Explosie in Beiroet heeft grote schade aangericht. Beeld AFP
Explosie in Beiroet heeft grote schade aangericht.Beeld AFP

libanonexplosie

Nieuwe ramp voor Libanon: dit is waarom het land het al zo vreselijk moeilijk had

De enorme explosie in Beiroet treft een toch al zeer aangeslagen land. Het ooit door burgeroorlog verscheurde Libanon maakt juist nu de ergste politieke en financiële crisis sinds decennia door. Dat alles wordt nog versterkt door de coronacrisis.

Redactie

De Libanese regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd, maar de verwachting is dat burgers behalve hun verdriet ook hun boosheid zullen uiten. Boosheid over een totaal falende regering die het land heeft doen afglijden naar de rand van de economische afgrond en die kennelijk ook niet in staat was zo’n ramp te voorkomen.

Haven weg

De explosie zorgde voor veel doden, veel gewonden en nog veel meer mensen die hun bedrijf of hun baan kwijt raakten. Dit was daarmee niet alleen een kolossale klap die de stad raakte vanwege de enorme menselijke en materiële schade. De belangrijkste haven van het land is goeddeels weggevaagd of voor onbepaalde tijd onbruikbaar. Dat is een enorm probleem voor een land dat zelf weinig produceert en voor tachtig procent van de voornaamste levensbehoeften afhankelijk is van import. Die liep dus voor een belangrijk deel via de haven.

Mensen zijn bang in Beiroet, lees je overal. Zoveel leed en tegenslag achter elkaar is moeilijk voorstelbaar in een stad die toch al zoveel heeft meegemaakt aan burgeroorlogen en politiek geweld. Er was al een hyperinflatie als in Venezuela. De waarde van het Libanese pond is met 80 procent gedaald. De helft van de Libanezen is werkloos. De ziekenhuizen die nu gewonden moeten verzorgen, hadden net honderden verplegers ontslagen omdat ze ze geen salarissen meer konden betalen. De ziekenhuizen - waarvan er drie zwaar zijn beschadigd - konden de coronacrisis al niet aan. Er zijn maar een paar honderd ic-bedden op een bevolking van zeven miljoen. ‘Alles wordt alleen maar slechter’, zegt Habib Battah, oprichter en belangrijkste stem van het nieuwspodium Beirut Report.

Doordat rekeningen niet werden betaald door de verdeelde en incompetente gemeentebestuurders werd het de laatste maanden steeds moeilijker voor de bewoners: huisvuil wordt niet opgehaald, elektriciteit valt steeds uit, de verkeerspolitie is meestal afwezig, verkeerslichten doen het niet en waterbedrijven leveren onregelmatig. ‘Het is bijna kamperen geworden’, aldus Battah in een video op YouTube. In de administratieve wanorde die ook nog eens te lijden heeft onder enorme corruptie leidde dat ertoe dat ook de brandweer niet wist wat er her en der aan gevaarlijke stoffen opgeslagen lag. Volgens Battah was een explosie als deze bijna onvermijdelijk. ‘Er zijn hier al regelmatig benzinestations ontploft.’

Oorlog

Tel daarbij op nog de schade door het coronavirus en de constante dreiging van oorlog. Daarbij waren er een paar dagen geleden bombardementen van Israël aan de grens als antwoord op een mislukte aanval van Hezbollah. Er dreigt nog steeds een oorlog. Grote landen steunen hun eigen politici of milities in Libanon. Iran, Rusland, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië geven geld aan hun favoriete organisaties.

Bij dat alles zijn Libanese politici vooral bezig met geruzie tussen de diverse clans en wordt nu weer geprobeerd hulp te krijgen van China. De Verenigde Staten weigeren hulp vanwege de invloed van Hezbollah in de Libanese politiek, ook Saoedi-Arabië en de Golfstaten haken om die reden af.

Libanezen die het zich nog kunnen veroorloven, vertrekken massaal naar het buitenland, liefst naar Canada en Europa waar velen familie hebben. Vanwege alle ellende was er deze zomer een golf aan zelfmoorden.

Plaats van de explosie. Beeld iPaper
Plaats van de explosie.Beeld iPaper

© AD

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234