Nip/Tuck: The Complete Collection
Lang voor hij een gigantische hit scoorde met ‘Glee’, schreef Ryan Murphy tv-geschiedenis met ‘Nip/Tuck’, een serie die in 2003 in première ging.
Met ‘The Sopranos’, ‘Six Feet Under’ en ‘The Shield’ was de Amerikaanse (kabel)kijker qua seks, geweld en inktdonkere humor al één en ander gewend, maar met ‘Nip/Tuck’ slaagden Murphy en co. er toch in een paar grenzen te verleggen.
De combinatie van naar de tv-normen van toen redelijk expliciete seks, chirurgische taferelen waarbij geen bloederig detail uit de weg werd gegaan én twee protagonisten die zich ronduit immoreel gedroegen, zorgde voor een kleine schokgolf.
En, meteen vanaf de eerste episodes, voor een even grote en fanatieke schare voor- als tegenstanders. De hoofdpersonages waar het om draait zijn twee plastisch chirurgen die samen een kliniek in Miami hebben en – zoals het in dit soort series hóórt – zowat elkaars tegenpolen lijken.
Sean McNamara (Dylan Walsh) is de op het eerste gezicht gelukkige familieman en toegewijde professional; Christian Troy (Julian McMahon) is een casanova die van het ene bed in het andere duikelt (vaak met zijn patiëntes) en het ook aan de operatietafel niet zo nauw neemt met de deontologie.
Wat beide heren bindt is – naast hun voorliefde voor luxe — hun vermogen om na de werkuren van hun leven een complete puinhoop te maken.
De serie was van meet af aan echter veel meer dan een superieure soap: het was ook een inktzwarte satire op de wereld van de plastische chirurgie en de doorgeschoten schoonheidscultuur, een scherp commentaar op het blinde materialisme van welgesteld Amerika en een taboedoorbrekend drama dat er niet voor terugschrok delicate thema’s te behandelen.
Tussendoor kreeg jeer nog een reeks om ter spectaculairste, maar vaak op echte gevallen geïnspireerde medische ingrepen bovenop.
Na twee seizoenen die de perfectie benaderden en een succesvolle derde jaargang met – lang voor er van ‘Dexter’ sprake was — een overkoepelende plot rond een seriemoordenaar die de fans verdeelde, begon het helaas bergaf te gaan: in een poging het pak kijkers dat met het derde seizoen was gewonnen aan boord te houden, werden de verhalen steeds vergezochter en werd het aantal gaststerren flink opgevoerd.
Toen Christian en Troy vanaf het vijfde seizoen naar Hollywood verkasten om er nóg uitzinniger avonturen te beleven, was het helemáál over and out.
Een afscheid in schoonheid zat er dus helaas niet in – Murphy was toen ook al lang met andere projecten bezig – maar wat voorafging, pakken ze ons uiteraard niet meer af. U bent overigens niet verplicht de laatste twee seizoenen te bekijken.
Extra’s: **1/2 De in het begin redelijk royale, maar mettertijd steeds kariger bonusfeatures die ook op de gewone uitgaven stonden. En dus helaas niks nieuws.
Bekijk een filmpje: