Tandartsstoel in de zeecontainer die bedoeld was als martelkamer. Beeld OM
Tandartsstoel in de zeecontainer die bedoeld was als martelkamer.Beeld OM

Misdaadwereld

Nederlandse politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamer: ‘We hebben vreselijke dingen kunnen voorkomen’

De Nederlandse politie heeft eind juni een speciale ‘onderwereldgevangenis’ aangetroffen in zeven zeecontainers in het Brabantse dorp Wouwse Plantage. Eén van die containers deed dienst als martelkamer. Zes mannen zijn door de politie aangehouden.

Yelle Tieleman

Vorige week liet de politie tijdens een persconferentie al doorschemeren dat het soms bijzonder schokkende zaken aantrof. Nu blijkt waarom, in de woorden van recherchechef Andy Kraag, zelfs de meest ervaren rechercheurs soms niet anders konden dan hun wenkbrauwen fronsen. Zes zeecontainers die dienst deden als cel, waar gevangenen werden vastgehouden. Eén container was geprepareerd als martelkamer, compleet met een tandartsstoel waarin de gevangene kon worden vastgezet. In die container stuitte de politie op een snoeischaar, takkenschaar, takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken. Die laatsten konden over het hoofd van het slachtoffer worden getrokken.

Goed voorbereid

Het onderzoek startte in april, toen de recherche haar ogen liet vallen op een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. ‘Hij leidde een bestaan onder de radar, maar uit ons financieel onderzoek bleek dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Toen we onze aandacht op die loods richtten, kregen we via onderzoek 26Lemont inzage in belangrijke chatcontacten van de verdachte via een telefoon van Encrochat,’ zegt politiechef Jannine van den Berg.

Rechercheurs die live meelazen in de versleutelde chatdienst Encrochat focusten ook op berichten over de Brabantse containers. Daarin werd gesproken over ontvoeringen en het martelen van slachtoffers. ‘Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos,’ werd er bijvoorbeeld gestuurd. Er waren ‘OT's’ (observatieteams) en er werd gezorgd voor wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten.

null Beeld OM
Beeld OM

‘Alle alarmbellen gingen af’

Recherchechef Andy Kraag zegt dat toen de recherche doorkreeg wat de bedoeling was van de loods, alle alarmbellen afgingen. ‘De mate van geweld die men wilde gebruiken, de termen die voorbijkwamen in de chats. Het was echt ontluisterend. Mijn rechercheurs, zelfs de mensen die al veertig jaar in het vak zitten, zeiden dat ze zoiets nog nooit hadden meegemaakt.’ Dat met behulp van de Encro-hack de politie de criminelen steeds voor kon zijn noemt Kraag cruciaal. ‘We waren ze echt steeds een stap voor. Door tijdig in te grijpen, hebben we echt vreselijke dingen weten te voorkomen.’

null Beeld OM
Beeld OM

Slachtoffers werden gewaarschuwd

Toen het de politie duidelijk werd wat zich mogelijk ging afspelen in die zeecontainers, die nog niet volledig klaar waren, werden ze door de politie onder observatie genomen. Daaruit bleek dat de cellen waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. ‘We hebben de cellen technisch onder controle gezet,’ zegt Kraag. ‘Zo konden we zien wat er gebeurde.’ In de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht. Verder stond er alleen een chemisch toilet. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

null Beeld OM
Beeld OM

Uit de observaties kwam ook naar voren dat een tweede loods, in de nabijheid van Rotterdam, moest dienen als uitvalsbasis. De politie vond hier snelle auto’s, wapens en kogelwerende vesten. In de Rotterdamse loods trof de politie zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47 aan. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens in beslag genomen. Bij een verdachte werd bovendien 24 kilo MDMA gevonden. Verschillende verdachten werden bij beide loodsen gezien. De slachtoffers, volgens de politie allemaal actief in het criminele circuit, werden door de politie tijdig gewaarschuwd.

null Beeld OM
Beeld OM

Zes mannen aangehouden

Op het moment dat de loodsen bijna klaar voor gebruik waren, greep de politie in. Op dertien locaties werden invallen gedaan en in totaal werden zes mannen aangehouden. De zes zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Die man die door de politie wordt gezien als het brein achter de organisatie is de Utrechtse sportschoolhouder Robin van O. (40). Van O. is al in juni opgepakt in Den Haag in een peperduur penthouse, melden diverse goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf.

De politie wil niets zeggen over de achtergrond van de verdachte. Van O. maakte deel uit van een groepering die zich ‘de alliantie’ noemde en bestond uit diverse criminele groeperingen die een front vormden tegen de topcrimineel Ridouan Taghi. Eén van de mannen uit die alliantie was Hamza Ziani (34) die in Spanje werd geliquideerd in 2018.

Het sportschoolpand van Van O. werd diverse malen beschoten de afgelopen jaren. De vorige maand opgepakte Van O. wordt in de onderwereld met meerdere geweldsmisdrijven in verband gebracht. Hij werd door de politie ook gehoord voor de verdwijning van de crimineel Churisan Allen uit Utrecht. Die deed klusjes voor de sportschool.

null Beeld OM
Beeld OM

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal wil maatregelen nemen om de openbare orde en veiligheid in Wouwse Plantage te herstellen. ‘Zoiets is natuurlijk onvoorstelbaar,’ zegt hij in reactie.

Van Midden leeft mee met de mensen in de buurt waar ‘criminelen zó dicht in de buurt komen’. Daarom is hij benieuwd naar de uitkomsten van de politie- en justitieonderzoeken. ‘Zodat ik – als burgemeester – de bestuurlijke maatregelen kan nemen, die hier nodig zijn om de openbare orde en veiligheid in de buurt te herstellen.’

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234