null Beeld

Nieuwe tv-reeks 'Trapped': moord op de fjord

2016 was een topjaar voor IJsland: op het EK Voetbal ontpopte het landje zich tot revelatie en ook op televisievlak breekt het internationaal potten. Met de misdaadreeks ‘Trapped’, die al een hit was in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland – en na Play More nu ook Canvas aandoet. Scandinavische krimi, but nøt as you knöw it.

mke

'IJsland is de mooiste plek op aarde. Die paar maanden dat het niet sneeuwt toch'

HUMO ‘Trapped’ gaat over een moord in een klein dorpje en heeft meer weg van een Agatha Christie-roman dan van ‘The Killing’ of ‘The Bridge’. Was dat uw bedoeling?

Baltasar Kormákur (regisseur) «De lijst van Scandinavische krimi’s die het goed doen in het buitenland is stilaan eindeloos, maar de meeste spelen zich af in de grootstad en zijn heel koel en strak vormgegeven. Met die traditie wou ik breken door de actie te verplaatsen naar een piepklein dorpje dat langzaamaan wordt afgesloten van de buitenwereld. Dankzij die ingreep wordt iedereen in het dorpje een verdachte, een beetje zoals in een klassieke detective. Het publiek kon die locked in-formule duidelijk smaken: in IJsland zat iedereen elke week te discussiëren over wie de dader was. En bijna iedereen zat ernaast (lacht).»

HUMO Opmerkelijk: het weer is in de reeks bijna een personage op zich.

Kormákur «Als je een verhaal in IJsland situeert, kun je gewoon niet om de extreme weersomstandigheden heen. De winter duurt bij ons gemiddeld negen maanden: mijn herinneringen bestaan dus voornamelijk uit ijskoude periodes. Ik weet nog dat ik als klein jongetje dagelijks de sneeuw moest trotseren om op school te geraken. Ik heb vaak gedacht: ‘Waarom wonen hier in godsnaam mensen?’ (lacht) Tot het dan eindelijk zomer werd en je besefte dat IJsland gewoon de allermooiste plek op aarde is. Voor een paar maanden toch, tot het weer winter werd en je je land opnieuw verfoeide. De helft van de conversaties tussen IJslanders gaat ook over het weer, niet van dat halfbakken koetjes- en kalfjesgedoe, maar echt op een serieus niveau: ‘Hoe gaan we vandaag op ons werk geraken?’»

HUMO Leidde dat extreme weer niet tot moeilijke draaidagen?

Kormákur «Het was een fucking nightmare. We filmden meestal als het donker was, dus de helft van de tijd waren we wel iemand van de crew kwijt. We draaiden ook tijdens echte sneeuwstormen. Toen ik de eerste keer naar de set reed, werd ik letterlijk door zo’n storm achtervolgd. De acteurs waren ervan overtuigd dat ik de opnames zou afgelasten, maar mooi niet! Zo’n blizzard levert prachtige beelden op, die kun je gewoon niet nabootsen.»

HUMO Minstens zo imposant als het weer is uw hoofdrolspeler, Ólafur Darri Ólafsson, als de zwaarlijvige flik Andri.

Kormákur «Ik stuitte nochtans op veel verzet toen ik voorstelde om Ólafur voor die rol te casten. Bij de productie wilden ze liever een traditionele, ‘knappe’ hoofdrolspeler, maar ik heb hun verzekerd dat de vrouwelijke kijkers zot van Ólafur zouden zijn. (Lachje) En ik heb gelijk gekregen. Ólafur is een fantastische acteur: hij is een eenzame, massieve berg, waar het weer tegenaan beukt. Vanbuiten lijkt hij sterk, maar vanbinnen is hij zwak en onzeker. Ik wou ook absoluut niet dat Andri de zoveelste whiskydrinkende, rokende flik zou worden. Hij moest een goede vader zijn, die oprecht van zijn kinderen houdt en zijn gezin probeert te redden. Zijn vrouw heeft hem verlaten, maar stiekem blijft hij hopen dat ze terugkomt. Hij is, kortom, heel kwetsbaar, en dat zie je niet vaak bij mannelijke personages in krimiseries. Ik was er rotsvast van overtuigd dat niemand Andri zo goed zou kunnen vertolken als Ólafur. Hij is zwaargebouwd, maar na een tijdje kijk je voorbij dat fysieke schild en zie je hoeveel diepgang daarachter schuilt. Zo’n acteur heb je nodig om de kijker een hele serie lang geboeid te houden, een knap snoetje volstaat niet.»

HUMO U hebt ondertussen ook naam gemaakt in Hollywood, met puike films als ‘Everest’ en ‘Contraband’. Waarom ruilt u het ijskoude IJsland niet definitief in voor het zonovergoten Los Angeles?

Kormákur «Omdat mijn succes in het buitenland niets waard is als ik het niet terug naar IJsland kan brengen. Ik ben enorm trots op mijn vaderland en het is mijn grootste wens om de IJslandse fictie op de wereldkaart te zetten. Jij bent toch van België? Dan weet je hoe moeilijk het is om als klein landje een internationale hit te scoren. Ik hoop dat ‘Trapped’ zo’n serie wordt die mensen mettertijd met IJsland gaan associëren.»

HUMO Een beetje zoals Björk en Sigur Rós?

Kormákur (glimlacht) «Exact zo, ja.»


Trapped (seizoensmarathon): Play More, zondag 21 augustus, 10.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234