null Beeld

Nabhaan Rizwan gaat undercover: 'Maar mijn mama lachte me uit'

Nabhaan Rizwan, onthoud die naam. De 23-jarige Brits-Pakistaanse jongeman beleeft zaterdag zijn televisiedebuut op Canvas in de zesdelige BBC-misdaadreeks ‘Informer’, een thriller van formaat, maar wel doorspekt met humor.

Patrick Bremmers

undefined

NABHAAN RIZWAN «‘Informer’ vertelt het verhaal van een jonge Brits-Pakistaan, Raza Shar, die samen met zijn ouders en broertje in Oost-Londen woont en op een dag in een politiecel belandt op verdenking van een klein drugsdelict. Dan wordt hij door de politie gedwongen om als informant te werken voor een speciale antiterrorisme-eenheid. Die heeft een zekere El Adoua in het vizier, het brein achter een bloedige aanslag in Rotterdam. Vanaf dat moment zit Raza op een rollercoaster waarvan hij niet meer af raakt.»

HUMO Wat sprak je aan in de rol?

RIZWAN «Het ijzersterke script. Als acteur krijg je, als je geluk hebt, voortdurend nieuwe scripts toegezonden. Een enkele keer springt er eentje uit dat écht goed is. Dat was ‘Informer’. Ik ken de wereld waarin het verhaal zich afspeelt, ik ken de buurten en de personages. Londen is één grote smeltkroes van culturen en tradities. Ik ben er zelf opgegroeid, dus voor mij is dat normaal. Andere mensen vertelden me dat het voor hen niet zo gewoon is om zoveel culturen bij elkaar te zien. Ik hoop dat deze serie de discussie over wat diversiteit nu exact betekent, verder zal aanzwengelen.»

HUMO Hoe zou je Raza omschrijven?

RIZWAN «Raza is een jonge dude uit Oost-Londen van de tweede generatie Brits-Pakistanen. Hij is behoorlijk gevat, scherp en grappig. Politiek bewust ook, en behoorlijk zelfverzekerd. Zijn vader is een anti-establishment leftie, een voormalige dronkenlap van halverwege de 40.

»Doordat zijn vader altijd zoveel gedronken heeft, werd Raza al op vrij jonge leeftijd gedwongen zelf een vaderfiguur te worden. Hij heeft geleerd zich als een kameleon snel aan situaties te passen. En dat blijkt een zéér interessante eigenschap te zijn voor een informant.

»Raza maakt in de loop van de serie een vrij turbulente evolutie door. Er komen pistolen aan te pas, hij belandt achter de tralies en hij is op een bepaald moment ook verdachte. Hij wordt dus heen en weer geslingerd. Het valt hem allemaal behoorlijk zwaar.»

HUMO Heb je veel onderzoek voor de rol moeten doen?

RIZWAN «Dat valt wel mee. De schrijvers hebben met allerlei mensen uit het informantenmilieu gesproken. Van hen heb ik begrepen is dat de serie heel waarheidsgetrouw is. Raza gebruikt bijvoorbeeld zijn echte naam wanneer hij undercover gaat, en dat is de realiteit bij informanten. Een valse naam is vaak het eerste waardoor een informant zich verraadt als hij ontmaskerd dreigt te worden.»

HUMO Dit is je eerste rol op tv, en meteen een hoofdrol. Nochtans was je moeder niet echt onder de indruk, lazen we?

RIZWAN (lacht) «Klopt, mijn moeder is in India opgegroeid en speelde al van jongs af aan in Bollywoodfilms. Ze is een echte ster. Ze heeft ruim dertig films opgenomen en is daarna lerares geworden. Vijf jaar geleden heeft ze de draad van het acteren weer opgepikt en heeft ze in tweeduizend afleveringen van een grote Bollywoodserie gespeeld. Toen ik haar vertelde dat ik de hoofdrol zou gaan spelen in een zesdelig BBC-drama, lachte ze me vierkant uit: zés afleveringen maar? ‘Jongen, waar heb je het over?’ (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234