null Beeld ANP
Beeld ANP

Overlegcomité

Nachtleven open, geen mondmaskers meer voor kinderen, weer naar kantoor: dit heeft het Overlegcomité beslist

Op vrijdag 18 februari springt de coronabarometer van rood op oranje. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Verschillende coronamaatregelen gaan dan op de schop. Een overzicht.

Redactie

Dit houdt code oranje in:

Horeca: geen sluitingsuur of mondmasker en discotheken open

• Wijst de barometer naar ‘oranje’, dan mogen de dansbenen weer losgegooid worden: danscafés en discotheken mogen weer open, met een maximale bezetting van 70 procent. Bij zeer goede ventilatie is dat honderd procent.

• Bij de inkom van discotheken moet de coronapas wel nog getoond worden. Mondmaskers zijn niet meer verplicht, enkel voor het personeel.

• Ook op café en restaurant verdwijnt het sluitingsuur en mag je ook met zoveel vrienden aan tafel - of de toog - zitten of staan als je wil. Klanten mogen het mondmasker bovendien thuis laten, het personeel moet er wel nog eentje dragen.

• Het Covid Safe Ticket blijft in de horeca verplicht, altijd binnen en vanaf 100 aanwezigen buiten.

Publieksactiviteiten: bijna volle zalen

• In het theater of bij een sportwedstrijd binnen blijft een mondmasker verplicht, maar in een supporterstribune in openlucht is het slechts ‘aanbevolen’ als de sociale afstand gegarandeerd kan worden.

• Niet langer 70 procent van een bioscoop, theaterzaal, stadion, festivalweide of concertzaal mag gevuld worden, bij code oranje mag 80 procent van de zitjes bezet zijn. Bij zeer goede luchtkwaliteit gaat het net als in code rood ook om 100 procent van de maximale bezetting.

• Een indoor concert waarbij mensen dansen - of eender welke ‘dynamische activiteit binnen’ - mag in tegenstelling tot code rood wel weer doorgaan, maar met een Covid Safe Ticket, een optionele antigeentest en mondmaskers voor het personeel.

• Het Covid Safe Ticket blijft verplicht, vanaf 50 aanwezigen binnen en 100 aanwezigen buiten.

Vrijetijdsactiviteiten: mondmasker - soms - af

• Bij ‘code oranje’ gelden bijna dezelfde regels als onder ‘code rood’. Het mondmasker mag wel verdwijnen, tenzij op de locaties waar de mondmaskerplicht “in de rest van de samenleving geldt”. Met andere woorden: als je met de scouts het openbaar vervoer neemt, zal je dus nog steeds een mondmasker moeten dragen.

• Activiteiten binnen mogen ook met 100 tot 200 personen plaatsvinden. Er is geen beperking meer op de capaciteit van buitenactiviteiten. De optie van een coronapas blijft mogelijk vanaf 50 personen. De sterke aanbeveling van een zelftest voor kinderen die op kamp gaan, blijft. Ook voor de volwassenen wordt een zelftest aanbevolen, maar niet opgelegd.

Overige versoepelingen

De barometer geeft een duidelijk perspectief wanneer er wordt overgeschakeld van de ene naar de andere fase. Maar daarnaast zijn er nog een reeks andere maatregelen die niet in de barometer zijn opgenomen. Ook daarover is een beslissing genomen.

• De mondmaskerplicht voor kinderen onder 12 jaar verdwijnt vanaf 19 februari. Dat geldt dus ook in de lagere scholen. Onder meer Vlaams ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wilden daar van af.

Telewerk is vanaf volgende vrijdag niet langer een verplichting, maar een aanbeveling. Vanaf dan zal iedereen dus weer vrij op de werkplek kunnen werken. Bedrijven kunnen ook weer teambuildings en andere evenementen organiseren.

• Daarnaast verdwijnt ook het winkelen met maximaal twee personen.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234