null Beeld

Noel Gallagher: 'Ik loop als een kreupel rund, maar ik kan wél songs schrijven'

Noel Gallagher is niet meer de agressieve, zij het grappige en intelligente cokehead die ik in 1994 voor het eerst sprak. Hij is clean, lijkt de split van Oasis moeiteloos te verteren én te overleven, en brengt ondertussen ook nog eens drie kinderen groot.

Serge Simonart

'Mijn oren zijn er slecht aan toe, maar gelukkig heb ik m'n prachtige haar nog'

Omdat Gallagher op 17 april in Vorst Nationaal staat met z’n High Flying Birds, bellen we ’m op.

Noel Gallagher «Hello, Serge? How are ya? Go for it!»

HUMO Niet zo snel. John Lennon liet z’n telefonische interviews vaak doen door een roadie uit Liverpool. Vertel mij dus eerst iets wat enkel de échte Noel Gallagher kan weten.

Gallagher (grinnikt) «De schoenmaat van mijn vrouw is 37,5. Vertel mij nu iets wat ik nog niet weet.»

HUMO Man City wordt zwaar overschat.

Gallagher «Bye. (Doet alsof hij inhaakt).»

HUMO In dat verband: recent zegde David Beckham in de talkshow van Graham Norton toe om een gastrol te spelen in één van jouw videoclips.

Gallagher «Hij zégt dat wel, omdat het televisie is, maar ik wed dat hij, als het zover is, excuses zal vinden om het níét te doen. Ik heb iemand in dienst om dergelijke vervelende verzoeken tactvol af te wijzen; David heeft daar een batterij mensen voor in dienst.»

HUMO Serieuze vraag: wanneer heb je het laatst je oren laten checken? Want de concerten die ik van Oasis én jou zag, waren vaak goed, maar altijd loeihard.

Gallagher «Bijna twee jaar geleden heb ik zo’n slecht nieuws gekregen dat ik nog steeds in denial ben. Het was een volledig medisch onderzoek, voor de verzekering, en het slechtste nieuws betrof niet mijn kreupele rug of mijn kapotte knieën, maar mijn gehoor. Vooral mijn linkeroor is er naar verluidt slecht aan toe. Playing fookin’ loud guitars for 25 years will make you deaf. Het ziet ernaar uit dat ik binnenkort die fookin’ shitty ear monitors moet dragen. Dan ben ik oud én zie ik eruit als Phil Collins. Nee, wacht, ik heb m’n prachtige haar nog.»

HUMO Je kent ongetwijfeld het verhaal over de betweter – manager Kit Lambert of iemand van de platenfirma – die over ‘My Generation’ van The Who een memo naar de producer stuurde: ‘Leave stutter out of final recording!’ Wat is een…?

Gallagher «Wacht eens even. Het heeft geen belang. Als jij die stotter nooit had gehoord, dan zou je hem ook niet gemist hebben.»

HUMO Toch wel. En hij hoorde hem alleszins wél, en toch moest hij eruit. Terwijl die stotter van Roger Daltrey perfect en subliem is.

Gallagher «Wat ‘My Generation’ vooral subliem maakt, is dat die song oersimpel is. En álles klopt: de vibe, de spirit, de melodie, de riff, het ritme, de opbouw, de boodschap, de frasering, Rogers klok van een stem… Shall I go on? Nu, ‘Live Forever’ is mijn ‘My Generation’.»

HUMO Heeft een producer jou ooit...

Gallagher «Nee! Ik werk trouwens amper nog met producers. Ik weet wat ik wil. En ik heb onderhand genoeg studio-ervaring om elk mogelijk geluid zelf tevoorschijn te toveren. Producers zijn a fookin’ pain in the arse. Meestal verspillen ze m’n tijd, terwijl ze me die tijd aanrekenen! (Imiteert sarcastisch) ‘Briljant , Noel. Geniaal! Laten we nog een take doen.’ Ik weiger om iemand voor dat soort geslijm miljoenen te betalen. Ik weet overigens van Bono en The Edge dat Brian Eno ooit ‘Where the Streets Have No Name’ wilde deleten. Ik zal beleefd zijn en niet zeggen wat ik in dat verband van Eno vind. Enkel dit: als iemand mij zoiets zou lappen, there’d be trouble.»

