null Beeld

Naar de dierenboerderij? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Eindelijk nog eens positief nieuws over België. In de ranglijst van WBP Stars (‘We only review the best restaurants and hotels’) staat het Hof Van Cleve helemaal bovenaan. Het beste restaurant ter wereld! Hoe blij moeten we zijn met deze ereplaats?

Hugo Matthysen

'Zeg eens dada tegen de lieve bloemkool'

Dr. Koen De Zeulder «Blij zijn is een emotie voor softies. Of voor oude moedertjes die hun zoon gaan ophalen aan de gevangenispoort. ‘Wat ben ik blij dat ge vrijkomt, mijn jongen, na de zoveelste straf voor diefstal met geweldpleging.’ - ‘Niet zagen, moe. Geef mij eens wat geld, ik wil naar de hoeren.’ - ‘Maar jongen toch!’ - ‘Ge wilt toch niet dat ik alweer een diefstal met geweld pleeg, om aan wat centen te komen?’

»Nee, aan blij zijn doe ik niet mee.»

HUMO U bent nooit blij?

De Zeulder «Ik ben daarmee gestopt toen ik een jaar of 11 was. Maar dat Hof Van Cleve wordt fel overschat, hoor. Ken je La Carnicería in Sevilla? Dát is pas een toprestaurant. Daar gaan ze nog eerlijk om met streekeigen producten. De kelner komt er aan je tafel met het dier dat je wilt opvreten. Je moet het zelf de keel oversnijden.»

HUMO Kun je dat ook weigeren?

De Zeulder «Zeker. Dan zegt de kelner met een uitgestreken gezicht: ‘Er is vlakbij een vegetarisch restaurant met een goeie reputatie. Als je buitenkomt rechts, en dan de tweede straat links. Ik wens u nog een fijne dag, maar lekker eten zal er niet van komen.’ De andere gasten beginnen dan keihard te lachen, en ze gooien afgekloven kippenbouten en ander gebeente naar de zwakkeling die beschaamd wegvlucht.»

HUMO Over welke dieren hebben we het nu?

De Zeulder «Kippen, konijnen, fazanten. Maar ik heb weleens meegemaakt dat iemand riep: ‘Die hond daar aan de overkant, kan dat?’ Dat was geen probleem. Voor grotere beesten moet je natuurlijk eventjes naar de binnenplaats.»

HUMO Is dat wel diervriendelijk?

De Zeulder «Jazeker. Je wilt die brave dieren toch niet zien wegkwijnen op een kinderboerderij of zo? Ben je weleens in zo’n instelling geweest? De enige functie van die arme wezens is: bekeken worden en lief terugkijken, anders krijgen ze slaag van de kinderboer. Hoe erg is dat? Stel je maar eens voor dat je een varken bent van 100 kilo. Je bent trots op je gewicht, dat is het enige wat je mentaal nog wat rechtop houdt. Maar ze noemen je steevast varkentje. Dat is psychologische foltering. Daar ga je aan kapot. En daarbovenop moet je de hele dag vriendelijk proberen te kijken. Maar een varkenstronie is daar niet voor gemaakt. Je bakkes schiet in de kramp, waardoor je niet meer kunt eten. Je vermagert zienderogen. Daardoor verlies je je laatste greintje zelfrespect, maar je krijgt er wat voor in de plaats: een joekel van een burn-out.

»Ik krijg tranen in mijn ogen als ik daaraan denk.»

HUMO Moeten kinderboerderijen worden afgeschaft?

De Zeulder «Misschien moet iemand eens een vegetarische kinderboerderij beginnen, waar de kinderen een maïsplant kunnen aaien. En een rammenas. ‘Kijk eens, Liamke, wat een lieve bloemkool! Zeg eens dada tegen de bloemkool!’

»Maar ik denk niet dat zoiets veel volk zal lokken. Dat kun je net zo goed in de Delhaize.»

HUMO Wat is dan de conclusie?

De Zeulder «Dat La Carnicería een kindvriendelijk restaurant is. De kinderen krijgen daar een echte, psychologisch evenwichtige koe te zien – als ze dat willen. En ze kunnen, vanaf een bepaalde leeftijd natuurlijk, ook veel leren over de harde maar mooie cyclus van leven en dood. Ze zien het verband tussen de gehaktbal op hun bord en het beest dat net door mama werd onthoofd. Want die Spaanse moeders kunnen er wat van, hoor. Die stropen de mouwen op, grijpen de bijl en hakken er met de gratie van een flamencodanseres op los, begeleid door een gitaar die langzaam bloedrood wordt. Het leven kan hevig mooi zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234