null Beeld

Never Mind The Buzzcocks

Geestiger dan het Engels van Filip Joos, flitsender dan de Leuvense ring als Phaedra Hoste voorbijzoeft en even politiek incorrect als Bart De Wever: er zijn weinig dingen die ons zo gelukkig maken als 'Never Mind The Buzzcocks', de satirische muziekquiz die vanavond aan zijn vierentwintigste seizoen begint.

Redactie

Om u een idee te geven, maar twee van de vele hoogtepunten van de voorbije jaren: Mark Lamarr - presentator van 1996 tot december 2005 - die Lemmy, de bewratte frontman van Motörhead, zodanig op de zenuwen werkt dat die uiteindelijk wegloopt uit de studio; en opvolger Simon Amstell - 2006 tot 2009 - die drank weigert aan een duidelijk bezopen Amy Winehouse.

Net als vorig seizoen wordt de show weer gehost door gastpresentatoren. Mag de aftrap geven: Mark Ronson, die toevallig net een nieuwe plaat, 'Record Collection', uit heeft! Vroeger stond hij vooral bekend als producer van Winehouse, maar dezer dagen bestormt hij de hitlijsten met zijn eigen nummer 'Bang Bang Bang'.


- Meneer Ronson, hoe is het om nu zelf in de spotlights te staan. Al een beetje gewoon geraakt aan de kritiek die daar bijhoort?

Ronson «Nee hoor, ik ben een nogal lichtgeraakt mens, en als je dan op de lijst 'minst coole mensen' van het muziekblad NME komt te staan... In Londen loop ik altijd met gebogen hoofd rond - ik wil niet dat mensen me herkennen, want ik weet dat de kans groot is dat ze naar me toe komen en zeggen: 'Ben jij Mark Ronson? You're a fucking wanker.»


- Één keer ben je in de clinch gegaan met Noel Gallagher, die je de raad gaf eigen nummers te schrijven en drie akkoorden op de gitaar te leren.

Ronson «Waarop ik geantwoord heb: 'Ik krijg gitaarlessen van Jay-Z en hij heeft me net de twéé akkoorden van 'Wonderwall' geleerd!' (lacht) Overigens, 'Back To Black' heb ik zelf geschreven en dat nummer heeft zeven akkoorden. Zeven!»


- Je nieuwe plaat klinkt als een mix van electro en hiphop, maar is toch erg toegankelijk.

Ronson «Ik heb erg veel met synthesizers geëxperimenteerd, want ik zocht een alternatief voor de blaasinstrumenten - ik werd daar zo op afgerekend dat ik dacht: 'Ik zal eens laten zien dat ik het ook zonder trompetten kan.'

»En dat de nummers zo goed in het gehoor liggen, heb ik voor een groot deel te danken aan de gastartiesten (o.a. Boy George, leden van The Drums, Duran Duran, The Kaiser Chiefs; kortweg The Business Intl, red.). Tijdens de opnames heb ik me echt geamuseerd: ik mocht vijf maanden jammen met mijn favoriete artiesten! Net één lang zomerkamp. Daarom heet de plaat ook 'Record Collection': iedereen die eraan meegewerkt heeft, zit in mijn eigen cd-collectie. Ik heb me nog nooit zo goed geamuseerd op het podium als nu.»


- U zou niet kunnen samenwerken met artiesten die u maar niks vindt?

Ronson «No way. Mijn label stelt me wel eens voor om een nummer te maken met Pink of Gwen Stefani, maar dan zou ik me een verrader voelen. Ik ben ook niet het soort mens dat ergens in het zuiden van Frankrijk met David Guetta op een jacht gaat zitten. Ik heb helemaal geen voeling met die hedendaagse muziekscene: iedereen gebruikt tegenwoordig computerprogramma's, en dat maakt artiesten volgens mij vooral lui.

»En dat je eigenlijk niet kan zingen maakt ook al niks uit, die valse noten trekken ze wel recht in de studio. Het is allemaal zo berekend, er zit geen gevoel meer in. Ik kan me niet inbeelden dat er over 20 jaar nog naar zulke muziek geluisterd wordt. Vroeger had iedereen kritiek op de punkers omdat hun muziek zogezegd te simpel was, maar er zat tenminste leven in. Nu is het me allemaal te steriel.»


- U heeft voor 'Record Collection' niet alleen alle nummers zelf geschreven, voor het eerst zingt u ook zelf op de plaat!

Ronson «Ik vind nog steeds dat ik klink als een kat die verkracht wordt door een gorilla, zeker als ik mezelf vergelijk met pakweg Adele of Amy Winehouse. Maar er wordt aan gewerkt: ik volg zangles bij de stemcoach van Lady Gaga en ik ben gestopt met roken - al kauw ik nu wel tonnen Nicorette.»


- Ter afsluiting: u mag als gastpresentator het nieuwe seizoen van 'Never Mind The Buzzcocks' inluiden. Wat is eigenlijk ùw favoriete tv-programma?

Ronson «'Arrested Development'! Een zeer welkome parodie op reality-tv. Ik had de serie getipt aan Amy Winehouse en die was er ook meteen dol op. Ze zit nu voortdurend Gob (Will Arnett, red.) - de broer die rondrijdt op een Segway en altijd naar 'The Final Countdown' luistert -te imiteren. Inclusief chicken dance


- Coo-coo ca-cha!


Bekijk het fragment met Amy Winehouse en Simon Amstell:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234