null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

ReportageCorona Travels

Nog nooit zó stil op de Eiffeltoren: vogels hebben nu het hoogste woord

Poorten en hekken zitten op slot. Er is geen buitenlandse toerist te bekennen. De Eiffeltoren is al drie maanden dicht. Maar op 25 juni gaan de deuren weer open.

Frank Renout

Je hoeft maar even stil te staan op de paadjes rondom de Eiffeltoren, waar normaal duizenden mensen lopen, kinderen spelen, stelletjes elkaar kussen en hordes toeristen selfies nemen, en je hoort ze: vogels. Uit de bomen klinkt vrolijk getjilp. Voor het eerst hebben de vogels hier het hoogste woord, want verder is het stil.

Rond de Eiffeltoren loopt bijna niemand. Het wereldberoemde en 324 meter hoge monument in Parijs is sinds 13 maart dicht, op last van de regering. Het coronavirus begon om zich heen te grijpen. En een virus smult van lange rijen voor de ingang, drukte op smalle trappen en overvolle liften. Dus uit voorzorg gingen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de hekken dicht.

Gebruik onderstaande fotoslider om de situatie van vroeger met nu te vergelijken....

Draaimolen

Het werd een letterlijke lockdown. De ruim driehonderd mensen aan personeel mochten thuisblijven. Bij een houten kraampje op straat met ijs, crêpes en wafels is geen klant te zien. ‘Er komen sinds maart al geen buitenlandse toeristen meer,’ zegt de verkoper.

De felgekleurde draaimolen naast de Eiffeltoren staat stil. Niet één kind vergaapt zich aan de kermisattractie met hobbelende paardjes en vliegtuigjes. ‘Vóór de Eiffeltoren dicht ging hadden we tien tot twintig kinderen per draaibeurt,’ zegt de kaartjesverkoper in zijn hokje.

Vorig jaar werd de Eiffeltoren door meer dan 6 miljoen mensen bezocht. Driekwart van hen kwam uit het buitenland. Er zijn extreme dagen geweest dat zelfs 25.000 bezoekers per dag de toren ingingen. Het is één van de best bezochte monumenten te wereld.

Nu zijn de trappen en de liften, de restaurants en de souvenirshops, en alle drie de verdiepingen uitgestorven. ‘Ik vind het zalig, echt waar,’ vertelt Blanche, een charmante Parisienne op leeftijd die al meer dan dertig jaar naast de Eiffeltoren woont. ‘De rust, de stilte, je kunt als bewoner voor het eerst gewoon ongestoord op straat lopen. Normaal staat het hier vol met bussen. Bussen vol toeristen. Die mensen gaan allemaal lopen, staan allemaal in de rij, kopen allemaal een ijsje: het was hier echt héél erg druk hoor!’

Die rijen zouden straks best wel eens nóg langer kunnen worden. Want als de ruim 130 jaar oude toren weer open gaat, gelden nieuwe en strengere toegangsregels. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Mensen moeten afstand houden. Iedereen moet een masker op. De liften blijven dicht en de derde verdieping blijft voorlopig ook nog op slot. Als straks evenveel mensen als voorheen voor de ingang staan, wordt het dringen op de trappen. Nu al zet personeel nieuwe hekken neer om de stromen in goede banen te leiden.

Blanche is er niet gerust op. ‘Ik snap wel dat het economisch belangrijk is dat de toeristen weer komen. Maar kan het niet íéts minder? Je kunt dat toch reguleren? Die drukte, dat lijkt me ook voor de toeristen zelf niet leuk. En al die bussen: dat vervuilt maar.’

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Trillende bovenlip

Voorlopig loopt rond de vier pijlers van de Eiffeltoren alleen nog een handjevol Franse bezoekers. Die mogen weer reizen in eigen land. Maar niet iedereen is even goed voorbereid. Een mevrouw neemt foto's van haar dochter en zoontje, poserend voor de Eiffeltoren. ‘Ja, daar zijn we speciaal voor gekomen uit Lyon,’ zegt ze lachend. Haar kinderen lachen niet. ‘Het is zo jammer, we dachten dat we naar boven konden,’ zegt haar tienerdochter beteuterd. Het zoontje zegt helemaal niets meer en staat alleen nog met trillende bovenlip naar de dichte toegangspoorten te kijken.

‘Kom op!’ roept de moeder in een poging de weggezakte familiemoraal wat op te vijzelen. ‘Dan komen we na de 25ste toch nog een keer terug.’

null Beeld EPA
Beeld EPA

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234