null Beeld

Nonkel mop

Na een deugddoende vakantie is het ook voor de flauwewoordspelingenpolitie weer business as usual: de komende dinsdag- en donderdagavonden zal vtm u trachten te vermaken met een door Rob Vanoudenhoven gepresenteerd moppenprogramma, dat men met de titel ‘Nonkel Mop’ heeft menen te moeten bedenken. U leest het goed: ‘Nonkel Mop’.

Rob Vanoudenhoven «Een tijd geleden was ik met enkele vrienden een boompje aan het opzetten over de mop – 't ging er vooral over dat je hier en daar leest dat de klassieke mop dood zou zijn. Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, maar ik denk dan: ‘Hoe is dat nu toch mogelijk?’ Ik vind: als er één ding in het leven is dat nu eens echt democratisch, tijdloos en universeel is, dan is het toch wel een mop. De oudste mop die archeologen hebben weten terug te vinden, eentje van de zogeheten Soemeriërs, dateert van vierduizend jaar geleden: tijdloos dus. En de mop is ook universeel, dat heb ik gemerkt toen ik voor mijn werk eens in Peru was: daar werden precies dezelfde moppen verteld als bij ons! Oké, Jantje heet er misschien Pedro, maar wees maar zeker dat hij ook ginder in het frietvet valt. En dat de mop bij uitstek democratisch is, merk ik hier wel vaker in het dorp: als de loodgieter en de advocaat samen moppen beginnen te tappen, dan vallen alle vooroordelen weg.»

'Moppen mógen weer'

HUMO Conclusie: de mop moet van een gewisse dood worden gered?

Vanoudenhoven «Nee, want ik denk níét dat de mop op sterven na dood is. Ik weet niet of het je ooit is opgevallen, maar de meeste mensen die hun Humo openslaan, zoeken eerst de (Bulderlacht) van de week op. Dat bewijst toch dat moppen nog altijd populair zijn? En denk maar niet dat jonge mensen niet meer van moppen houden omdat ze op internet gebombardeerd worden met visuele grappen. Ik heb onlangs nog enkele lessen improvisatie gegeven aan jonge gasten, en die waren allemaal enorm enthousiast dat er een moppenprogramma op tv ging komen.»

HUMO Hoe ziet dat programma er precies uit?

Vanoudenhoven «Wel, ik ben zo'n beetje de moderator, en iedere aflevering heb ik vier BV's te gast die ieder een drie- of viertal moppen komen vertellen. En dan is er ook nog een aantal bekende mensen – politici, sportlui en zo meer – die in een vooraf opgenomen filmpje een mop vertellen.»

HUMO Blijft de vraag hoe die vierduizend jaar oude mop van de Soemeriërs nu eigenlijk ging.

Vanoudenhoven «Ha ja, de oudste mop ter wereld! Ik ken 'm niet precies vanbuiten, maar de clou kwam erop neer dat een vrouw een scheetje had gelaten in de schoot van haar man (lacht).»

HUMO Hilarisch!

Vanoudenhoven «Welja, als je dat met de humoristische maatstaven van nu bekijkt, denk je misschien: ‘Hmm, geen hoogvlieger.’ Maar vierduizend jaar geleden is daar dus gewél­dig om gelachen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234