null Beeld

Nic Balthazar over de prestatiedruk bij kinderen in 'Pano': 'Onze kinderen kloppen werkdagen die geen enkele vakbond zou toelaten'

Genoeg gelachen, nu even ernstig: naast het klimaat, het burn-outprobleem, de vluchtelingencrisis, mobiliteit, waardig sterven, eerlijke handel en de prijs van verse vis bekommert Bezorgde Burger Nic Balthazar zich nu ook over de immense prestatiedruk waarmee Vlaamse kinderen in dit woelige tijdsgewricht te kampen hebben. In die mate zelfs dat hij er een reportage over heeft gedraaid die woensdag in ‘Pano’ te zien is.

Noud Jansen

Nic Balthazar «Een recente enquête bracht aan het licht dat 38 procent van de Vlaamse jongeren aan psychische problemen lijdt, dat 60 procent vreest de verwachtingen van zijn ouders niet te kunnen inlossen, en dat amper een kwart van de scholieren zonder stress op school zit. Ontstellende cijfers, als je het mij vraagt. Dat zouden de mooiste dagen van je leven moeten zijn! Bijkomend probleem is dat die jongeren doorgaans geen alarm slaan. Op de sociale media moeten ze vooral hip en happy overkomen, en met hun ouders durven ze er in 70 procent van de gevallen niet over te praten. En ja, voor je het weet, wordt er één of andere psychische stoornis vastgesteld en beginnen ze pillen te slikken. Eén miljoen dagdosissen worden er bij ons voorgeschreven aan minderjarigen, vooral rilatine en antidepressiva. Dat is het dubbele van tien jaar geleden!»

HUMO Is dat te verklaren?

Balthazar «Goh... De kinderen van tegenwoordig kloppen werkdagen die geen enkele vakbond zou toelaten. Zeven uur per dag zitten ze op hun stoel op school, daarna wijden ze zich vaak één tot twee uur aan hun huiswerk. En dan hebben ze ook nog eens allerlei hobby’s én spenderen ze twee à drie uur per dag aan sociale media. De emotionele uitputting ligt op de loer, zeker als je bedenkt dat de verwachtingen van hun ouders vaak erg hoog liggen. Vroeger werden die wat meer gespreid: men had zes of zeven kinderen, en die hoefden echt niet allemáál prof te worden, of geslaagde zakenman. Maar nu hebben mensen maar één of twee kinderen, met alle gevolgen van dien.»

HUMO Wat doen we daaraan?

Balthazar «Wat ouders moeten beseffen: de weg naar de hel is geplaveid met goeie bedoelingen. En verder lijkt het me geen kwaad idee om de prestatiedruk wat te verminderen op school, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. Kijk bijvoorbeeld naar Finland: daar is men in de scholen meer bezig met evolueren dan met evalueren, met gunstige resultaten. We zijn ook gaan kijken in een klein dorpsschooltje in Meigem bij Deinze, waar de kinderen elke middag tien minuutjes mediteren, om ze tot rust te laten komen. Maar dat zijn natuurlijk maar kleine dingetjes. Wat dé oplossing is voor dit schrijnende probleem, dat is de million dollar question.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234