null Beeld

New Kids

Bij voorkeur te savoureren onder het genot van een halve liter lauw en schuimloos Aldi-bier: 'New Kids', oftewel de verregaand stompzinnige non-avonturen van een vijftal rijkelijk van nektapijten voorziene nietsnutten uit het zuid-Nederlandse gehucht Maaskantje (ja, het schijnt echt te bestaan), sinds twee weken bijna iedere avond te volgen op TMF.

Noud Jansen

Bij ons is 'New Kids' het cultstadium vooralsnog niet ontgroeid - enkel de op de serie geïnspireerde Opposites-single 'Broodje bakpao' is écht bekend - maar volgens makers Steffen Haars (29) en Flip van der Kuil (27) genieten de kids in eigen land een populariteit van Kabouter Wesley-achtige proporties.

Steffen Haars (speelt Robbie Schuurmans) «We zijn nu ruim twee jaar met 'New Kids' bezig, en er komen al touringcars vol fans naar Maaskantje afgezakt, om op de foto te gaan voor onze locaties: 'Is dit wel degelijk de snackbar uit de serie?' - 'Ja, dit is de snackbar uit de serie.' Alle plaatsnaamborden van Maaskantje zijn zelfs al tot twee keer toe gejat - de gemeente heeft onlangs besloten om met het plaatsen van nieuwe bordjes te wachten tot de hype over is.»

Flip van der Kuil (speelt Barrie Butsers) «Dat kan nog wel even duren: op YouTube worden er iedere dag nog filmpjes gepost van mensen die onze sketches naspelen. Echt kicken.»

Steffen «Sinds vorig jaar verkleden jongeren zich met carnaval ook als onze personages. En dit jaar zou het pas helemaal loos moeten gaan, omdat we met 'Groeten uit Brabant' een carnavalshit hebben. Helaas is het nummer wel verboden in de optocht in Fijnaart, het dorp waar Frans Bauer woont. Frans zelf schijnt het een heel leuk nummer te vinden, maar zijn vrouw Mariska heeft op tv gezegd dat ze er geen voorstander van is.»

Flip «Ze vindt het niet zo kosjer dat haar kinderen elkaar de hele dag 'kut' lopen te noemen, en 'verrekte mongol', zoals onze personages. Daarom heeft de plaatselijke basisschool ook een brief naar alle ouders gestuurd met de vraag om 'Groeten uit Brabant' te boycotten.»

Steffen «In de Fijnaartse carnavalsstoet zou een praalwagen meerijden met onze serie als thema: dat gaat dus ook niet door.»

Flip (droog) «Ik zou die praalwagen gewoon naar het volgende dorp karren, en daar fijn verder hakken.»


HUMO In 'Groeten uit Brabant' hebben jullie het ergens over een frituursnack genaamd 'Jos Brinkie'. Onbekend in Belgische frituren, leert mij een kleine navraag.

Flip «Een Jos Brinkie is een lul met poep.»

Steffen «Oftewel: een frikandel met satésaus.»


HUMO De nabestaanden zullen vereerd zijn.

Flip «Ja, maar die term is niet door ons verzonnen; hij bestond al.»

Stef «Net als een open ruggetje: dat is in onze contreien een frikandel speciaal.»


HUMO En wat is een broodje bakpao?

Steffen «Een broodje bakpao is een gestoomd broodje, met daarin vlees. Indonesisch, geloof ik.»

Flip «Je flikkert 'm in de magnetron, en na anderhalve minuut is-ie klaar. Niet te vreten, als je het mij vraagt.»

Steffen «'t Is een kansloze snack. Vandaar ook dat we 'm geschikt vonden voor kansloze randfiguren als de new kids.»HUMO Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen om een serie over kansloze randfiguren te maken?

Steffen «We komen allebei uit dorpjes in Noord-Brabant - ikzelf uit Maaskantje - en we hebben ons geïnspireerd op de hangjongeren die we daar vroeger zagen: van die types waar je een beetje bang van was, maar die je tegelijk ook wel cool vond.»

Flip «Gasten met matjes, en weggeschoren zijkanten, en foute trainingspakken, en Opel Manta's. Dat soort jongens zie je trouwens nog altijd in de meeste dorpen rondhangen.»

Steffen «Alleen zijn de Opel Manta's inmiddels getunede Golfjes geworden.»


HUMO Willen jullie het gedrag van dat soort gasten aan de kaak stellen?

Steffen «Nee man, daar doen we niet aan mee. Geen opgestoken vingertjes voor ons. Het leven is zo al moeilijk genoeg.»

Flip «Gewoon een beetje lachen, met een biertje erbij, en eventueel een Jos Brinkie. Meer moet dat soms echt niet zijn. Toch?»

TMF: New KidsYoutube: New Kids

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234