null Beeld

Nieuwe quiz op Eén: Switch, met Adriaan Van den Hoof

Behalve weinig ter zake doende opinies over het tactische kunnen van het heerschap genaamd Wilmots, Marc rolt er dezer dagen slechts weinig nieuws van de band. Maar kijk: op Eén start nu maandag een fris gekapte dagelijkse quiz, gepresenteerd door de immer enthousiaste Adriaan Van den Hoof. In ‘Switch’ verzamelen de kandidaten geen punten voor elk juist antwoord dat ze blaffen, maar doen ze een eenvoudige position switch.

Kristoff Tilkin

'Gezellig avondje onder vrienden'

'Adriaan Van den Hoof: 'In deze quiz mag ik gerust eens van het pad afwijken, zolang ik daarna de draad maar weer oppik.'

Adriaan Van den Hoof «Soms moet je ’t niet te ingewikkeld maken, hè? Vraag goed beantwoord? Hop, één pas naar links, richting eerste plaats. Fout antwoord? Pas naar rechts. Wie op de laatste plaats eindigt in de vragenronde, valt af, net zolang tot we één finalist overhouden. Die moet dan in één minuut tijd zo veel mogelijk vragen juist beantwoorden, waarbij hij telkens één plaatsje opschuift. Als hij binnen de minuut op 1 staat, wint hij 1.000 euro. Verliest hij, dan komt het geld gewoon boven op de inzet van de volgende dag. ’t Wordt echt zo’n spel dat ze op scoutskampen kunnen spelen, want het enige wat je ervoor nodig hebt, is een setje vragen; de van enthousiasme en bereidwilligheid overlopende kandidaten doen de rest.

»Trouwens: dat we geen gebruik maken van punten, is een godsgeschenk voor wie zoals ik aan de ergste vorm van dyscalculie lijdt – nu zie ik gewoon in één oogopslag wie aan het winnen is (lacht).»

HUMO Opvallend: je speelt vijf weekdagen lang met dezelfde vijf kandidaten.

Van den Hoof «Vind ik héérlijk. Ik hoef me helemaal niet te beperken tot die obligate korte gesprekjes over werk of hobby’s of relaties, maar kan af en toe eens lekker doorvragen, bijvoorbeeld over iets wat ze in een eerdere aflevering vertelden. Daardoor leert de kijker ze elke dag een beetje beter kennen. Ik kan ook eindeloos doorbomen: zo hadden we in een proefaflevering een kandidaat die zichzelf voorstelde als muziekkenner, maar niet één muziekvraag correct beantwoordde – (grijnst) daar heb ik dan de vier volgende afleveringen mijn voordeel mee gedaan. Maar vergis je niet: ’t wordt zeker geen eenrichtingsverkeer, want die quizkandidaten van tegenwoordig zijn een pak mondiger dan twintig jaar geleden. Eén kandidate zei doodleuk: ‘Erik Van Looy is toch een betere quizmaster, hoor.’ Tja, daar heb ik haar de rest van de week nog een paar keer mee moeten confronteren (lacht). Het gebeurt ook dat de kandidaten onderling beginnen te kletsen. Echt jong, ik heb helemaal niet het gevoel dat ik een quiz aan het presenteren ben, ’t lijkt eerder op een gezellig avondje onder vrienden.»

HUMO In je allereerste interview in Humo – we schrijven december 1997 – pleitte je voor wat meer anarchie op tv. Zit die ook in ‘Switch’, vind je?

Van den Hoof «Tuurlijk! Nu ja, het hangt ervan af hoe je ‘anarchie’ definieert, hè. Maar er zit in elk geval de vrijheid in om een beetje te freewheelen, en dat is de hoofdreden waarom ik dit wilde doen. Toen Tom Lenaerts en Bart Cannaerts – het programma is eigenlijk hun kindje – me polsten, heb ik daar echt heel hard over moeten nadenken. ‘Ik, quizmaster?’ Maar toen ik een paar keer had meegedaan met een cafétest was ik verkocht: ik merkte dat ik gerust eens van het pad kon afwijken, zolang ik daarna de draad maar weer oppikte –

’t was echt iets voor mij.»

HUMO In de proefaflevering zat een thema dat wel erg vet knipoogde naar ‘Het leugenpaleis’: ‘Vis de vedet uit de tekstomelet’. Jouw idee, als notoire Jos Bosmans-fan?

Van den Hoof «Had gekund, maar nee. De hele redactie van ‘Switch’, en Bart Cannaerts in het bijzonder, heeft een ziekelijke adoratie voor ‘Het leugenpaleis’. Net als iedereen van onze generatie, nu ik erover nadenk (lacht). Maar voor alle duidelijkheid: ’t is geen vast onderdeel, het komt maar één of twee keer voor.»

HUMO Iël goe, dames en hiëre.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234