De Nederlandse politie ontdekte in juni een onderwereldgevangenis met speciale martelkamer in zeecontainers.Beeld Politie Landelijke Eenheid

Misdaad

Nederlandse martelcontainers met tandartsstoel waren ‘voor de show’

De als martelkamer ingerichte zeecontainers die de Nederlandse politie in juni ontdekte bij een inval in Wouwse Plantage (niet ver van Antwerpen) zijn ‘puur theater’. Althans, dat verklaarde één van de verdachten gisteren in de rechtbank.

Een gasbrander, klauwhamer, meerdere tangen, een takkenzaag, een snoeischaar, tiewraps en ducttape. De officier van justitie leek donderdag in de rechtbank van Amsterdam op te sommen wat er bij de lokale bouwmarkt zoal te koop is. Maar het betreft gereedschap dat werd gevonden in een zeecontainer in een loods in het Brabantse dorp Wouwse Plantage.

De attributen waren bedoeld om tegenstanders mee te bedreigen en desnoods ernstig te mishandelen, concludeerde het Openbaar Ministerie (OM) na de vondst van de ‘martelcontainers’ op 22 juni. In één ervan stond een tandartsstoel klaar. In de andere containers, ingericht als cel, kon iemand staand aan handen en voeten worden geboeid. Meer dan een chemisch toilet was er niet, de ruimten konden met camera’s in de gaten worden gehouden. Er bleken ook nog scalpels, vingerklemmen en zakken met een trekkoord te liggen.

‘IJskoud en ronduit schokkend,’ herhaalde de officier van justitie in de rechtbank het beeld dat de zeecontainers oproepen, in combinatie met onderschepte chatberichten op versleutelde telefoons. In één van die gesprekken zegt ene Slempo: ‘Als ze niet meewerken, gelijk in de knie.’ Ook verzekert hij dat niemand iets zal merken van wat zich in de containers afspeelt: ‘3x geïsoleerd. Al sta je ernaast, hoor je niks.’

Achter het alias gaat volgens de Nederlandse justitie Robin van O. (40) schuil. Al eerder had justitie hem op de korrel, de voormalig beveiliger en fitnesscentrumhouder wordt verdacht van voorbereiding van moord. Vanuit weer een ander onderzoek, 26Lemont, kwam in april informatie binnen over chatberichten die versleuteld werden uitgewisseld via de app EncroChat. Nadat het de Franse en Nederlandse justitie was gelukt die berichten te kraken, kon de politie maandenlang live meelezen. Ze waarschuwde een aantal potentiële doelwitten die volgens justitie wellicht anders in de tandartsstoel waren geëindigd.

Tandartsstoel in de als martelkamer ingerichte zeecontainer.Beeld ANP Handouts

Op 22 juni werden zes verdachten aangehouden. In Rotterdam rolde de politie een tweede loods op waarin zeven vuurwapens bleken te liggen. Die loods zou volgens onderschepte berichten zijn bedoeld als ‘AT-hoofdkantoor’: van daaruit konden de verdachten als een soort arrestatieteam (AT) op tegenstanders gaan jagen. Over politie-uniformen en zwaailichten beschikten ze al.

Het OM beschuldigt de verdachten van het voorbereiden van ontvoering, gijzeling, afpersing en zware mishandeling met voorbedachten rade. Justitie heeft niet kunnen vaststellen of er ooit iemand in de martelcontainer is geëindigd. 

Rechtbanktekening van Willem-Jan H., Dennis van D., Robin van O. en Michael B. tijdens een inleidende zitting.Beeld ANP

De verdachten beroepen zich vooral op hun zwijgrecht, bleek in de rechtbank. Wel heeft Dennis van D. verklaard dat de zeecontainers ‘voor de show’ waren. Ze moesten volgens hem zodanig worden ingericht dat ze op een martelkamer zouden lijken. Op die manier kon de opdrachtgever, die ‘veel geld’ had betaald, worden gerustgesteld door middel van foto’s of wanneer hij zelf een kijkje wilde nemen. Het was ‘puur theater en oplichting’, leest de officier van justitie uit Van D.’s verklaring voor.

Hoofdverdachte Robin van O., die volgens justitie de loodsen beheerde, sloot zich daarbij aan. ‘Het betreft inderdaad oplichting, dat kan ik bij dezen bevestigen,’ las hij een verklaring voor. Meer wilde hij pas kwijt bij de inhoudelijke behandeling – op 4 december gaat de zaak verder.

Handboeien in de als martelkamer ingerichte zeecontainer.Beeld ANP

Zijn advocaat Sanne Schuurman nam de tijd om een verbaal robbertje met het OM uit te vechten. Hij suggereerde dat justitie informatie uit het dossier lekt om zijn cliënt zwart te maken en in de schijnwerpers te zetten. Van O. zegt vogelvrij te zijn verklaard door de verhalen in de media over zijn rol in deze zaak en zijn vermeende vete met Ridouan T. is ook zijn familie niet veilig meer. ‘Er bleken huurmoordenaars in de straat van mijn kinderen te staan.’

De beelden waarop zwaarbewapende agenten de loods op 22 juni binnenstormen, doen Schuurman denken aan een ‘opvoeringsavond op de basisschool’. ‘De politie wist dankzij een verborgen camera al lang dat er niemand aanwezig was. Dit is gedaan om alles heel zwaar aan te zetten. Puur om mijn cliënt als een monster neer te zetten.’

(VK)

Lees ook: 

Nederlandse politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamer: ‘We hebben vreselijke dingen kunnen voorkomen’

Live meelezen met de berichten van duizenden criminelen: zo kon de martelkamer tijdig ontdekt worden

Wie is Robin van O., de man achter de martelkamer van de onderwereldgevangenis?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234