null Beeld

Naema Tahir: 'Het is niet eerlijk. Of wel?'

Een tijdje geleden las ik in Humo een interview over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Onvermijdelijk kwam ook het onderwerp seks aan bod. De geïnterviewde stelde vast wat iedereen allang weet: dat mannen vaker en makkelijker een orgasme krijgen dan vrouwen. Commentaar van de interviewer: ‘Dat is zó unfair.’

Is het dat inderdaad? Dan is het ook unfair dat mannen doorgaans langer en sterker zijn dan vrouwen. En dat mannen geen maandstonden hebben. Sommige vrouwen zullen het dan ook wel unfair vinden dat mannen niet negen maanden lang met een kind in de buik hoeven rond te zeulen. En dat ze niet rond hun 50ste in de overgang komen, maar tot hun levenseinde min of meer vruchtbaar blijven.

En wat te denken van de verschillen tussen vrouwen onderling en mannen onderling? Zijn die niet unfair? Sommige vrouwen zijn langer dan andere, zo zijn Hollandse vrouwen doorgaans langer dan ik. Sommige vrouwen hebben prachtig haar, anderen moeten het doen met dunne sprietjes. Bij mannen is die verdeling nog oneerlijker: er zijn mannen, zoals de mijne, die helemaal geen haar op hun hoofd hebben. Ocharme, hoe unfair! Ook de lengte is bij mannen ongelijk verdeeld, tot verdriet van diegenen die wat minder goed bedeeld zijn. Wat een onrecht! Zo oneerlijk!

En de verschillen tussen mensen, onafhankelijk van hun geslacht, zijn ook niet mis. Sommigen hebben zulke goede genen dat ze geen enge ziektes krijgen en blakend van gezondheid ouder dan 90 worden, anderen krijgen kanker op hun 40ste en sterven voor hun 50ste. Als het unfair is dat de ene makkelijker een orgasme krijgt dan de andere, dan is dat nog véél unfairder.

Of is die manier om ertegen aan te kijken gewoon onzinnig? Is het wel een goed idee om de biologische verschillen tussen mensen te toetsen aan het gelijkheidsideaal? Kunnen biologische verschillen überhaupt unfair zijn? Maken we niet een kapitale denkfout door het morele criterium van fairness, van verdelende rechtvaardigheid, over te plaatsen van het terrein van hoe mensen met elkaar omgaan, naar de natuur?

Ik denk van wel. Fairness heeft betrekking op het onderling rechtvaardig verdelen van de lusten en de lasten. Wie de grootste bijdrage heeft geleverd, verdient ook de grootste beloning. Maar ook: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Fairness is een principe van samenleven.

Met de natuur heeft het niets te maken. De natuurlijke verschillen tussen mensen zijn wat ze zijn. Je kunt het jammer vinden, maar je kunt het ook mooi vinden. Waarom is vaker en makkelijker een orgasme krijgen eigenlijk beter? Is het niet een beetje belachelijk om op dat terrein, of op welk terrein ook, te gaan kwantificeren? Alsof vaker, groter, meer en langer altijd beter is. We moeten leren leven en tevreden zijn met wat we van God gekregen hebben.

Het alternatief is dat we niet rusten vóór iedereen evenveel orgasmes krijgt, even mooi en lang is en evenveel haar op zijn hoofd heeft. Of vóór mannen en vrouwen allebei zwanger kunnen worden en iedereen even gezond blijft en even oud wordt. Laten we om te beginnen Nederlandse meisjes geen vlees meer te eten geven, opdat ze net zo lang worden als de kleintjes onder ons! Brave, new world.

undefined

Naema Tahir is een Nederlandse schrijfster van Pakistaanse afkomst.

Volgende week: Heleen Debruyne, schrijfster en chef vrouwenzaken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234