HUMO Ik weet dat je videoclips haat, maar het handige van een telefonisch interview is dat je me niet in elkaar kunt slaan. Dus volgen nu vier vragen over videoclips.

Gallagher (zucht) «Mag ik toch even preciseren: ik zeg niet dat er geen geweldige clips bestaan, maar ik heb niet het geduld om een hele dag voor lul te staan omwille van één shot waarmee de regisseur een Oscar voor Grootste Visuele Nerd of Meest Obsessieve Mierenneuker hoopt te winnen. Die intro in de videoclip voor ‘Ballad of the Mighty I’, waarin de regisseur mij per vergissing Liam noemt en per se een selfie met me wil nemen… Al dat soort onzin heb ik meegemaakt.»

HUMO In diezelfde clip geef je eerst galant jouw dure jas aan een vluchtende, schaars geklede vrouw – om een minuut later aan een kraampje een andere jas te stelen. Je bent een miljonair! En een vader!

Gallagher «En een dief (lacht smakelijk). Terugkijkend ben ik niet blij met dat shot, want het bevestigt de vooroordelen van de wereld tegenover de burgers van Manchester.»

undefined

'Ik luister alleen naar de goede raad van mijn vrouw. Ik luister, maar ik doe er niets mee'

HUMO Aan het eind van die clip, als jij weigert om een tweede take te doen, zeurt de regisseur: ‘Maar Chris Martin deed zonder morren tíén takes!’ Ik weet dat je Chris kent. En toch kan je het niet laten.

Gallagher (lacht) «Ik ken Chris heel goed, ja. Hij is zo’n halfzacht ei dat zich desnoods duizend takes lang in de modder wentelt, om toch maar te voorkomen dat de regisseur later zou beweren dat hij pretentieus is.»

HUMO In de video voor ‘The Death of You and Me’ duw je een knappe blonde dienster in een zwembad. Hoeveel takes?

Gallagher «Eén. Om technische én praktische redenen: er was geen tijd om na elke take de haren en de kleren van die actrice te drogen. Nu, misschien is dát shot wel het eerste waarvan ik met plezier meerdere takes had gedaan.»

HUMO In ‘What a Life’, waarin komiek Russell Brand een voodoopriester speelt, film jij twee vrouwen met een camera van het merk ‘Soulsucker’. Ik heb het gecheckt, die bestaan niet.

Gallagher «Jij hebt te veel vrije tijd, man! We hebben die clip opgenomen in Arizona, in indianengebied. En de indianen geloven dat de blanke man met elke foto een stukje van hun ziel steelt, vandaar ‘Soulsucker’. Nog één vraag over videoclips en ik haak in (lacht). Echt, je hebt er geen idee van hoe vervelend zo’n dag op de set is. Als jonge muzikanten vertellen hoe ze uitkijken naar de opnames van hun eerste videoclip, probeer ik tactvol te zwijgen.»

HUMO Niet je sterkste kant, tactvol zwijgen.

Gallagher (kurkdroog) «Dat blijkt dan meestal ook, enkele seconden later.»

HUMO Over naar film. Welke film heb je ettelijke keren bekeken en waarom? Spinal Tap en porno tellen niet.

Gallagher «Daar moet ik niet eens over nadenken: ‘The Good, the Bad and the Ugly’ heb ik minstens een dozijn keer gezien.»

HUMO Het was géén bedekte vraag over Oasis.

Gallagher «Ah nee, want in dat geval zou de titel luiden: ‘The Great Looking One and the Ugly Daddies’.

»Ook ‘Pulp Fiction’ heb ik misschien wel dertig keer bekeken, op tourbussen en elders. It’s fookin’ genius.’»

HUMO Wie moet jou spelen in de biopic over Oasis?

