null Beeld

Naar eer en geweten: Delphine Boël

'Als een rebelse prinses, zo wilde Oxfam me eigenlijk in hun nieuwe campagne,' zegt Delphine Boël (41). 'Met tatoeages en een kroon op mijn hoofd, vermoed ik. Maar ik ben niet rebels en ik ben geen prinses. Ik ben alleen maar koninklijk door mijn bloed en door de natuurwet.' Ze lacht: ze kan het niet laten te spelen met haar afkomst.

Stefanie De Jonge


Klik hier om het spel te spelen »

null Beeld

Ze zit goed in haar vel, zegt ze. Ze heeft het allemaal uit haar systeem gekregen: de pijn van haar halfgeaborteerde identiteit, de onrust van haar persoonlijke geschiedenis. Ik geloof haar. Ze is minder boos en minder dwingend, maar ze is wie ze is, én wat ze maakt. Haar atelier is ook gewoon een verlengstuk van haar living. Haar man, Jim O'Hare, loopt er rond met zieke Oscar (1) op zijn arm in een met verf besmeurde overall. Sinds hij zijn werk verloor zijn ze een team, zegt ze. Hij heeft net de primer op haar doeken gezet. Ik zie in haar werk geen Belgische vlaggen meer. Nog wel veel F.U.C.K. en teksten als: 'The system is corrupt, be happy' en 'My greatest consolation in life is to say what I think'.

Delphine Boël «Het was mijn idee om voor die campagne te poseren als vrijheidsbeeld. Ik was pas naar New York geweest, en toen ik dat beeld zag kreeg ik tranen in mijn ogen. Ineens zag ik die schepen vol mensen die allemaal afgewezen waren in hun geboorteland, die op de plek waar ze eigenlijk thuishoorden niet werden gerespecteerd maar werden getiranniseerd door het systeem en de machthebbers. En dan werden ze opeens ontvangen door dat beeld dat zegt: 'Hier ben je welkom, hier zal je wél gerespecteerd worden, eerlijk en menselijk behandeld worden.' Begrijp je? Ik poseer natuurlijk voor een goed doel, maar ik heb er ook mijn eigen verhaal aan toegevoegd.

Ik vind het zo belangrijk dat je met mensen respectvol, goed, eerlijk, ménselijk omgaat.»

HUMO Ben jij door en door goed?

Delphine «Natuurlijk niet. Ik ben geen heilige, ik ga niet elke week naar de kerk.»

HUMO Neen?

Delphine «Haha, neen, alleen bij begrafenissen, huwelijken en met kerst. Ik geloof wel, maar meer op een spirituele manier. Ik vind dat mensen voor elkaar moeten zorgen: dat is de essentie van ieder geloof. Maar ik ken zoveel zelfverklaarde diepgelovigen die 's zondags wel naar de kerk gaan maar die niet voor hun kinderen zorgen, of voor hun zieke moeder. Ik haat die katholieke hypocrisie.»

HUMO Je laatste tentoonstelling deed je in samenwerking met De Ronde Tafel, een liefdadige organisatie. Heb je een hang naar goed doen?

Delphine «Door mijn achtergrond heb ik wel een zwak voor kinderen in moeilijke situaties. De Ronde Tafel bouwt scholen voor minder begaafde kinderen. L'Acceuil, waar ik ook mee samenwerk, helpt ouders die drinken of op een andere manier in de knoei zitten, zodat ze hun verantwoordelijkheid als ouder weer kunnen opnemen. Ik doe dat natuurlijk niet uit pure generositeit: het geeft me ook voldoening.»

HUMO Zo is het nu eenmaal. Onbaatzuchtig altruïsme bestaat niet.

Delphine «Neen. Liefdadigheid is ook niet iets dat mij drijft. Ik kan zonder, ik heb het niet nodig om me goed te voelen. In Engeland ben ik van die wereld van Goede Doelen zelfs een beetje gaan walgen. Engeland is wat dat betreft een beetje zoals Amerika: al die chique dames die bij elke inzameling hun gezicht moeten laten zien want hun sociale status hangt ervan af... Hele dagen zitten ze liefdadig te lunchen, en ondertussen verwaarlozen ze hun eigen kinderen omdat ze nooit thuis zijn. Ik ken zo'n vrouw: terwijl zij voor een mooi doel op de thee zat, spoot haar dochter zichzelf in met heroïne. Maar dát wou zij niet zien.

Ik vind dat liefdadigheid thuis begint, onder je eigen dak. Ik doe er ook alleen maar aan mee als ik weet dat het niet ten koste gaat van de tijd voor mijn kinderen. Maar organisaties vragen me vaak. En ik begrijp waarom. Omdat ik een grote vis ben in een kleine vijver.»

HUMO Dat is zo. Je hebt hier in België eindelijk je plaats. Je bent geaccepteerd...

Delphine «Min of meer, ja. Ik ben niet helemaal geaccepteerd, niet zoals ik wil, niet door iedereen, zoals je weet. Dat is nu eenmaal a fact of life. Ik kan daar niets aan veranderen, kan geen DNA-test eisen. Het heeft allemaal geen zin. Daar heb ik me bij neergelegd.»

HUMO Ik bedoelde dat je mensen je serieus nemen. Ze zien je niet meer als een wild om zich heen schreeuwende gekkin.

Delphine (Schatert) «Neen, dat is waar. Zo zagen ze me, hè?

Maar goed, dat respect heb ik wel moeten verdienen. Ik heb daar hard voor gewerkt, heb geprobeerd om - wat er ook gebeurde, hoe onrechtvaardig ze me ook behandelden - altijd mezelf te blijven. Niet om me heen te slaan, maar gewoon consequent eerlijk te zeggen waar het volgens mij op staat.»

HUMO Je zei al vaak hoezeer je hypocrisie verafschuwt en hoeveel belang je hecht aan eerlijkheid en rechtvaardigheid. Dat heb je van je moeder geërfd: zij sloeg vroeger meisjes die andere meisjes pestten. Jij hebt ook eens een non geslagen die je familie beledigd had. Kan je met recht iemand slaan?

Delphine «Het is natuurlijk niet de best mogelijke reactie. Maar ik voelde me toen machteloos, denk ik. Het was iets instinctiefs: ik stond op, in het midden van de kantine waar de hele school zat te eten, en ik sloeg. Die non heeft me daarna nooit meer beledigd. En het schoolhoofd heeft me ook niet gestraft: omdat wat die non had gedaan echt niet kon.»

HUMO Vechten heeft natuurlijk ook wel iets. Je voelt dat je leeft. Maar daarom hebben we, bijvoorbeeld, sport: om hetzelfde gevoel te krijgen zónder iemand iets aan te doen.

Delphine «Ik jog elke dag, zeven dagen per week. Dat moet. Er zit veel woede in mij, en dat is de beste manier om die te kanaliseren. Mijn lichaam heeft dat nodig, én mijn geest. Jim weet dat, want als ik niet loop... my God! Dan ben ik onuitstaanbaar, nerveus, slechtgezind en kan ik me niet concentreren.»

Lees het volledige interview in Humo 3609 van 03-11-09
Puzzel Delphine Boël in elkaar en win het volledige assortiment van Oxfam Fairtrade

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234