null Beeld

Nina Derwael over haar hemel & hel: 'Ik ben een beetje een cultuurbarbaar'

Buiten competitie hebben wij ook al weleens een Derwael-Fenton ten beste gegeven (het was glad, en we hadden wat gedronken), maar toch met nét wat minder elegantie dan de regerende wereldkampioene op de brug met ongelijke leggers. Tien maanden na datum is Nina Derwael stelliger dan ooit: die feilloze landing na die al even feilloze afsprong, dát was de meest hemelse seconde uit haar nog jonge leven.

Noud Jansen

Nina Derwael «Ik wist op dat moment nog niet of ik een medaille had gewonnen, maar ik besefte wel dat ik een uitstekende prestatie had geleverd, dat al mijn werk had geloond. Een onbeschrijflijk zalig gevoel was dat. En dat ik won, kan ik nu soms nog altijd niet geloven. Een wereldkampioenschap is voor mij altijd iets geweest dat je op tv zag. Niet iets waar je zélf aan deelnam, laat staan dat je het nog won ook. Maar op de één of andere manier realiseerde ik me op het moment zelf niet goed dat ik op een WK stond. Het was zoals op de Olympische Spelen in Rio, in 2016: het besef kwam pas achteraf.»

HUMO Heb je in je leven ook al iets meegemaakt dat de hel op aarde benaderde?

null Beeld

Derwael «Hout vasthouden: eigenlijk niet. De slechtste momenten van mijn leven hebben tot nu toe altijd met sport te maken gehad. Trainingen waarop niks lukt, heb ik altijd al heel frustrerend gevonden. Ik lééf voor mijn sport, hè? Maar gelukkig heb ik familie en vrienden bij wie ik altijd terechtkan wanneer het eens wat minder gaat. Dankzij hen is het me altijd gelukt om mezelf weer op te peppen. En lang niet alle wedstrijden zijn verlopen zoals ik het graag had gewild, maar ik ben nog nooit echt helemaal door het ijs gezakt. Zoals ik al zei: hout vasthouden.»

HUMO Waar heb jij zoal een hekel aan?

Derwael «Aan mensen die je op de hielen trappen wanneer ze achter je lopen, en extra traag beginnen te slenteren wanneer je laat voorgaan. Daar word ik zot van, ook al omdat ik zelf nóóit slenter. Op de baan kom je dat soort vreselijke mensen ook weleens tegen: ze hangen eerst een tijdje in je gat, vlammen je vervolgens met 200 kilometer per uur voorbij, en gaan dan keitraag voor je rijden. Waaróm?»

HUMO Ik kan me voorstellen dat je je de voorbije tien maanden ook al hebt geërgerd aan de eeuwige vraag hoe het voelt om wereldkampioene te worden.

Derwael (lacht) «Na een tijdje begon ik die vraag wel een beetje beu te worden, ja. Wat moet je op den duur nog antwoorden? Sowieso vind ik het niet altijd even leuk om over turnen te praten. Ik zit op internaat in Gent en keer op vrijdagavond huiswaarts. We hebben de afspraak gemaakt dat er die avond wel nog over turnen gepraat mag worden, maar de rest van het weekend niet meer. Dan wil ik even kunnen genieten van andere dingen.»

HUMO Zoals?

Derwael «Ik ga graag shoppen met mamsie. En voor de rest: niks doen. Op de sofa liggen, wat babbelen met vrienden of familie. En Netflix kijken, want ik ben verslaafd aan tv-series. ‘Prison Break’, ‘Suits’, noem maar op. Momenteel ben ik bezig aan ‘Lucifer’, over de duivel die zich verveelt in de hel en daarom op aarde een job gaat zoeken. Ik bingewatch zulke series, maar dan wel alleen ’s middags, nooit ’s nachts.»

HUMO Denk je dat je naaste omgeving zich ook weleens ergert aan jou?

Derwael «Waarschijnlijk wel. Ik lijd aan een ernstige vorm van uitstelgedrag, en dat irriteert mijn mama. ‘Ik zal het later wel doen,’ roep ik altijd, maar zij weet net zo goed als ik dat het er dan haast nooit van komt. Ik weet bijvoorbeeld dat jij veel moeite hebt gedaan om via mijn mama een afspraak met mij te maken. ‘Bel die journalist eens op!’ heeft ze me zeker tien keer gezegd, waarop ik: ‘Nee, ik heb er nu geen zin in. Ik doe het straks wel.’ En ‘straks’ werd telkens ‘nooit’. Tot nu, dus.

