The Bitcoin Family
Nederlandse familie verruilde alle bezit voor bitcoins en reist de wereld rond: ‘Wij vergaren geluk’
Zelfs nu de bitcoin meer dan 30.000 dollar waard is, honderd keer zoveel als toen het crypto-avontuur van Didi Taihuttu begon, verslijten mensen hem nog dikwijls voor stapelzot. ‘‘Hoe kun je zo gek zijn geweest om dat te hebben gedaan?’ zeggen ze dan,’ lacht de 42-jarige Nederlander vanuit zijn vakantiehuis met zwembad in de Algarve.
Met ‘dat’ bedoelen ze één van de meest extreme staaltjes van ‘ontspullen’ sinds de Griekse muntenslager en filosoof Diogenes van Sinope een kleine 2.400 jaar geleden besloot voortaan in een ton te slapen, met een jas, wandelstok en buidel als enige bezittingen. Taihuttu is ook een soort muntenslager: eind 2013, toen de bitcoin nog 200 à 300 dollar noteerde, begon hij met minen (delven), het verdienen van cryptomunten door de computer ingewikkelde cryptografische berekeningen te laten oplossen.
Vier jaar later had de bitcoin inmiddels zo’n hoge vlucht genomen dat Didi en zijn vrouw Romaine besloten al hun spullen te verkopen – van hun drie auto’s en halfvrijstaande huis van 200 vierkante meter tot het speelgoed van hun dochters – en de wereld rond te reizen.
De bitcoin is 2021 maar meteen met een nieuw record begonnen: voor het eerst brak de cryptomunt door de barrière van 30.000 dollar. In het coronajaar 2020, waarin centrale banken ’s werelds economieën aan een infuus van goedkoop geld moesten leggen om niet te bezwijken, was de bitcoin een geliefd toevluchtsoord voor beleggers op zoek naar schaarse winstkansen. Zondag tikte de bitcoin zelfs de 34.000 dollar aan, omgerekend 28.000 euro, vijf keer meer dan twaalf maanden eerder.
Eigen merk koffiemokken
‘Mensen denken waarschijnlijk dat het een materialistische beslissing was,’ zegt Taihuttu, nu hij en zijn gezin zijn uitgegroeid tot ‘The Bitcoin Family’, inclusief hun eigen merk petten, koffiemokken en andere koopwaar, en iedereen via Instagram en YouTube kan meegenieten hoe de ‘digitale nomaden’ in hun Volkswagen T6 California-kampeerbus over de aardkloot dolen. ‘Maar de waarheid is dat ik een giga-burn-out had. Ik moest mijn leven veranderen.’
Taihuttu bestierde een computerwinkel en verzorgde opleidingen in Microsoft Excel, Adobe Photoshop en andere programma’s. ‘Op de top had ik twintig man personeel in dienst.’ De ondernemer was al jong zijn moeder verloren. ‘Op haar 48ste is ze dood neergevallen in de keuken.’ En toen kwam op 14 december 2014 ook nog eens dat telefoontje van zijn vader, na diens ziekenhuisafspraak: ongeneeslijke kanker.
‘In 2015 zijn we met hele gezin bij mijn vader gaan leven, om alles nog een laatste keer te kunnen meemaken – Pasen, Kerst, nog een keer samen voetbal kijken.’ Na zijn vaders dood begin 2016 stortte Didi in. ‘Het was me allemaal te veel geworden. Zo kon het niet verder.’
Zwerftocht
De Taihuttu’s begonnen aan een wereldreis, en het was tijdens die zwerftocht, begin 2017 op Bali, dat Taihuttu berichtjes begon te krijgen van vrienden: ‘Heb je je bitcoins nog?’ Taihuttu's cryptomunten bleken inmiddels ruim duizend dollar per stuk waard, vier à vijf keer meer dan toen hij ze in 2013 gewapend met tientallen computers en videokaarten had gedolven. De revolutie gaat echt beginnen, dacht Taihuttu. ‘Ik heb mijn vrouw aangekeken en gezegd: we vinden reizen het mooiste wat er is. Waarom verkopen we alles niet en steken het in bitcoins?’
Een belangrijk pluspunt van het bestaan als bitcoinbedoeïenen is dat Taihuttu nu veel meer tijd voor zijn dochters heeft. ‘Ik dacht vaak: Didi, je hebt al die bedrijven, maar ondertussen besteed je amper tijd aan je kinderen.’ Zijn dochters van 10, 13 en 15 volgen onderweg online onderwijs via een Amerikaanse privéschool.
Taihuttu vindt het belangrijk dat zijn kinderen hun eigen nieuwsgierigheid volgen. Dus toen zijn oudste dochter laatst vroeg hoe het toch komt dat Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar stonden, liet hij haar er meteen een werkstuk over maken. ‘Wij geloven niet in prestatiedruk en diploma’s en cijfertjes, maar in talent en passie. Ze moeten leren wat ze willen leren.’
Digitale portemonnees
Of Taihuttu anno 2021 euromiljonair is, weet hij niet precies, noch interesseert het hem. Zo’n 73 procent van zijn cryptofortuin zit vast in met codes beveiligde digitale portemonnees, die verstopt zitten in met codes beveiligde kluizen kriskras door Europa. Met de overige bitcoins handelt Taihuttu, als hij tenminste geen bitcoinboeken aan het schrijven is, handelsadviezen verstrekt of in korte broek spreekbeurten en cryptomuntcurssen geeft.
Zelf leven de Taihuttu’s van 3.500 euro in de maand. Daarvan kunnen ze dezer dagen de huur van een vakantievilla in Lagos aan de Portugese zuidkust bekostigen, met vier slaapkamers én badkamers, een zwembad en een bubbelbad, waarin Taihutti ter viering nog weleens aan een baco mag nippen als de bitcoin weer een nieuwe barrière heeft verpulverd.
‘Maar dit is dan ook wel het mooiste huis waarin we ooit verbleven,’ zegt Taihuttu. ‘De kids hadden na vier jaar reizen iets van: kunnen we met kerst nou eens niet in een tent of caravan zitten, maar in een echt huis? Het is laagseizoen in Portugal, dus vakantiehuizen zijn goedkoop.’
Indiase weeskinderen
Grofweg de helft van zijn verdiensten geeft Taihuttu weg aan goede doelen, schat Taihuttu. Een kerstdiner en nieuwe schoenen voor Indiase weeskinderen bijvoorbeeld, of gratis maaltijden voor door corona brodeloos geraakt hotelpersoneel op het Thaise eiland Ko Pha Ngan.
‘We hebben ons niet in dit avontuur gestort omdat we zo nodig miljonair wilde worden. Geven maakt ons veel gelukkiger. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven: geluk zit hem niet in het vergaren van rijkdom, maar in het vergaren van geluk.’
(VK)