null Beeld

Niet de revival waarop u zat te wachten: 'De white supremacists zijn weer helemaal terug'

De meningen over Zack Snyders verfilming van de cultcomic ‘Watchmen’ waren op zijn zachtst gezegd verdeeld, maar de nieuwe tv-versie van Damon Lindelof (‘Lost’, ‘The Leftovers’) oogst alom jubelende kritieken, en terecht. ‘Watchmen’, volgens de makers een sequel op de comicserie en niet op de film uit 2007, speelt zich in een alternatieve versie van het hedendaagse Amerika af, waar Robert Redford in het Witte Huis resideert, superhelden ondergronds zijn gegaan en de politie een oorlog uitvecht met een geheimzinnige white supremacist-beweging. En de immer geweldige Jeremy Irons mag de enigszins bizarre baddie Adrian Veidt, alias Ozymandias, spelen.

Redactie

Jeremy Irons «Ik had al eens meegedaan in superheldenfilms, maar dit was toch wel andere koek. ‘Watchmen’ voelt niet als iets dat zich in een comicwereld afspeelt. Het is eigenlijk een alternatieve realiteit. De vertelstructuur, met veel flashforwards en flashbacks, is die van een comic, maar de serie zegt ook dingen over onze tijd. Ik vind het ook heel slim dat ze het verhaal in 2019 hebben gesitueerd. Tegelijk is het een clevere commentaar op het momenteel zo alomtegenwoordige superheldengenre. Ik moet zeggen: als ik het mij zo hoor vertellen, zit er toch wel véél in (lacht).»

– De makers zijn ook zeer gevoelige thema’s niet uit de weg gegaan: de raciale spanningen in de VS bijvoorbeeld.

Irons «Een thema dat helaas actueler is dan ooit – herinner u de rellen in Charlottesville twee jaar geleden. De white supremacy-beweging heeft lang een sluimerend bestaan geleid, maar is weer helemaal terug. Door de crisis voelen mensen zich in hun levensstandaard bedreigd en dat brengt het lelijkste in hen naar boven. Ze gaan dan ook allerlei minderheden de schuld geven. De angst voor de ander zit wellicht bij ons allemaal diep in ons, maar dat maakt het niet acceptabel.»

– In één zeer prangende scène is te zien hoe leden van de Ku Klux Klan in Tulsa haast een volledige Afro-Amerikaanse buurt uitmoorden.

Irons «Het straffe is dat dat écht is gebeurd. Het staat bekend als het Black Wall Street Massacre uit 1921. Maar liefst driehonderd mensen werden toen vermoord. Het is één van de schokkendste racistische moordpartijen uit de Amerikaanse geschiedenis. Zelfs elementen die er voor de serie aan toegevoegd lijken om het nog spectaculairder te maken, zoals de vliegtuigen die dynamiet op winkels droppen, zijn écht gebeurd. Onvoorstelbaar! Dat ik als Brit nog nooit van die moordpartij had gehoord, mag misschien niet verbazen, maar ook bij Amerikanen is het blijkbaar nauwelijks bekend. Op school wordt er niet over gerept, alsof men het uit het collectief geheugen heeft willen wissen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234