null Beeld

Nilüfer Yanya, debuut van het jaar: 'Ik kan er amper bij dat sommige mensen mij aanbidden'

Louis Tomlinson van One Direction polste haar voor zijn nieuwe girlband, maar de 20-jarige Nilüfer Yanya wilde daar niets van weten. Goede zet, want 2019 is háár jaar: Yanya’s debuut ‘Miss Universe’ wordt de hemel in geprezen en op Pukkelpop daalt de Londense engel neer om ook úw hart te veroveren. ‘In Brugge heb ik op mijn 13de mijn allereerste biertje gedronken: alles begon te draaien, heerlijk!’

Joshua Migneau

'Ik kan er amper bij dat sommige mensen mij aanbidden'

Volgens iTunes behoren ‘In Your Head’ en ‘Heavyweight Champion of the Year’ van Nilüfer Yanya tot de meest afgespeelde nummers van 2019. Jawel, de new kid haalt het van ouwe rotten als Vampire Weekend en The National. Gaat dat zien op Pukkelpop! Maar let wel op hoe u haar toejuicht.

HUMO Hoe spreek je je voornaam precies uit?

Nilüfer Yanya «Nil-lou-fuh. Dat betekent ‘waterlelie’ in het Turks. Maar maak je geen zorgen, ik heb al de vreemdste uitspraken gehoord.»

HUMO Wel, Nil-lou-fuh, je debuutplaat is meteen je doorbraak en dat betekent: véél interviews. Welke vraag ben je kotsbeu?

Yanya «‘Hoe klinkt jouw muziek?’ Of: ‘Wie zijn jouw grootste invloeden?’ Ik heb het gevoel dat ik sommige interviews al meer dan eens heb gegeven. Ik weet al snel wanneer een interview saai wordt.»

HUMO Oei.

Yanya «Don’t worry, wij zijn goed begonnen (lacht). Ik moet toegeven: ik ben zelf geen makkelijke om te interviewen. Ik ben introvert en stel me niet gauw kwetsbaar op. Daarom vind ik het stiekem weleens tof om een clichévraag voorgeschoteld te krijgen: dan hoef ik mijn best niet te doen (lacht).»

HUMO Je single ‘In Your Head’ lijkt daarover te gaan.

Yanya «Ik heb die song geschreven uit frustratie. Ik wilde achterhalen wat iemand anders dacht, maar het voelde alsof ik niet het recht had om het die persoon rechtuit te vragen. We laten zoveel onuitgesproken. En zelfs als iemand zijn verhaal deelt, weet je nooit zeker of het de volledige waarheid is. Het is zeer moeilijk om iemand ten volle te kennen.

»Ik denk over álles na: mijn vrienden, mijn relaties, mijn angsten. Ik heb daardoor vaak last van het oplichterssyndroom. Toen ik ‘Heavyweight Champion of the Year’ had geschreven, dacht ik: this is shit. Pas na een half jaar zag ik in dat het één van mijn betere nummers is. Nu, het kan ook in mijn voordeel werken. Je moet nadenken over muziek vóór je kwaliteit kunt afleveren. Je moet akkoorden kennen, die bewust wel of niet spelen, teksten schrijven, concepten bedenken...»

HUMO Korte intermezzi dienen als de lijm op je debuut: het zijn verzonnen reclamespotjes van het fictieve bedrijf WWAY Health. Als je muziekcarrière flopt, kun je nog altijd solliciteren om de nieuwe Siri te worden.

Yanya «Ik ben geflatteerd: ik wilde inderdaad als Siri klinken. Mijn zus zei nochtans: ‘Maar Nilüfer toch, waarom huur je niet iemand in om die interludes in te spreken? Het is toch overduidelijk dat jij het bent.’ (lacht)

»Ik voel me vaak overdonderd door alles wat ons wordt opgelegd: ‘Zó moet je je vrije tijd spenderen. Zó moet je eruitzien. Je zult pas écht gelukkig zijn als je dit hebt gekocht.’ Wij luisteren allemaal naar die onpersoonlijke stemmen die ons zeggen wat we moeten doen om het ware geluk te vinden, waardoor we nooit tevreden zijn met onszelf.

»WWAY Health is een verzonnen zelfhulporganisatie, de naam staat voor We Worry About Your Health. Ik ben zeker niet tegen zulke verenigingen: ze hebben gewoonlijk goede intenties en kunnen ook echt iets veranderen. Máár: als je zelfhulp als product wilt verkopen aan zoveel mogelijk mensen, moet je die er ook van overtuigen dat ze jouw product nodig hebben, en daarin gaan veel organisaties vaak te ver. Dan gebruiken ze data om gerichte advertenties te sturen en maken ze mensen wijs dat zij eigenlijk ongelukkig zijn, en dat zelf niet inzien.

