null Beeld

Nederland krijgt nog dit jaar een koning

Vandaag wordt de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander 42 en de geruchten dat koningin Beatrix binnen afzienbare tijd de troon aan hem overdraagt, zwellen almaar aan. In februari meldde een goedgeplaatste bron ons al dat de machtsoverdracht op 9 september 2009 zou plaatsvinden en dat de officiële bekendmaking rond deze tijd zou gebeuren.

Jan Antonissen


Uit: Humo 3573; 24 februari 2009

Alles rustig aan het Belgische hof. Filip en Mathilde zitten op hete kolen om de troon over te nemen, maar Albert en Paola maken geen aanstalten om 'm te verlaten. 'Albert overwéégt zelfs niet te abdiceren,' zegt een goed ingevoerde hofdignitaris, 'ook al wordt hij dit jaar vijfenzeventig en sukkelt hij soms met zijn gezondheid.'

Er is de raison d'état: 'De communautaire problemen in het land zijn te groot.' Maar er is meer: 'Zijn vrouw wil niet van wijken weten. Geen haar op Paola's hoofd dat eraan denkt om plaats te maken voor Mathilde.'
Nee, zegt de hoveling, dán Nederland. 'In Nederland is de troonsafstand van koningin Beatrix nakend. Zij is éénenzeventig en blaakt van gezondheid, maar ze vindt het tijd dat haar oudste zoon, prins Willem-Alexander, de fakkel overneemt. Dat is traditie bij de Oranjes. Zij blijven zich niet tot de laatste snik aan de macht vastklampen.'
Navraag in Nederland bevestigt het bericht. Een bron die dicht bij Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima staat, reageert eerst nog enigszins terughoudend: 'Het zou heel goed kunnen.' Maar daarna verstrekt hij het ene revelerende detail na het andere.
Bron «U weet: de koningin is éénenzeventig geworden, de prins is eenenveertig, en het ziet ernaar uit dat zijn gezin compleet is. De tijd is rijp, ook omdat het in Nederland usance is dat de koningin bij leven afstand van de troon doet. Het is niet, zoals in België, tot de dood ons scheidt. Juliana, de moeder van Beatrix, heeft ook geabdiceerd op haar eenenzeventigste.»
HUMO Wanneer heeft Juliana het indertijd aangekondigd?
Bron «Op de verjaardag van haar dochter.»
HUMO Dus: Beatrix doet hetzelfde op de verjaardag van haar zoon?
Bron «In principe zou het dan moeten gebeuren, ja: op 27 april. Dan wordt Willem-Alexander tweeënveertig.»
HUMO En wanneer vindt de daadwerkelijke machtsoverdracht plaats?
Bron «Voor het begin van het parlementaire jaar, in de tweede week van september, schat ik. Op een weekdag - een woensdag.»
HUMO Geen dinsdag?
Bron «Nee: op woensdag 9 september 2009. 9/9/9, dat is een mooi moment, toch? De koningin wordt zeer gewaardeerd, maar Nederland zal gewéldig blij zijn met de nieuwe koning en vooral: met de nieuwe koningin. Máxima is razend populair. Er zal een grote golf van vaderlandsliefde over het land slaan. Ik verwacht geen ongeregeldheden zoals ten tijde van Beatrix' troonsbestijging in 1980. Nee, het wordt één groot feest.»
HUMO En waar is het feest?
Bron «In de Nieuwe Kerk in Amsterdam, als naar gewoonte: Beatrix is daar ook haar moeder opgevolgd.»
En dus bellen we even met Ernst Veen, de directeur van de stichting De Nieuwe Kerk, organisator van klassieke concerten en prestigieuze tentoonstellingen. De goede man moet warempel naar adem happen.
HUMO Meneer Veen, hebt u al een tentoonstelling gepland voor 9 september van dit jaar?
Ernst Veen «Onze tentoonstelling over Oman gaat in oktober open. Ik weet waar u naartoe wilt, maar dat is níét het geval. (Twijfelt) Maar goed, als het zo is... Dan moet ik ook weten of ik het kan zeggen. (Hervat zich) Maar nee. Ik zou zeker nog een jaartje of twee wachten. (Hervat zich opnieuw) Nee, ik wéét het gewoon niet.»
HUMO Volgens onze bron zou Willem-Alexander op 9 september de troon bestijgen. Dat gebeurt traditioneel in de Nieuwe Kerk.
Veen «Dat is historisch juist. We zijn in afwachting, maar... Nee: er is nog geen aanwijzing. Echt niet.»
Bron «Willem-Alexander en Máxima zijn er helemaal klaar voor: in het najaar nemen ze over.»
HUMO En Trix blijft de scepter zwaaien, achter de schermen?
Bron «Geen sprake van, zo werkt het niet bij ons. Beatrix gaat lekker beeldhouwen in kasteel Drakensteyn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234