null Beeld

Nid & Sancy: 'The Cut-Up Jeans Technique'

Als 'a labor of love': zo omschrijven Nid & Sancy hun nieuwe plaat 'The Cut-Up Jeans Technique' in het door henzelf ontworpen, geschreven en gedrukte fanzine dat bij de vinylversie zit. Zelf hebben we niks tegen een gezonde dosis liefde, maar behoren punkers, ook al zijn ze van het elektronische slag, niet vooral kwààd te zijn?

Kristoff Tilkin

Bart Demey «Vast wel, maar wij zijn de voorbije jaren vooral verbaasd geweest: omdat het circus rond de muziek belangrijker is geworden dan de muziek zelf.»

Tania Gallagher «Eén voorbeeld: behalve ‘The Cut-Up Jeans Technique’ ligt er nog een plaat van ons andere project The Living Islands op de plank, maar toen we daarover praatten met bookers en managers, wilden ze de raarste dingen weten. ‘Voor welke doelgroep is het?’ ‘Wat ga je op het podium dragen?’ ‘Kun je onder die naam ook deejaysets doen?’ Toen dacht ik echt: ‘Als het zo moet, dan hoeft het voor mij niet meer.’ Pas op: de goesting om muziek te maken is nooit verdwenen, maar die zever eromheen? (blaast)»

Demey «Er zat maar één ding op: tabula rasa maken! Alles vergeten wat we ooit hebben gemaakt en vervolgens onze stinkende goesting doen. Want als we in al die jaren één ding hebben geleerd, dan wel dit: hoe meer water we bij de wijn doen, hoe slechter het resultaat.»

HUMO Wisten jullie op voorhand hoe de plaat moest klinken?

Demey (knikt) «Kort en rauw, met songs als kortsluitingen. Of hartaanvallen, desnoods. Geen bullshit: zeg wat je te zeggen hebt en smijt het erop. En probeer het niet nodeloos te rekken: vandaar dat de plaat nog geen halfuur duurt.»

Gallagher «Daartoe moesten we wel een hoop darlings killen: we hadden veel meer nummers, maar we hebben alleen die gebruikt waarvan we vonden dat ze in het geheel pasten; de rest vloog er onherroepelijk uit.»

Demey «We hebben onszelf altijd in de eerste plaats als een liveband gezien, en onze platen als studioprojecten die we dan live vertolkten. Maar ‘TCUJT’ leunt heel dicht aan bij hoe we live klinken. En voor wie het nog altijd niet wist, zal ik het in alle bescheidenheid maar eens herhalen: Nid & Sancy is een wrééd goeie liveband (lacht).»

Gallagher «We zijn teruggegaan naar de essentie, en voor ons betekent dat: plezier scheppen in het hele proces – in het schrijven en producen van songs, maar ook in het maken van een fanzine. Zo’n fysiek object dat je fantasie in gang zet, dat is toch de max?»

Demey «Wij krijgen wekelijks voor honderden megabytes aan digitale muziek in onze mailbox, maar het gros daarvan stelt geen zak voor. Het is allemaal te gemakkelijk geworden: je maakt een plaat en zet ze online, klaar. Hey: het is zelfs te gemakkelijk geworden om muziek op te leggen, je hoeft er niet eens je zetel meer voor uit. Dan liever iets dat je in je handen kunt houden, iets dat je moet omdraaien als de nummers op zijn. En tussendoor kun je in dat fanzine bladeren.»

Gallagher «Ons huis leek wekenlang op een knutselatelier: we hebben getekend, geverfd, geknipt, geplakt en gestempeld. Maar dat was geen opdracht: ’t was gewoon verschrikkelijk leuk.»

HUMO Jullie verwijzen in ‘The Cut-Up Jeans Technique’ meermaals naar die hele doe-het-zelfethiek: de plaat opent met de woorden ‘Today I’m gonna show you how to destroy and distress your jeans’, een stemsample uit een YouTube-tutorial.

Demey «Op het eerste gehoor lijken die citaten misschien willekeurig gekozen, maar ze zeggen veel over de wereld van vandaag.»

Gallagher «In het geval van het openingscitaat: dat de wereld precies een beetje op zijn kop staat. Ik bedoel maar: als onze broek vroeger begon door te scheuren ter hoogte van de knie naaiden we daar zo’n lap op, om te vermijden dat ze helemaal naar de vaantjes ging. Tegenwoordig kun je in de winkel dure voorgescheurde broeken kopen.»

Demey «Sommige mensen kopen dan weer een perfecte broek en snijden ze zelf aan flarden volgens de instructies uit een YouTube-filmpje. Dat is op zijn zachtst gezegd... bijzonder (lacht).»

Gallagher «Of neem nu dat citaat van Kim Gordon van Sonic Youth, uit een interview: ‘You can’t download a meal.’ Nu vinden we dat vooral grappig, maar binnen tien jaar vinden we het misschien hilarisch onnozel omdat we het tegen die tijd driemaal daags doen, snap je? Verwondering: daar draait het ’m bij ons om.»

undefined

nidandsancy.com

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234