null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Humo's Grote Jongerenenquête

Nog maar 12% van de jongeren heeft vertrouwen in onze politici, Bart De Wever is de populairste

Van de Instagram-verhalen van kingconnah en dvanlangenhove tot de Tiktok-filmpjes van @vangriekentom: politici die een jong publiek willen bereiken, kunnen niet zonder sociale media. Maar zal hun online populariteit zich straks ook vertalen in extra stemmen van nieuwe kiezers? Humo’s Grote Jongerenenquête peilde naar de politieke voorkeuren van onze jeugd.

Michiel Thijs

☞ Lees alle resultaten van ons onderzoek: Slaagt Vlaams Belang erin ook de jeugd te verleiden? Studeert er elk jaar een lading schoolstakende ecologisten af? En hoe zien jongeren de wereld na corona?

☞ Lees ook: de discussie over de resultaten door Bouba Kalala, Nora Dari en Celeste Cockmartin

☞ Bent u mee met de jeugd? Doe onze test en kom uw mentale leeftijd te weten!

☞ Kijk ook: Luc Haekens peilde de kloof tussen jongeren en ouderen: ‘Dat is nogal een kloof, hè’

Onderzoeksbureau iVOX bevroeg tussen 26 augustus en 8 september een (op taal, geslacht, leeftijd en diploma) representatief staal van 1.000 Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar (foutenmarge: 3,02%) en noteerde dat de jeugd de politiek niet bepaald met veel interesse of instemming volgt. Amper 12 procent heeft nog vertrouwen in onze politici, amper 15 procent vindt dat onze democratie goed werkt. Als er morgen verkiezingen zouden gehouden worden, zou een derde niet weten op welke partij te stemmen en bijna de helft (45 procent) zou zijn of haar stem niet toevertrouwen aan ook maar iemand van de lijst politici die we hen voorlegden – een lange lijst met onder anderen alle ministers en partijvoorzitters.

Als we de voorkeuren rangschikken van de helft die wél weet welke politicus zijn of haar stem krijgt, blijkt Bart De Wever de populairste te zijn. Dat was hij vijf jaar geleden, bij onze vorige Jongerenenquête, ook, maar hij levert fors in. Op enige afstand van De Wever volgen twee andere partijvoorzitters, Tom Van Grieken van Vlaams Belang en Conner Rousseau van de SP.A. Hoewel er met Rousseau een linkse politicus de top 3 haalt, lijkt de ruk naar rechts bij jongeren op basis van deze top 10 onmiskenbaar, want Theo Francken van N-VA en Dries Van Langenhove van Vlaams Belang vervolledigen de top 5. De jonge Rousseau doet het overigens beter bij meisjes dan bij jongens, terwijl voor elk van het rechtse viertal het omgekeerde geldt.

Hieronder vindt u de volledig top 10. Belandt er net buiten: Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Of dat te wijten is aan de timing van onze peiling – tussen 26 augustus en 8 september, net nadat Jambon in opspraak kwam vanwege zijn rol in de zaak-Chovanec – kunnen wij ons niet meteen herinneren.

De top 10:

1. Bart De Wever (N-VA)
2. Tom Van Grieken (Vlaams Belang)
3. Conner Rousseau (SP.A)
4. Theo Francken (N-VA)
5. Dries Van Langenhove (Vlaams Belang)
6. Maggie De Block (Open VLD)
7. Zuhal Demir (N-VA)
8. Hilde Crevits (CD&V)
9. Ben Weyts (N-VA)
10. Meryem Almaci (Groen)

Wat denkt u van de resultaten? Hoe kijkt u zelf naar de Belgische politiek? Laat het ons weten via openvenster@humo.be of het formulier hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234