Gallagher «Darth Vader. Mocht die niet vrij zijn of te veel geld vragen, dan Bradley Cooper: die is nét knap en charismatisch genoeg.»

HUMO ‘Being John Malkovich’. In wiens hoofd zou jij een week willen doorbrengen?

Gallagher «Dat van de president van de Verenigde Staten. Ik zou willen weten hoeveel macht hij écht heeft, welke deals er allemaal achter de schermen worden gesloten, en of hij écht autonoom op de nucleaire rode kop zou kunnen duwen. Ik zou willen weten of het de banken zijn die de wereld runnen of een nóg duisterder macht. Al die dingen zou ik willen weten met het oog op een betere nachtrust. Omwille van mijn kinderen, die zich daar zelf allemaal geen ene moer van aantrekken. Het enige dat hen interesseert is de nieuwste app.»

HUMO Jij komt op zoveel plekken, logeert in zoveel tophotels… Nooit een president tegen het lijf gelopen en het hem op de man af gevraagd?

Gallagher «Nee. Eén keer werd ik door de hoteldirecteur apart genomen: ‘Meneer Gallagher, u zult straks even door de veiligheidsdienst worden doorgelicht.’ Ik dacht: het is zover, Obama wil mij ontmoeten, mij om raad vragen – had hij veel vroeger moeten doen, maar goed, dat zie ik door de vingers. Maar nee: het bleek te gaan om… de koning van Tonga. Een ietwat saaie man in een driedelig maatpak, geen tamtam in zicht (lacht smakelijk).»

undefined

null Beeld


Kerst met Jimi

HUMO Ik zal je niet vervelen met vragen over Liam. Mag ik het zo samenvatten: jullie zijn nog steeds niet de beste vrienden en er komt voorlopig geen reünie van Oasis?

Gallagher «Yep. Weet je, ik heb heel veel concerten gezien. Bijna altijd ben ik dan zo enthousiast dat ik op het podium zou willen springen om mee te doen. Alleen toen met Oasis in Wembley, in 2000, wilde ik vooral níét op dat podium staan. Als je dát voelt, in je eigen groep, dan is het tijd om het zaakje op te blazen.»

HUMO Ik hou van rock-’n-roll, maar drie aspecten ervan storen me: er worden foute dingen gemythologiseerd, er is veel pose zonder inhoud, en zelfdestructie wordt geromantiseerd.

Gallagher «Akkoord. En wat mij betreft staat het romantiseren van zelfdestructie qua laakbaarheid met stip op één. I fookin’ hate it. En niet alleen wat artiesten betreft, maar in álle milieus. Er is geen enkel excuus voor. Zelfdestructie is zwak, egoïstisch, ijdel en achterlijk. En vóór iemand zegt: ‘Maar, Noel, jij bent zelf toch bijna ten onder gegaan aan je cocaïneverslaving?’ Eén: het was geen verslaving. Twee: ik had lol. Snuiven is fout, achterlijk en op termijn dodelijk. Maar ik deed het niet bij wijze van zelfdestructieve pose, ik vond het een groot avontuur en dacht dat ik geweldig goed bezig was. Hang on, ik weet niet waarom ik daar nu trots op ben, want eigenlijk is dat nog erger (grinnikt).

»Ook attitude vind ik gruwelijk overschat. Fookin’ swagger – jezus, het lijkt wel of elke jonge muzikant zijn hele jeugd de coolst mogelijke tred heeft ingestudeerd. Het podium is géén catwalk, jongens. Ik loop als een kreupel rund, maar ik kan wél songs schrijven.»

HUMO Hm, níémand in de popmuziek had de voorbije 25 jaar méér attitude dan jij en je broer.

Gallagher «Mensen die dat vinden, wijs ik er graag op dat ik in de eerste plaats heel goeie songs had. En héb. Veel jonge muzikanten begínnen met de pose, de kleding, het kapsel, de grote mond en de peperdure vintage instrumenten. Dan gaan ze na of ze daar iets mee kunnen bereiken. En onderweg naar de eerste vipfeestjes en de opnames voor hun eerste clip, vergeten ze steevast dat ene kleine detail: klassiekers schrijven.»

