null Beeld

Niet enkel het Amerikaanse leger spotte ufo's, ook de Belgische luchtmacht had ze op de radar

De (sociale) media lopen dezer dagen hoog op met de Amerikaanse militaire vliegtuigen die ufo's op hun radar hebben waargenomen. De feiten dateren van 2004 maar raakten nu pas in de brede openbaarheid.

Jan Hertoghs

Hetzelfde gebeurde al tijdens de Belgische 'ufo-golf' van 1990. De staf van de Belgische luchtmacht maakte in het voorjaar van 1990 een rapport openbaar om haar bevindingen mee te delen. Die transparantie was toen ongezien. Net zoals de 'dingen' die werden waargenomen: vliegende tuigen die ongekende snelheden ontwikkelden en evengoed stil konden blijven hangen.

Hieronder twee passages uit Humo-artikels van 28/6/90 en 28/11/91. De geïnterviewde professor August Meessen is professor Fysica aan de UCL en hij kreeg alle metingen in handen van de luchtmacht.

(Verschenen in Humo in 1990)

HUMO In andere landen zouden die radarbanden gelijk als 'militaire geheim' geklasseerd worden. Zijn de woorden 'secret' of 'confidential' dan nooit gevallen?

Meessen «Nooit! Van bij het begin was er die openheid en die wil om het fenomeen onbevooroordeeld te onderzoeken en mij als wetenschapper te ondersteunen. 'Wij hebben niets te verbergen', zei De Brouwer.»

HUMO Het heeft toch nog enkele maanden geduurd voor u alle officiële toelatingen had van de militaire overheden. De laatste permissie moest van Coëme komen.

Meessen «Op geen enkele van mijn brieven kwam een antwoord, maar toen ik hem op een dag gewoon opbelde, gaf hij meteen zijn fiat met de woorden: ‘Je suis pour la transparence!’ Nadien heb ik van hem nog een geschreven goedkeuring ontvangen en van dan af gingen alle deuren open. Ik vind die openheid van het Belgisch leger historisch: geen ander land ter wereld heeft het ons al voorgedaan. Misschien is het omdat we een klein land zijn. In een klein land vind je wel eens vaker gezond verstand. Dat is anders dan bij de grootmachten, daar staan te grote belangen op het spel.»

HUMO Vond men bij de luchtmacht dat ons luchtruim geschonden werd?

Meessen «Nee. Men lijkt ervan overtuigd dat die objecten geen bedreigend gedrag vertonen; er zijn geen mensen of territorium aangevallen.»


Lock On

HUMO Tijdens de nacht van 30 op 31 maart - en nadat een tiental rijkswachters in Waals-Brabant vreemde lichten hadden waargenomen - heeft men twee F16 jagers de lucht ingestuurd. Die operatie was een Ascramble. Wil dat niet zeggen: 'onderschep dat ding'?

Meessen «Het was in elk geval een reële interventie, en niet zomaar een oefening (= Tscramble). Maar onderscheppen was er niet bij, men wou het ding alleen maar identificeren. Eerst waren er de waarnemingen van de rijkswachters, toen was er de militaire radar van Glons, die vreemde echo's waarnam, en diezelfde echo's waren ook op de militaire radar van Semmerzake (bij Gent) te zien. Toen die echo's op de radar en die waarnemingen vanop de grond na een uur nog aanhielden, heeft luitenant-kolonel Billen, die voor de radar in Glons verantwoordelijk was, het bevel tot opstijgen gegeven.»

HUMO Bij uw latere analyse is gebleken dat die vreemde echo's toch een atmosferische oorzaak hadden. Maar toen de F16 op 3.000 meter hoogte en tegen een kruissnelheid van 850 km/h rondspeurden, kregen ze plots heel andere dingen in het vizier.

Meessen «Ja, tot twaalf keer toe hebben ze hun boordradar aan onbekende vliegende voorwerpen kunnen ketenen (lock on). Zo'n 'lock on' is letterlijk te nemen. De F16 is uitgerust met een radarsysteem dat zich vastpint aan een 'vijandelijk' tuig. Ondertussen levert de boordcomputer de piloot allerlei gegevens over dat tuig: hoogte, snelheid, vliegrichting en afstand tussen beide. In een echt luchtgevecht kan de piloot na een 'lockon' overgaan tot het afvuren van zijn boordmunitie.»

HUMO Op hun radarscherm hebben ze meerdere echo's gezien maar door hun cockpitruitje hebben ze alleen in de verte een oranje pulserend knipperlichtje gezien.

Meessen «Dat is zo. Dichter dan 9 km zijn ze de objecten nooit kunnen naderen. Maar er is twaalf keer een 'lockon' geweest en als je al die lock on's bij elkaar telt, is de boordradar gedurende 176 seconden aan een onbekend tuig 'geketend' geweest. Sommige lock on's duurden maar enkele seconden, maar we hebben toch een uitschieter van 46 seconden. 29 van die 46 seconden zijn geregistreerd in de Air Combat Mode. Dan veegt de radar al de rest weg van het scherm en concentreert de computer zich uitsluitend op één tuig. Dat zijn de momenten dat je uiterst precieze informatie ontvangt. Wat geweldig verbazend is, is dat die ene UFO gedurende die volledige 46 seconden eenzelfde vluchtpatroon aanhield als de F16.»

HUMO Als de F16 maneuvreerde, maneuvreerde het tuig ook ?

Meessen «Ja. Het vliegtuig maakte bochten naar links, naar rechts en opnieuw naar links en de UFO bleef in dezelfde positie ten opzichte van het vliegtuig. »

HUMO U bedoelt : als de F16 naar rechts ging, ging de UFO ook naar rechts?

