null Beeld

Naema Tahir: 'Singles, het vervolg'

Singles, het vervolg

'Singles, het vervolg'

Mijn vorige column, in Humo 4062, liet me niet los. Ik schreef dat ik singles niet benijd om de kwelling van de keuzes die ze hebben. De reacties die ik kreeg, hebben me duidelijk gemaakt dat uitleg en nuancering gewenst zijn.

Natuurlijk zijn er singles die geen enkele kwelling voelen. Ze zijn graag single. Ze hoeven en willen niemand. Dat ze die keuze hebben, is een verworvenheid, een vrijheid, die hen blij maakt en die hen de mogelijkheid geeft om hun leven in te richten zoals zij dat willen. Zij zijn happy singles. Ik ken er enkelen in mijn driedimensionale echte wereld en velen in de tweedimensionale wereld van het scherm. Ik moet wel zeggen dat de meesten van die blije singles al een relatie achter de rug hebben en kinderen hebben. Maar dat mag de pret niet drukken.

Verder zijn er natuurlijk singles die niet zo veel te kiezen hebben, laat staan dat ze door keuzes gekweld worden. Ze zijn single, missen een soulmate en kunnen die niet vinden. Misschien is er iets met hun zelfvertrouwen, of voelen ze zich niet aantrekkelijk. Misschien zijn ze de ware niet tegengekomen, of is die al bezet. Dat kan door demografische ontwikkelingen in hun omgeving komen, waardoor er niet genoeg beschikbare partners zijn. Of omdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, en merken dat er minder te kiezen valt, of dat ze zelf niet meer gekozen worden omwille van hun leeftijd. Dat geldt voor mannen, maar misschien wel nog meer voor vrouwen van een bepaalde leeftijd.

Er staan verschillende filmpjes op het internet van vrouwen die de dertig voorbij zijn, soms hoogopgeleid en succesvol, en die vertellen dat de mannen die nog ‘over’ zijn liever kiezen voor jongere vrouwen. Die trend verandert enigszins omdat mensen steeds later trouwen, maar voor veel vrouwen verandert er niets. Ze zullen, als ze de ware niet tegenkomen, gewoon alleen blijven, geloven ze.

Natuurlijk is het niet allemaal zo zielig, dat weet ik ook wel. Op het internet zijn veel verhalen te vinden van singles die happy zijn, boek na boek verschijnt over gelukkige alleenstaanden, de statistieken zijn niet aan te slepen over hun geluk, dat dat van de getrouwden zou overtreffen. Dat is allemaal de moeite van het lezen waard. Maar mijn oog trekt toch naar de verhalen van singles die het niet zo makkelijk hebben. Een single die het moeilijk vindt om de weekends door te komen als ze niet bij haar collega’s is; een single die naar de intieme aanraking van een vaste geliefde hunkert; een single die naar waardering verlangt en daarover een veelzeggende anekdote vertelt: tijdens een familieweekend kreeg ze de badkuip om haar spullen in te doen. Slapen moest ze op de bank in de drukke woonkamer, waar iedereen gewoon doorheen liep. Alle stellen kregen wél een heuse slaapkamer.

Ik weet ook niet hoe we de eenzaamheid, het gevoel van gemis en de lage waardering die veel singles ervaren, moeten aanpakken. We kunnen die mensen moeilijk allemaal uithuwelijken. Dat moet je niet willen. Maar het zou wel goed zijn om te erkennen dat de vrijheid om te doen wat je wil niet altijd goed uitpakt voor iedereen, onder wie veel singles. En dat we daar geen antwoord op lijken te hebben, behalve dan ‘geniet toch van je vrijheid!’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234