HUMO Ik vond vanochtend toevallig de foto terug van Jimi Hendrix die, verkleed als de Kerstman, ‘Axis – Bold as Love’ promoot. Is jou érger overkomen?

Gallagher «Fookin’ miming. Faken dat je zingt in een televisieprogramma. Noem mij ouderwets, maar da’s nog steeds het ergste wat ik me kan inbeelden. Niet alleen omdat het de deur openzet voor pseudoartiesten die niet kunnen zingen, maar ook omdat het getuigt van luiheid en gebrek aan respect van de kant van het productieteam.»

HUMO Over televisie gesproken: hoeveel heb je de presentatrice van de Brit Awards betaald opdat ze jou zou aankondigen als: ‘And here is the finest example of masculinity: Noel Gallagher!’

Gallagher «Ze zag me duidelijk zitten. Jaloers?»

HUMO Waarom trad jij niet op tijdens de Bowie-tribute? Jullie hebben ooit ‘Heroes’ gecoverd en spraken altijd met respect over hem – dat zegt iets, als je bekijkt hoeveel andere sterren Liam en jij door de mangel haalden.

Gallagher «Ze hebben me gevraagd. En ik heb na rijp beraad geweigerd, omdat ik vermoedde dat David dat niet gewild zou hebben. En omdat ze het me nooit zouden hebben laten doen zoals ik dat wilde, namelijk: lang, rauw en fel, en niet noodzakelijk met z’n grootste hits erin. Plus: de Brit Awards hebben Bowie lang verwaarloosd, terwijl ze veel mindere goden eerden. En ik ben zowat de enige die niet bang is om hardop te zeggen dat al die prijsuitreikingen grotendeels doorgestoken kaart zijn. ’t Is een koehandel: eerst wordt gecheckt of de superster zal opdagen, en als dat niet zo is, geven ze hun award aan iemand anders die wél wil komen opdraven.»

undefined

'Mijn kinderen trekken zich geen ene moer aan van wat er in de wereld gebeurt. Het enige wat hen interesseert is de nieuwste app'

HUMO Is er een song van Oasis die je nu een krop in de keel bezorgt als je hem speelt?

Gallagher «Een krop in de keel?! Ik ben niet zo sentimenteel.»

HUMO Net daarom vraag ik het.

Gallagher «Hm… ‘Listen Up’ was een B-kantje, van… Euh, geen idee.»

HUMO ‘Cigarettes & Alcohol’.

Gallagher «Ja, stiekem googelen kunnen we allemaal (lacht). Die song hebben we toevallig onlangs gerepeteerd, en toen voelde ik wel…íéts. Geen idee waarom.»

HUMO Onlangs zong je samen met U2 live in Londen hun ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’. Hoe is dat? Het viel me op dat je je uitsloofde.

Gallagher «Tja, als Bono de andere helft voor z’n rekening neemt met die orkaanstem van ’m, moet je ervoor zorgen dat je niet afgaat.»

HUMO Was het afgesproken dat Bono plots zou overschakelen op ‘All You Need Is Love’?

Gallagher «Ja, dat hadden we ’s middags al gerepeteerd. Bono had erop aangedrongen, maar de anderen dachten dat het niet zou werken, en ze hadden gelijk. Niettemin was het een heerlijk moment. Ik ben er trots op hen vrienden te kunnen noemen.»

undefined

null Beeld


Kusje!

HUMO Een paar jaar geleden wilde een gek jou op het podium neersteken. Ik maakte ooit een gelijkaardig incident mee met Bob Dylan: er wilde een gek op het lage podium springen, Bob Dylan stond 2 meter van ons af. Ik greep de voet van die man zodat hij tussen de dranghekken en het podium viel. De security stond te slapen.

Gallagher «Het is me nog eens overkomen, zeer recent: een vrouw sprong op het podium en overrompelde me. Maar she attacked me with love.»

