dat ik een vraatzuchtige alcoholicus ben, maar tegen een kundig bereide saltimbocca met een goed glas rode wijn - bij voorkeur een chianti van de Podere Capaccia-wijngaard van een goeie vriend - zeg ik geen nee.»

HUMO Ook zo’n liefhebber van de Italiaanse keuken?

JAMBON «Ja. In Italië kun je het onnozelste tentje binnenstappen en toch goed eten: de Italiaanse keuken is eerlijk, eenvoudig en lekker. Maar ik ben ook verzot op junkfood (klopt op zijn buik). Er is altijd de neiging om ‘Ik ga mee!’ te roepen als iemand zegt dat hij naar de frituur gaat. Mocht ik er door mijn omgeving niet in geremd worden, ik zou bijna iedere dag frieten met een curryworst of een Mexicano eten. Een paar jaar geleden ben ik erin geslaagd om 20 kilo af te vallen, maar ondertussen ben ik toch alweer zeven à acht kilo bijgekomen. Maar ik probeer ervoor te zorgen dat het niet opnieuw de spuigaten uitloopt, onder meer door zo veel mogelijk op mijn hometrainer te fietsen.»

HUMO U drinkt graag, zegt u. Durft u al eens door te zakken?

JAMBON «Jawel, dat gebeurt. Niet te vaak, hè - ik zie altijd op tegen de Schmerzen im Kopf de volgende ochtend.»

HUMO Joachim Coens, die later dit seizoen aan bod komt in ‘Tussen Hemel en Hel’, liet me desgevraagd weten dat hij er weleens tien op een avond durft te verzetten.

JAMBON «Na tien pinten ga ik nog rechtop naar huis. Ik heb mijn fysiek mee, hè?»

HUMO Ooit iets anders gebruikt?

JAMBON «U bedoelt drugs en zo? Nooit. En ik heb ook nooit gerookt. Wel meegerookt, natuurlijk, want tot tien jaar geleden werd er nog duchtig gesmoord op café - je kleren konden na afloop meteen de was in. Als je rokers over de vloer hebt, moet je eens een potje azijn in een hoek zetten: dan heb je geen last van rook in de kamer. Na afloop - dit weet ik uit ervaring - is die azijn pikzwart.»

HUMO Wat is voor u het hoogste lichamelijke genot?

JAMBON «Ik zou er een lief ding voor over hebben om nog eens goed te kunnen slapen. Écht slapen, bedoel ik, zoals vroeger in mijn studententijd: zo diep maffen dat er zeven wekkers aan te pas moeten komen om je wakker te krijgen.»

HUMO Naast welke schone zou u weleens wakker willen worden? Buiten uw aanstaande, dan.

JAMBON «Hoezo?»

HUMO Wie uw favoriete onenightstand is, bedoel ik.

JAMBON «Mijn favoriete wát? Nee, die vraag had ik echt niet zien aankomen.»

HUMO Dat verbaast me.

JAMBON «Ik ben perfect gelukkig in mijn nog altijd tamelijk verse relatie, en een onenightstand past niet in dat plaatje. Dus daar antwoord ik niet op.»

HUMO Ik dring beleefd aan.

JAMBON «Goed, dat mag u. Maar mijn kompas staat nu eenmaal niet afgesteld op onenightstands en toestanden. Dus neen.»

HUMO U zou de eerste Tussen Hemel & Hel-klant in meer dan vijfentwintig jaar zijn die weigert om de laatste horde te nemen.

JAMBON (haalt de schouders op) «Iemand moet de eerste zijn, hè?»

HUMO Let’s agree to disagree dan maar?

JAMBON (grijnst) «Het zou niet de eerste keer zijn met Humo.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234