Meessen «Ja. Op hetzelfde ondeelbare moment. Ze vlogen ook op dezelfde hoogte en ze hielden ook dezelfde vliegrichting aan (toont een geschematiseerde tekening). »

HUMO De ene vliegt gewoon parallel aan de andere.

Meessen «Inderdaad. In andere lock on's schiet het tuig dan weer weg met een duizelingwekkende snelheid. Een snelheid die zo groot was dat de computer het niet kon 'opschrijven'. De computer drukt de snelheid uit in knopen en het hoogste getal dat hij kan opschrijven is een getal van drie cijfers, in dit geval 999 knopen (ca, 1.800 km/u.).»

HUMO Niettemin is er sprake van 3.300 km per uur.

Meessen «Ja. We hebben die snelheid van 3.300 km/u. op een andere manier moeten berekenen. De computer gaf ons bijvoordeeld wel de hoogteverschillen die overbrugd werden en zo kon je op de radarband zien dat dat tuig op enkele seconden van 3.600 meter hoogte naar 9.000 meter hoogte schoot. Haast verticaal, als een raket. Bij een andere lock on zagen we een object van 3.000 meter hoogte met een snelheid van 3.200 km per uur naar beneden storten, tot 300 meter boven de aardbodem. Het wordt al bijzonder moeilijk om bij deze snelheden nog over fenomenen in verband met het weer te spreken. Toch heb ik om uitsluitsel te bekomen de echo's van de UFO's en de echo's van een aantal weerfenomenen (zogenaamde angels) die zich diezelfde nacht voordeden op één 'kaart' gebracht en dan zie je dat de UFO's haaks en dwars door die 'weerstrepen' scheren. Het ene heeft dus absoluut niets met het andere te maken. We hebben uiteraard ook onderzocht of de computer zelf op tilt sloeg, of de ene F16 misschien de computer van de andere in de war bracht, maar beide hypotheses vielen na analyse weg. De laatste hypothese is dan dat er een nietconventioneel vliegend tuig in de lucht was.»

HUMO Dat soms gewoon van de radar verdween omdat het stil hing?>

Meessen «Zover zijn we nog niet. We weten uit de getuigenissen van de rijkswachters dat de lichten in de lucht geregeld stilhingen, maar het verband tussen dat stilhangen en het verdwijnen van het radarscherm kunnen we voorlopig niet leggen. We weten alleen dat de radar geen stilstaande tuigen kan identificeren. Om te vermijden dat het radarscherm vol echo's zou staan, is er een filter ingebouwd waardoor voorwerpen die zich tegen minder dan 100 km/u voortbewegen (bijvoorbeeld auto's) niet geregistreerd worden.»


Buitenaardse encounter

HUMO Als ik het goed begrijp hebt u die 176 seconden beeldje per beeldje zitten bekijken om al die snelheden, acceleraties, hoogteverschillen en dergelijke te analyseren.

Meessen «De luchtmacht had voor mij alle bruikbare stukken op een rij gezet, maar voor ik mijn analyses met de computer kon maken, moest ik mijn weg zoeken tussen al die codes, getallen en lettertjes die op het beeldscherm opdoken en even snel weer verdwenen. Per seconde geeft de computer immers dertig beelden en op elk van die beelden die hij in volle vlucht maakt, kan hij gegevens verstrekken aan de piloot. Het kwam erop neer dat die 176 seconden 'lock on' mij 21.000 metingen over de UFO's bezorgden.»

(Verschenen in Humo in 1991)


1.800 km per uur

Ondertussen is het ‘UFO-rapport’ van de Belgische luchtmacht bekend geraakt. In de nacht van 30 op 31 maart hebben drie grondstations en twee F-16 jagers herhaalde echo's op hun radar waargenomen. De bevindingen van het rapport zijn ronduit spektakulair. Eén van de targets bewoog zich voort tegen een snelheid van 45 à 60 km per uur, terwijl een andere ‘bliep’ in enkele seconden van 280 naar 1.800 km per uur accelereerde zonder dat een bang! (geluid bij het doorbreken van de geluidsmuur) te horen was. Binnen datzelfde mum van tijd suisde het ding van 3.000 meter hoogte naar een paar honderd meter boven de begane grond, buiten de radarcontrole! (Getuigen in Tremelo zagen eerst lichtflitsen hoog in de lucht en geen twee seconden later een ‘ding’ op 100 meter van hen vandaan, jh). Volgens het rapport leken de tuigen een ‘geprogrammeerd patroon’ te volgen in hun bewegingen en \ reageerden ze ontwijkend wanneer de boordradar van de F-16 op hen gefixeerd werd (‘het was alsof ze hun identificatie wilden bemoeilijken’). De luchtmacht sluit elk gezichtsbedrog of elke verwarring met spionagevliegtuigen uit. Het kunnen volgens het rapport ook onmogelijk ULM-vliegtuigjes, luchtballonnen, weerballonnen, atmosferische storingen, hologram- of laserprojecties zijn. Het zijn UFO's. De term wordt letterlijk gebruikt in het rapport.’

HUMO Hoe uniek is dit rapport?

Bougard «Volgens mij zijn er op de hele wereld hoogstens tien gevallen zoals dit. De combinatie radarwaarneming plus waarneming vanop de grond (diverse rijkswacht-brigades in Waals-Brabant zagen hoe de UFO's ‘benaderd’ werden door de F-16, jh) is al uniek en dat de instanties dat ook nog eens bekend willen maken, is dubbel uniek.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234