HUMO Sinds ons vorige gesprek zijn er een aantal dingen gebeurd, waaronder het verdwijnen van News of the World, de rioolkrant waarin Liam en jij de hele jaren 90 werden opgevoerd. Die krant was gespecialiseerd in het afluisteren van de telefoons van Britse sterren.

Gallagher «Voor zover ik weet hebben ze mijn telefoon nooit afgetapt. Dat was ook niet nodig: in die motormouth days riep ik altijd heel hard in de hoorn: ze konden me ongetwijfeld tot op de redactie horen. Een kop van toen die me nu te binnen schiet is iets als: ‘Noel’s 4.000 pound a week coke habit’. Belachelijk. Het was 5.000 pond. Per dág (lacht).

»Nee, serieus: wie wekelijks voor 4.000 pond coke door z’n neus jaagt, is na week één al morsdood. Wij waren makkelijke doelwitten en we schikten ons in ons lot van opgejaagd wild, want a) we waren te druk bezig om ons te verdedigen, b) het kon ons niet schelen, c) het maakte ons sympathiek bij iedereen die de tabloids haatte en d) ons leven was zoveel beter dan het hunne.»

HUMO Is er een song van jou die slechter zou geklonken hebben zonder coke?

Gallagher «Nee. Drugs helpen de muziek niet vooruit. Dat weet ik wel zeker.»

HUMO Jullie zijn zeer jong zeer snel zeer rijk geworden. Wat dan meestal gebeurt is dat een horde aasgieren met zogenaamde goede raad komt leuren: welke kunst je moet kopen, waarin je moet beleggen…

Gallagher «Ik ben daaraan ontsnapt. Ik weet dat Bono en een hoop mindere goden door dat soort bijen zijn gestoken. Not me. Ik luister alleen naar de goed raad van mijn vrouw. Ik luister, maar ik doe er niets mee. Ik bezit eigenlijk niet zoveel. Enkel een inbreker die ook muzikant is, kan iets met mijn bezittingen aanvangen.»

HUMO Er is al veel inkt gevloeid over jouw melodieën, die soms iets te veel lijken op die van andere klassiekers. Het schijnt je ook niet te storen dat je songtitels vaak eerder zijn gebruikt: ‘Riverman’ is een song van Nick Drake, ‘Be Here Now’ verwijst naar The Beatles, ‘The Right Stuff’ is een song van Bryan Ferry én een film, ‘Don’t Look Back in Anger’ is op één woord na een theaterstuk én een song van Bowie… Ook ‘While the Song Remains the Same’ verschilt maar één woordje van dat briljante nummer van een niet onbekend groepje uit de jaren 70.

null Beeld

Gallagher «Led Zeppelin kan oprotten! Want dat zijn zélf dieven! Neem ‘Dazed and Confused’… Ken je Jake Holmes? Die man schreef dat nummer in 1964. Dezelfde titel, quasi dezelfde tekst, dezelfde opbouw, dezelfde akkoorden, dezelfde melodie. It’s fookin’ unbelievable! Schaamteloze aasgieren zijn het! En hun ‘Whole Lotta Love’ is grotendeels gejat van ‘You Need Love’ van Willie Dixon en Muddy Waters! En dan ben ik de boeman omdat ik een paar titels niet zelf heb uitgevonden?! Check it, mate. Als Jake Holmes nog leeft, kus ik z’n voeten en betaal ik hem een pint (Jake Holmes is 76, woont in San Francisco en kijkt geweldig naar die kus uit. Pas in 2010 en na een rechtszaak paste Jimmy Page de credits van ‘Dazed and Confused’ aan, red.)»

HUMO Jij bent minstens even intelligent als David Cameron, dus ik zie geen reden om dit niet te vragen: Brexit – ja of nee?

Gallagher «Nee. Ik denk dat we beter samen blijven. Een groot, sterk Europa zal nodig zijn nu China, Rusland en de VS alsmaar groter en machtiger worden. Die drie zouden willen dat Engeland de Europese Unie verlaat, en alleen al daarom moeten we dat vooral níét doen. Nog kleiner worden dan we al zijn lijkt me contraproductief.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234