null Beeld

Njam!

Qua kookgerelateerde tv-programma's beginnen wij ons zo stilaan te voelen als die monsterachtige papzak uit Monty Pythons 'The Meaning of Life': 'Care for a wafer-thin mint, sir?' - 'Fuck off, I'm full.' Niettemin: net nu de kooktrend op haar hoogtepunt lijkt te zijn, en het dus alleen nog maar achteruit kan gaan, komen Studio 100 en Peter Goossens met een culinaire themazender, het digitale Njam!, dat vanavond om vijf uur in de ether gaat. Hanne Troonbeeckx, bekend van 'The Block' en the boekskes, is het 'gezicht'.

Noud Jansen

Hanne Troonbeeckx «Mijn taak is het om de programma's en de chefs te introduceren en aan te kondigen - de gastvrouw, zeg maar. Ik pak het wel wat speelser aan dan je gewend bent van de gemiddelde omroepster. Zo ga ik af en toe al eens iets uitbeelden. Dan zeg ik bijvoorbeeld: 'Kom, we gaan er een lap op geven', en tover ik een serieuze lap biefstuk tevoorschijn die ik mals begin te meppen.»


HUMO In jullie programmaschema zag ik behoorlijk wat koks die ik nog niet in andere programma's heb zien opduiken: Manuel Wouters, Dominique Persoone, Thierry Theys en Giuseppe Giacomazza, om er enkele te noemen. Stel er anders eens eentje kort voor?

Troonbeeckx «Wel, Giuseppe Giacomazza is chef-kok en uitbater van het beste Italiaanse restaurant in België, La Botte in Genk. Hij krijgt een programma over de Italiaanse keuken dat 'Njamma Mia!' heet.»


HUMO Zonder meer een geweldige vondst.

Troonbeeckx «Ja, ik vond dat ook keigrappig (lacht). En Manuel Wouters heeft jaren op een cruiseschip gewerkt, waar hij wereldsterren zoals Tom Cruise mocht bedienen. Daarna is hij in Antwerpen een cocktailbar begonnen, Sips, waar hij meer dan drieduizend verschillende cocktails op de kaart heeft staan. Van eentje is hij zelf de uitvinder: de Lazy Red Cheeks, een naam die nog bedacht is door Tom Barman. Ik kijk erg naar zijn programma uit, want ik hou wel van cocktails.»


HUMO Bij jou thuis staat vooral de zanger van Zornik achter het fornuis, heb ik begrepen.

Troonbeeckx «Ja, Koen (Buyse, red.) is een heel goeie kok. Zelf wil ik gelijk naar de supermarkt crossen wanneer de ijskast bijna leeg is, maar Koen houdt me dan altijd tegen: 'Hoho, ik fix wel wat.' En iedere keer weer weet hij dan een geweldige maaltijd klaar te maken.

»Nu, ik kook misschien niet vaak, maar wel graag. En ik kan ook ontzettend van kookprogramma's genieten. Vooral Jamie Oliver zie ik graag bezig. Ik vind hem wel koddig, en heerlijk chaotisch in zijn doen. Als hij ADHD heeft, wat ik vermoed, dan is het wel een gezellige vorm van ADHD.»


HUMO Houdt het gezicht van Njam! er eigenlijk enkel culinair verantwoorde eetgewoontes op na?

Troonbeeckx «Nee, ik eet ook wel eens een smoske met chips.»


HUMOJe meent het.

Troonbeeckx «Keilekker vind ik dat. Ik heb het opgepikt van Gert Verhulst: we zaten 's middags eens onze bokes op te eten, en plots haalt hij een zakje zoute chips boven, dat hij tussen zijn smos met hesp en kaas leegschudt. Ik zeg: 'Wat nu?' Ik heb het dan ook maar eens geprobeerd, en sindsdien ben ik verkocht. Maar vertel het zeker niet aan Peter Goossens, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234