null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

ZomerboekentipsJan Leyers, Titus De Voogdt en Tom De Cock

‘Niets kost me zoveel moeite als een ontspannend kookprogramma. Dan lees ik toch liever iets over de nazi’s’

U gaat op reis en u neemt mee: een covidcertificaat dan wel voorraadje sneltests, uw beste zwembroek, een goed humeur en natuurlijk een verse stapel leesvoer. Valt die laatste toch nog wat mager uit? Geen nood: drie liefhebbers van lekkere lectuur voorzien u nog een laatste keer van zomerboekentips.

JAN LEYERS ‘EINDELIJK WÉRKEN’

JAN LEYERS «Ik ben nog nooit zo hard níét toe geweest aan vakantie als deze zomer. Ik ben toe aan wérken. Van het idee om nu ergens naartoe te gaan om daar niets te gaan doen, word ik instant depressief. Ik zit elke dag in de studio en schrijf nieuwe nummers, ook met Soulsister werken we aan nieuw materiaal.»

HUMO Blijft er nog tijd over om te lezen?

LEYERS «Altijd. ‘Gare du Nord’ van Eric Min ligt klaar, over kunstenaars in Parijs tijdens de vorige eeuw. Dat is me van verschillende kanten aanbevolen. Net als ‘Le lambeau’ van Philippe Lançon, het verhaal van een journalist die de aanslag op Charlie Hebdo overleefde.»

HUMO Welke boeken raad je zelf nog aan voor de reiskoffer van zij die wél naar vakantie snakken?

LEYERS «‘Hitlers pianist’ van Peter Conradi. Het waargebeurde verhaal van Ernst Hanfstaengl, een kunstzinnige jongeman uit een rijke familie in München. Op een avond in de jaren twintig belandt Ernst in een bierkelder en is hij getuige van een speech van Adolf Hitler. Hij raakt zodanig gefascineerd door de dan nog onbekende Hitler dat hij diens persoonlijke assistent en pianist wordt. Telkens wanneer Hitler zin heeft in een streepje muziek, laat hij hem naar zijn appartement komen om voor hem te spelen. Maar Ernst ziet net op tijd het licht en loopt nog voor het uitbreken van de oorlog over naar de Verenigde Staten. Een onwaarschijnlijk verhaal.

»En om binnen hetzelfde thema te blijven: ‘Het verhaal van een Duitser: 1914-1933’, de autobiografie van Sebastian Haffner. Hij beschrijft zijn kindertijd tijdens de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van het nazisme in de jaren twintig en dertig. Je leert eruit hoe grote veranderingen vaak met kleine stapjes en nauwelijks merkbare verschuivingen tot stand komen.

»En voor je denkt dat ik alleen maar boeken over nazi’s lees: ik kan iedereen ook ‘1971: Never a Dull Moment’ van David Hepworth aanbevelen. Volgens de auteur was 1971 voor de muziek het allerbeste jaar ever. En hij heeft wel een punt: Led Zeppelin, David Bowie, Marvin Gaye, The Rolling Stones, Pink Floyd… Allemaal brachten ze in 1971 goddelijke platen uit. Het boek herinnert je er ook aan in wat voor een radicaal andere tijd we toen leefden. Niet alles was beter, maar het was wel leuker.»

HUMO Lees je ook nog fictie?

LEYERS «Minder dan vroeger. Als twintiger las ik bijna alleen maar fictie, bij voorkeur dikke turven van dode Russen. Maar met de jaren ben ik genon-fictionaliseerd. Ik heb afgelopen winter wel een paar romans van Hans Fallada gelezen: ‘Wat nu, kleine man?’ en ‘Alleen in Berlijn’. (Lacht) Daar gaan we weer! Maar ik hou van het gevoel dat ik iets opsteek van een boek. Er is niets wat me zoveel moeite kost als naar een ontspannend kookprogramma kijken. Nee, dan toch liever de nazi’s!»

TITUS DE VOOGDT ‘PRACHTIGE VIS’

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

TITUS DE VOOGDT «Ik trek deze zomer een week naar Griekenland met mijn gezin, maar ikzelf keer wat vroeger terug omdat we voor een reeks aan het draaien zijn. Voor mijn werk ben ik al vaak in het buitenland, dus de bestemming maakt mij niet zoveel uit. Ik schik me naar wat mijn vrouw en dochters kiezen.»

HUMO Toen ik Pedro Elias voor deze rubriek sprak, liep jij toevallig net voorbij. Je tipte meteen ‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’ van Franco Faggiani en meldde je spontaan aan voor deze week. Ben je een fervent lezer?

DE VOOGDT «Absoluut. Op vakantie maak ik elke avond wat tijd vrij om te lezen. Ik heb een voorliefde voor boeken die op de één of andere manier iets met de natuur te maken hebben, of met de relatie tussen mens en natuur. Dat kan non-fictie zijn, maar net zo goed een roman die zich in de natuur afspeelt. ‘De H is van Havik’ van Helen Macdonald vond ik bijvoorbeeld prachtig. Zij heeft nu ook een bundel met natuuressays uitgebracht, ‘Schemervluchten’. Die neem ik sowieso mee op reis, samen met ‘De ontdekking van Urk’ van journalist Matthias M.R. Declercq. Hij heeft zes maanden in het vissersdorpje uit de titel van het boek gewoond, in de Nederlandse Biblebelt. Ik vis zelf graag en op de kaft staat een prachtige foto van een vis, dus dat kón ik gewoon niet laten liggen.»

HUMO Doe je dat vaker, een boek kopen op basis van de cover?

