Nieuwe advocate Harvey Weinstein: 'Als je geen slachtoffer wilt zijn, ga je niet naar een hotelkamer'

Donna Rotunno, de nieuwe advocaat van filmmagnaat Harvey Weinstein, verwacht vrijspraak voor haar cliënt en jaagt feministen op de kast met haar successen.

In de rechtszaal wordt nog stevig onderhandeld over de samenstelling van de twaalfkoppige jury die gaat oordelen over de Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein (67). Ondertussen timmert zijn Donna Rotunno (44) aan haar eigen carrière. De uit Chicago afkomstige topadvocaat heeft zich gespecialiseerd in het verdedigen van vooral bekende mannen - onder wie een modeontwerper en sportsterren - die zijn beschuldigd van aanranding en verkrachting.

Rotunno deed een veertigtal van dat soort zaken en verloor er maar één. Zes maanden geleden werd ze gevraagd Weinsteins verdediging te leiden. Daarmee vormde ze alweer het derde juridische team. Het laatste haakte af omdat er volgens de advocaten, schreven ze aan de rechter, met deze cliënt niet te werken viel.


Kruisverhoor

Weinstein heeft voor het eerst gekozen voor een vrouwelijke advocaat. En dat is verstandig, vindt Rotunno zelf, omdat een vrouw degenen die haar cliënt beschuldigen van seksueel wangedrag en verkrachting met meer 'gif' aan de tand kunnen voelen dan een man.

Rotunno «Ik kom in een kruisverhoor met veel meer weg dan een man. Die mag dan een prima advocaat zijn, maar als hij er net zo hard ingaat als ik, lijkt hij een pestkop. Mijn aanpak slikken ze en die is effectief.»

Een vroegere partner op haar advocatenkantoor prijst haar niet zomaar als de 'buldog van de rechtbank'. In een zaak waarin een 15-jarig meisje door een voormalige high school footballer was verkracht - het enige proces dat ze verloor - pakte ze het meisje keihard aan. Na afloop liet Rotunno de aangeslagen tiener weten dat ze ook maar haar werk deed. Het arme kind moest zich er maar niet te veel van aantrekken.

Volgens Rotunno is Harvey Weinstein (tachtig vrouwen hebben hem aangeklaagd wegens seksueel wangedrag, twaalf anderen wegens verkrachting) op het offerblok gelegd van de Metoo-beweging. Met zo'n stelling maakt ze geen vriendinnen in feministische kringen. Bovendien denkt ze dat er in de meeste van dit soort zaken 'transacties' spelen.

Rotunno «In het algemeen wil ik hierover zeggen dat als een vrouw de keuze maakt zich in zulke omstandigheden te begeven - Weinstein zeurde bij zijn slachtoffers om blote massages op zijn hotelkamer - dan zit daar ook instemming in.

»Als je geen slachtoffer wilt zijn, ga je niet naar een hotelkamer.»

Filmmagnaat Weinstein is volgens haar geen verkrachter. En zelfs als hij het wel was, had ze zijn zaak aangenomen, omdat iedereen recht heeft op een advocaat. Maar hij is onschuldig, concludeert ze uit de bewijsstukken. Ze zinspeelt op de openbaring van vriendschappelijke mailwisselingen tussen Weinstein en zijn latere aanklaagsters.

Rotunno is inmiddels zelf een omstreden beroemdheid in de Verenigde Staten. Op handen gedragen door mannen die ze uit de gevangenis hield en verketterd door hardline-feministen die haar van verraad aan het hogere vrouwenbelang beschuldigen. De dochter van een zakenman en een onderwijzeres, trekt zich er weinig van aan.

Rotunno «Er moeten geen bewegingen zijn die de fundamentele rechten van een verdachte aantasten, er moet altijd het vermoeden zijn van onschuld.»

De advocaat gaat volledig op in haar carrière en was als kind al gefascineerd door advocatenfilms. Op haar 29ste begon ze haar eigen kantoor en kreeg belangrijke klanten. Ze trok de aandacht met zaken die juist veel vrouwen niet willen doen, aldus een gepensioneerde rechter die met haar te maken had.


Naar de bliksem

Volgens oud-collega's heeft Rotunno geen tekort aan klanten sinds ze zich als een soort tegenwicht opwerpt van 'excessen' door de Metoo-campagne. Ze heeft meerdere malen gezegd dat reputaties en carrières van mannen naar de bliksem zijn geholpen door te haastige of rammelende beschuldigingen. Zelfs al werd de man in kwestie later in de rechtszaal vrijgesproken, de schade was dan al aangericht. Normale werkrelaties tussen mannen en vrouwen zijn door #Metoo aangetast, denkt Rotunno.

Rotunno «Het is triest als mannen zich zorgen moeten maken als ze vrouwen een compliment geven of aardig doen.»

Volgens de voormalige New Yorkse aanklager Jane Manning, die slachtoffers van verkrachting verdedigt, schiet Rotunno op haar beurt volledig door als ze beweert dat het bij veel aanklachten van seksueel misbruik alleen om financieel gewin gaat. Zo'n kreet wordt totaal niet gestaafd door feiten, aldus Manning. Een collega verwacht dat Rotunno straks 'als een koning' dit proces afsluit, 'of zit met een ontevreden cliënt'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234