null Beeld

Naema Tahir: 'Twee soorten liefde'

Zijn toespraak toverde een glimlach op de lippen van menigeen. Ze deed anderen stilvallen, vol ontroering, of simpelweg in gedachten verzonken. Ik heb het over bisschop Michael Curry, die ter gelegenheid van het huwelijk van de Britse prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle een preek hield over de liefde.

Er zit kracht in de liefde, zei bisschop Curry. Liefde, dat is liefde voor God en dat is naastenliefde. Liefde is niet egoïstisch, noch is ze gericht op het ik. Liefde is opofferend en bijgevolg verlossend, verzoenend, helend. Altruïstische, opofferende liefde kan levens veranderen. Want ‘there is power in love’: er zit kracht in de liefde.

Een christelijker thema bestaat natuurlijk niet. Maar veel mensen zullen er toch door verrast zijn. Want als je nooit naar de kerk gaat – en dat is zo voor de overgrote meerderheid tegenwoordig – dan hoor je eigenlijk nooit iets over de liefde. Althans niet over deze liefde.

We horen allemaal natuurlijk wél veel over een andere soort liefde. Niet de opofferende soort, waar bisschop Curry het over had, maar het begerende type. C.S. Lewis sprak in dit verband over ‘need-love’, de liefde die iets mist, ergens naar verlangt en hebben wil. De opofferende soort noemde hij ‘gift-love’, schenkende liefde.

Een preek over de schenkende liefde, uitgesproken ter gelegenheid van een huwelijk tussen twee jonge mensen die tot over de oren verliefd zijn op elkaar. Dat maakt de preek tot een vriendelijke vermaning. Want de liefde van twee jonge mensen die gaan trouwen heeft overwegend een verlangende aard. Het is de begerende liefde die hen bij elkaar heeft gebracht en die hen heeft doen besluiten om hun band te bestendigen. Zonder de tegenstelling tussen de twee vormen van liefde expliciet te noemen, waarschuwde de bisschop Harry en Meghan dus dat een liefdevol huwelijk iets anders is dan wat ze er zich op dit moment bij voorstellen. Dat het niet gaat om krijgen wat je begeert, maar om je vrijwillig en met overgave op te offeren voor de ander, ‘in goede en in slechte tijden.’

Het idee van de schenkende liefde spreekt me enorm aan. Het is eenvoudig te begrijpen hoe belangrijk het is voor een goed, gelukkig leven. Voor de individuele mens, voor de samenleving en voor de wereld als geheel. Maar bisschop Curry gaat wel heel ver. In zijn ogen is de schenkende liefde een oplossing voor alle problemen in de wereld.

Daar slaat bij mij de twijfel toe. Een voorbeeld. Ik ken een stel dat al twintig jaar bij elkaar is en al twintig jaar een ongelukkig huwelijk heeft. Hij is aardig en zij is lief. Daar ligt het niet aan. Het zijn leuke mensen, allebei. Maar ze passen voor geen meter bij elkaar. Ze zouden natuurlijk toch bij elkaar kunnen blijven, als ze zich beiden maar genoeg opofferen. Veel schenkende liefde over en weer zou hun huwelijk kunnen redden. Maar is dat werkelijk de moeite waard? Allebei zijn ze duidelijk beter af als hun huwelijk zou eindigen. De dagelijkse ellende van met elkaar moeten omgaan is dan voorbij en allebei krijgen ze een nieuwe kans om iemand te vinden die wel bij hen past. Zo gaat het bij veel stellen: wat zullen ze doen als na een jaar of wat blijkt dat hun huwelijk toch niet is wat ze ervan verwacht hadden?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234