»Het gekke is dat ik dat gedrag in de turnzaal nooit vertoon: daar ben ik altijd heel stipt en wil ik een beweging altijd metéén inoefenen, totdat ik ze kan uitvoeren zoals ik wil. Al moet ik ze honderd keer opnieuw doen. In de sport ben ik tien keer perfectionistischer dan in het gewone leven.»

HUMO Ooit zul je wel weer in dat gewone leven moeten stappen.

Derwael «Daar ben ik nu nog niet mee bezig. Ik studeer wel – event- en projectmanagement – maar op dit moment ben ik vooral gefocust op de Spelen van 2020, in Tokio. Daarna zien we wel weer. En over een goeie twee maanden is er eerst nog het WK in Stuttgart.»

HUMO Hou je van kunst?

Derwael «Pfff, niet echt. ‘Kom,’ zegt mijn trainer weleens wanneer we op stage zijn in het buitenland, ‘we gaan met z’n allen naar een museum.’ Dan denk ik sarcastisch: o jéúj, een museum! Ik ben zo al in het Louvre en in de Hermitage in Sint-Petersburg geweest, maar na vijf minuutjes rondwandelen had ik het daar altijd wel gezien. Oké, er hingen wel enkele mooie dingen, maar mij zei het allemaal niet veel: ik ben een beetje een cultuurbarbaar, denk ik. In de plaats was ik veel liever gaan shoppen, of ergens aan een zwembad gaan liggen.»

HUMO Wat lezen wij in onze strandstoel aan het zwembad?

Derwael «Lezen? Ik heb eerlijk gezegd al heel lang geen boek meer in handen gehad. Vroeger las ik wel veel, vooral misdaadverhalen: ik vond dat spannend, en het interesseerde me ook hoe de detectives het raadsel wisten te ontrafelen. Maar inmiddels heeft Netflix de rol van boeken overgenomen.»

HUMO Eet je graag?

Derwael «Héél graag. Ik heb het er soms moeilijk mee dat ik mezelf van alles moet ontzeggen. Ik ben een enorme zoetekauw, en het kost me ontzettend veel moeite om desserts af te wijzen. Vooral tiramisu en ijs. Al gun ik mezelf af en toe weleens een kleine zonde.»

HUMO Wat is je plat préféré?

Derwael «Een goeie pasta carbonara.»

HUMO Kook je die zelf?

Derwael «Nee, de kok van het topsportinternaat. Ik kan echt niet koken (lacht). Een ei bakken, dat zou me in een noodgeval nog net lukken, maar daar houdt het wel op. Een pasta carbonara, daar zou ik me niet eens aan wagen.

»Voordat ik op mijn 11de naar het internaat ben gegaan, was ik de moeilijkste eter die je je kunt inbeelden. Ik lustte niks van groenten of vis, en amper iets van vlees: als het mij niet in gehaktvorm geserveerd werd, at ik het niet op. Maar op het internaat is dat in sneltempo verbeterd, omdat ik geen keus had: ik at wat de pot schafte, of ik at niks. Het enige dat ik nu nog altijd niet lust, is witlof.»

HUMO Heb je op het internaat ook leren drinken?

Derwael «Drinken doe ik zéér zelden. Om te beginnen lust ik al niks met bruis, dus bier, cava en champagne vallen al af. En wijn vind ik verschrikkelijk stinken. Het enige dat ik af en toe nog weleens durf te drinken, is een cocktail. Liefst een piña colada.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Derwael «Berekenen hoeveel punten ik kan scoren met de moeilijkheidsgraad van een turnoefening. Ik vind het tof om op mijn gemak die puzzel te maken: ‘Als ik dat vluchtelement daar zou steken, waar zou ik dan uitkomen?’ Wat de brug met ongelijke leggers betreft, zorg ik er op dit moment altijd voor dat ik qua startwaarde tussen 6.5 en 6.7 zit. Momenteel is er niemand in de wereld die hoger scoort.»

HUMO Resten ons nog het hoogste lichamelijke genot, en dé hamvraag.

Derwael «Het hoogste lichamelijke genot, dat is het moment waarop ik na een zware trainingsdag in bed mag ploffen. Dan hoef ik mijn hoofdkussen nog maar te raken, of ik slaap.»

HUMO Hoho, wakker blijven, eerst nog even dit: stel dat je vriend je carte blanche zou geven, met wie zou jij dan weleens eenmalig een gestrekte Kovacs willen inoefenen?

Derwael «Doe maar Liam Hemsworth van ‘The Hunger Games’. Een schoon ventje, toch?»

HUMO Bedankt voor het gesprek, en veel succes op het WK.

Derwael «Oké, toppie!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234