null Beeld

Arm BelgiëEls Hertogen

‘Nog nooit zijn we erin geslaagd de beloofde ontwikkelingshulp ook echt uit te betalen’

Op 24 oktober 1970 besliste het rijke Westen in z'n onmetelijke goedheid om een offer te brengen: de leden van de OESO, waaronder België, zouden vanaf dan ieder jaar liefst 0,7 procent van hun bruto nationaal product schenken aan ontwikkelingssamenwerking. Nu die OESO-norm z'n vijftigste verjaardag viert, tellen we met 11.11.11-directeur Els Hertogen het aantal gebroken beloftes.

HUMO 0,7 procent: wie heeft dat cijfer ooit bedacht?

ELS HERTOGEN «De OESO-landen hebben destijds berekend dat een investering van die grootte in ontwikkelingslanden zou leiden tot economische groei.»

HUMO Is het België sindsdien altijd gelukt om die veeleer bescheiden maatstaf te halen?

HERTOGEN «Nee, nooit. Eén keer zijn we er dichtbij geweest (lachje). Er zijn een paar landen die het weleens gehaald hebben, maar België is een slechte leerling. De begroting weerspiegelt de prioriteiten van de politiek, en die liggen vaak elders.»

HUMO Er wordt tegenwoordig nogal eens cynisch gedaan over de efficiëntie van ontwikkelingssamenwerking.

HERTOGEN «Ik vind het raar om te zeggen dat ontwikkelingssamenwerking faalt omdat er nog armoede bestaat. Ik vergelijk het liever met ons onderwijssysteem. Daar heb je ook leerlingen die de doelstellingen niet halen. Maar dan zeggen we toch niet: ‘Afschaffen die handel!’

»We denken te makkelijk: met een kapitaalinjectie komt het allemaal wel goed. Terwijl de onderliggende problemen te complex zijn om met een bom geld op te lossen.»

HUMO Heeft de 0,7 procent-norm de ontwikkelingslanden al effectief geholpen, als niemand 'm naleeft en als geld niet volstaat?

HERTOGEN «Oxfam heeft zonet cijfers naar buiten gebracht. Omdat de OESO-landen hun belofte niet zijn nagekomen, zijn de ontwikkelingslanden 5,7 triljoen dollar misgelopen. Maar wat er wél besteed is, heeft een impact gehad. Tussen 1990 en 2015 is de kindersterfte gehalveerd. Polio is de wereld uit. We hebben malaria kunnen terugdringen, en ga zo maar door.»

HUMO Wat moet België beter doen wat betreft ontwikkelingssamenwerking?

HERTOGEN «Ten eerste: die 0,7 procent voor de verandering eens halen. Ten tweede: focussen op samenwerking met ontwikkelingslanden.»

HUMO Vertrouw je wat dat betreft op de nieuwe regering?

HERTOGEN «Ik vind het een beloftevol regeerakkoord. Nu is het afwachten of de goede bedoelingen effectief zullen worden vertaald in de budgetten. We'll see.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234