»Ik wilde mijn plaat eerst ‘Give Up’ noemen. Iets opgeven hoeft niet slecht te zijn. Stop met roken. Stop met te veel drinken. Stop met een relatie die je ongelukkig maakt. Stop met je voor te doen als iemand die je niet bent. Als je iets opgeeft, kun je ook aan iets nieuws beginnen. We zijn geneigd om ons vast te klampen aan wat we kennen uit angst voor het onbekende, ook omdat we hebben geleerd dat opgeven gelijkstaat met falen. Maar ik ben er zelf erg slecht in.»

HUMO Heb jij ooit naar een zelfhulpboek gegrepen?

Yanya «Op mijn 15de had ik slaapproblemen: ik lag urenlang naar het plafond te staren. Ik heb toen ‘Monsters Under the Bed’ geschreven: ‘I can’t see them, but I still feel scared’. Mijn moeder heeft dan maar het boek ‘I Can Make You Sleep’ van Paul McKenna gekocht, met daarin een hypnotiserende cd. Een man begon te praten: ‘Hello. I’m going to make you sleep.’ En het werkte!

»Het is moeilijk om voor jezelf te zorgen op tournee. Je slaapt onregelmatig, je moet eten wat de pot schaft en je krijgt overal alcohol aangeboden. Ik zou het niet kunnen volhouden zonder mijn gezin en mijn vrienden: zíj houden mij overeind. Ik maak alle videoclips met mijn grotere zus, en mijn ouders komen geregeld naar mijn shows. En in mijn band zitten enkele van mijn beste vrienden.»

HUMO Je hebt een heel persoonlijke gitaarstijl, die je nummers uniek en herkenbaar maakt. Hoe belangrijk is je gitaar voor jou?

Yanya «Mijn mama speelt klassieke piano en mijn papa baglama, een Turkse luit. Zij motiveerden me om cello en piano te leren. Maar mijn zus leerde me rond mijn 12de skaterrock kennen: Blink-182, Fall Out Boy en zo. Ik vond de gitaristen erg cool. Ik dacht: als ik gitaar speel, word ik ook zo cool. Maar zo bleek dat niet te werken (lacht). Hoe dan ook, ik kan me er echt mee uitdrukken. Zelfs al vindt mijn oma het maar niets: zij noemt de gitaar een Micky Mouse-instrument, speelgoed uit plastic.

»Ik heb nooit naar een specifieke sound of speelstijl gezocht. Ik ben bijna meteen songs beginnen te schrijven. Ik heb vorig jaar pas mijn eerste gitaarpedaal gekocht. De techniek interesseert me weinig, ik wil vooral muziek spelen.

»Ik was 15 toen mijn gitaarleerkracht me de Pixies leerde kennen. Ik heb urenlang naar filmpjes van hen op YouTube gekeken. ‘Hey’ is één van mijn lievelingsnummers, ik cover het vaak live.»

HUMO Je songs werden miljoenen keren beluisterd op Spotify en je concert dit voorjaar in de Botanique was uitverkocht. Hoe voelt het om fans te hebben?

Yanya «Bizar. Ik heb al veel interessante en lieve mensen ontmoet. Maar ik ben nooit een diehardfan van om het even welke artiest geweest, en ik heb ook nooit de drang gevoeld om mijn idolen te ontmoeten. Ik kan er amper bij dat sommige mensen mij aanbidden. Ze sturen me erg veel berichtjes via Instagram en proberen zo dicht mogelijk bij me te komen, maar ik vind mezelf helemaal niet zo bijzonder. Ik heb gelukkig nog geen stalkers gehad, zoals King Krule

HUMO Kom je graag naar België?

Yanya «Ja! Ik heb Antwerpen en Brussel al gezien op tournee. Maar België heeft de grootste indruk op me gemaakt tijdens mijn schoolreis naar Brugge, toen ik 13 was. We hebben op de reien gevaren en een chocoladefabriek bezocht, en ik heb toen mijn allereerste biertje gedronken. Plots begon alles te draaien, I loved it! (lacht)»

Nilüfer Yanya speelt vrijdag 16 augustus op Pukkelpop. Info en tickets: pukkelpop.be. Op 29 oktober staat ze in De Centrale in Gent.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234