null Beeld

Naema Tahir: 'Iedereen familie'

Ondanks alle narigheid in de wereld, waarin steeds meer en steeds vaker allerlei kampen recht tegenover elkaar staan, rechts tegen links, Oost tegen West, liberaal tegen traditioneel, gelovig tegen ongelovig, elite tegen de gewone man, man tegen vrouw, is er een reden om toch hoopvol te zijn.

Ik nodig iedereen uit, sterker nog, ik raad iedereen aan om op YouTube een aantal korte filmpjes te bekijken uit de serie ‘The DNA Journey’. Bijvoorbeeld dat met Carlos. Of Aurelia. Of Ellaha. Of Jay. De filmpjes zijn weliswaar gemaakt door twee commerciële bedrijven (momondo en ancestry.com), maar geld verdienen is hier bijzaak. Voorop staat de idealistische boodschap, en die is hartverwarmend. De filmpjes zijn stuk voor stuk zelfs zo ontroerend, dat ik het bij geen ervan droog heb kunnen houden. En ik wed dat ook u een zakdoek nodig zult hebben als u ze bekijkt.

Wat is het opzet? Heel eenvoudig. Het DNA-onderzoek is tegenwoordig zo ver gevorderd dat wetenschappers met bepaalde tests middels een klein beetje speeksel vrij nauwkeurig kunnen bepalen waar we genetisch vandaan komen, tot zo’n tweeduizend jaar terug in de tijd. Vrij nauwkeurig betekent: ongeveer op het niveau van landen.

Momondo en ancestry.com hebben in 2016 67 jonge mensen uit de hele wereld uitgenodigd om zo’n test te doen, en ze hebben hen daarbij twee keer kort gefilmd. De eerste keer om hun te vragen wat ze verwachten dat er uit de test zal komen. De tweede keer om hen te filmen als ze de resultaten van de test onder ogen krijgen.

Ik wil niet te veel verklappen, maar de resultaten zijn verbazingwekkend. Ze zijn echter ook nog iets anders: enorm hoopgevend. Ze tonen aan dat ieder van ons genetisch overal vandaan komt, of in ieder geval van veel meer en heel andere plekken dan we altijd als vanzelfsprekend aannemen. Zo blijkt een Koerdische en dus islamitische vrouw Joods bloed te hebben. Een Engelsman, die vooraf had aangegeven een hekel te hebben aan Duitsers, blijkt zelf Duits bloed te hebben. Een meisje dat 100 procent Frans oogt en dacht te zijn, blijkt geen Frans bloed te hebben. Enzovoort.

Waarom is dat nou zo ontroerend en hoopgevend? Waarom is het zo emotioneel dat je je tranen niet kunt bedwingen? Ik denk omdat het zo indringend duidelijk maakt hoe kunstmatig en onwerkelijk al die afbakeningen van identiteit zijn. ‘Ik ben een Nederlander, jij bent een Pakistaan, hij is een Marokkaan en zij is Turks.’ Nee dus. Vrijwel iedereen is een genetische smeltkroes. Vrijwel iedereen komt uit verschillende delen van de wereld en is dus verwant met mensen van over de hele wereld. Ook met mensen die nu als ‘de vijand’ worden beschouwd.

Kun je iemand nog als je vijand zien als je opeens ontdekt dat je een bloedverwant bent van die vijand? Is iemand uit een heel ander deel van de wereld nog even vreemd voor je als je weet dat één of meer van jouw voorvaderen ook daarvandaan komen? Genetisch zijn we allemaal broeders en zusters. Het maakt de test heel invoelbaar. Dat is enorm ontroerend en hoopgevend. En ergens denk ik eraan die test zelf te doen, nieuwsgierig naar mijn voorouders. Waren ze louter Indiërs of hadden sommigen ook Europees bloed?

undefined

Naema Tahir is een Nederlandse schrijfster van Pakistaanse afkomst.

Volgende week: Heleen Debruyne, schrijfster en chef vrouwenzaken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234