DE VOOGDT «Eigenlijk wel. Zeker als er een vis op staat. Onlangs kocht ik zo ook ‘De dag dat de walvis kwam’ van John Ironmonger. Ik weet niet of het geschreven is tijdens de coronacrisis, maar het gaat over een Londense effectenmakelaar die tijdens een pandemie wegvlucht naar een vissersdorpje. Daar koopt hij de hele plaatselijke supermarkt leeg en sluit zich samen met de rest van de inwoners op in de kerk om de crisis te overleven. Het is een portret van een dorp, maar het gaat ook over onze wereld en hoe we ermee omgaan. Een erg leuk boek.

»Verder lees ik vrijwel alleen boeken die andere mensen mij aanraden. Ik heb een paar vrienden bij wie ik altijd terechtkan voor aanbevelingen. Mijn collega-acteur Steven Beersmans tipte me bijvoorbeeld een perfect vakantieboek: ‘De officier’ van Robert Harris, een geschiedkundige thriller over de affaire-Dreyfus van eind negentiende eeuw.»

HUMO Lees je op vakantie andere dingen dan normaal?

DE VOOGDT «Niet echt. De thema’s waarover ik lees, verschillen door het jaar wel, omdat ik ook boeken lees als voorbereiding op een voorstelling. Ik ga dan meestal op zoek naar een specifiek thema, maar vaak raak ik toch eerder geïnspireerd door een boek dat er helemaal niets mee te maken heeft. Ik heb soms het gevoel dat ik boeken wel kan proberen te zoeken, maar dat de juiste boeken mij vooral vinden.»

HUMO Herlees je soms ook?

DE VOOGDT «Ja, onlangs zelfs nog. Een klassieker als het gaat over romans die zich in de natuur afspelen: ‘Butcher’s Crossing’ van John Williams. Het gaat over een jonge kerel in 1870 die op bizonjacht trekt in Kansas, maar daar vast komt te zitten in de sneeuw. Niet echt een zomerboek, maar misschien kan het voor wat verkoeling zorgen.»

TOM DE COCK ‘WATER IN DE KELDER’

null Beeld Kris Van Exel
Beeld Kris Van Exel

TOM DE COCK «Aan het zwembad boekjes liggen lezen: daar beleef ik echt geen plezier aan. Ik zou eerder met mijn laptop aan het strand gaan zitten om iets te schrijven, dat vind ik ontspannender. Ik hou wel van werkvakanties, waarbij ik tijd doorbreng met mijn gezin maar af en toe ook een beetje werk. Momenteel zit ik wel in mijn eentje in een appartement in Koksijde om aan een nieuw boek te werken. Verder maak ik deze zomer nog een reisje naar Griekenland met mijn man, en we trekken twee weken naar een boerderij in West-Vlaanderen.»

HUMO Niet bepaald een exotische bestemming.

DE COCK «Het is precies het soort vakantie waar je op je 16de vriendelijk voor bedankt, maar als 37-jarige met een dochter en een drukke job is het héérlijk. Zij gaat bijvoorbeeld mee de koeien uit de weide halen, en ik heb twee jaar geleden eens midden in de nacht een kalfje op de wereld helpen zetten.»

HUMO Maak je ook nog wel tijd om te lezen?

DE COCK «Zeker, al lees ik ook voor mijn werk. In het tweede seizoen van mijn podcast ‘Groen gebladerte’ bezoek ik acht debutanten om in hun boekenkast te snuisteren. Ik geloof dat wat je leest veel over je vertelt, maar ook over hoe ruw het pad is dat je al hebt bewandeld. Als er in je kast boeken staan over depressie, heb je die wellicht niet voor je plezier gelezen. Ik ben van plan om alles te lezen wat mijn gasten al hebben geschreven, plus nog een tip uit hun boekenkast. Virginia Woolf zit daarbij, net als ‘De vreemdeling’ van Albert Camus. Nu ben ik bezig in de eerste van vijf ‘Patrick Melrose’-romans van Edward St Aubyn: één van de boosaardigste dingen die ik ooit heb gelezen.»

HUMO Wat is voor jou ideale vakantielectuur?

DE COCK «Ik vind apocalyptische sciencefiction heel ontspannend. Ik hou vooral van de droge varianten waar veel wetenschap aan te pas komt. Eén van mijn favoriete boeken aller tijden is ‘Flood’ van Stephen Baxter, waarin het ineens niet meer stopt met regenen. Ik vind het enorm boeiend om over zo’n simpele vraag na te denken: oei, wat doen we dan, als mensheid? In het lichtere genre heb ik ‘World War Z’ van Max Brooks ook graag gelezen, een echte pageturner. Door die boeken ben ik wel goed voorbereid op crisissituaties. Er staat altijd een voorraad drinkwater in onze kelder. En toen al het toiletpapier op was bij de eerste lockdown? Mijn schuld. (lacht)

»Ik wil ook nog ‘Een honger’ van Jamal Ouariachi aanraden. Dat boek heeft mij echt anders naar de wereld doen kijken. Het is schitterend geschreven, een ode aan alles wat je met taal kunt doen, maar het gaat ook deels over de Ethiopische hongersnood in 1984 en de hypocrisie van de wereld. Mijn ouders hebben een ontwikkelingsproject in Ethiopië, in de regio van Tigray, waar honger momenteel als wapen wordt gebruikt tegen de inwoners. De ramp van 1984 dreigt zich voor onze ogen te herhalen. Iedereen zou ‘Een honger’ dringend moeten lezen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234