Een luchtbeeld van het Duitse stadje Schuld na de zondvloed. Beeld Christoph Reichwein/TNN/dpa
Een luchtbeeld van het Duitse stadje Schuld na de zondvloed.Beeld Christoph Reichwein/TNN/dpa

noodweer

Noodweer eist al zeker 20 levens in ons land, Duitsland telt 103 doden

Het aantal mensen dat in ons land is omgekomen door het noodweer, is al zeker opgelopen tot 20. Ook onze omliggende landen hebben zwaar te lijden onder de felle regenval. In Duitsland zijn al zeker 103 mensen omgekomen, en worden meer dan 1.300 mensen nog vermist.

Joeri Vlemings

België

In ons land zijn zeker 20 overlijdens te betreuren. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gezegd tijdens een persconferentie vrijdag over het noodweer.

In Eupen, in de Oostkantons, heeft de hevige regenval woensdag het leven gekost aan een 22-jarige man. De twintiger sprong met een zwemband in het snel stromende water in de wijk Nispert en werd vervolgens een tijdlang vermist. Later vonden de hulpdiensten zijn lichaam in een beek in de buurt van de Rotenberg.

In Aywaille, in de provincie Luik, hebben de hulpdiensten donderdagochtend het lichaam van een man aangetroffen in de kelder van zijn huis. Het gaat om een 50-jarige man. Dat meldt burgmeester Thierry Carpentier. Volgens de hulpdiensten probeerde de man zelf een oplossing te vinden voor het overstromingsprobleem in zijn huis en ging hij poolshoogte nemen in de kelder.

In Pepinster werd een levenloos lichaam aangetroffen onder een gedeeltelijk ingestorte brug. In het arrondissement Verviers zijn zes doden gevallen als gevolg van de overstromingen. Dat is vernomen van het parket van Verviers. De slachtoffers zijn om het leven gekomen door de zware regenval die momenteel in de regio valt. Er is nog geen duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers of de plaatsen waar de stoffelijke resten zijn gevonden.

In Philippeville is een vijftiger overleden die probeerde takken die een afvoerpijp blokkeerden uit een beek te verwijderen. In Chaudfontaine hebben de overstromingen twee doden geëist. In Trooz zijn vrijdagmorgen drie dodelijke slachtoffers van het noodweer aangetroffen. Twee slachtoffers werden in hun huizen aangetroffen, een derde lichaam werd in een veld op het grondgebied van Trooz ontdekt.

Donderdagavond was in de Rue de l’Église in Trooz ook een vrouw overleden. Volgens de burgemeester van de gemeente hield dat overlijden echter geen verband met de overstromingen, maar stierf de vrouw aan een hartprobleem.

Er zijn ook nog zeker 20 vermisten, onder wie een meisje van 15 dat in de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg werd meegesleurd door de Ourthe. Zij is nog altijd niet teruggevonden. Bij een reddingsoperatie in Pepinster raakten ook drie mensen vermist toen een reddingsboot omsloeg.

De grootste overlast was er aanvankelijk in de provincie Luik. In Pepinster is gisteren een tiental huizen ingestort als gevolg van de overstroming van de rivier de Vesder. De hulpdiensten probeerden er met bootjes mensen te evacueren. Sommigen moesten urenlang wachten op het dak van hun huis.

Inwoners werden geëvacueerd uit dorpen in Luik, Namen en Luxemburg en ook in Moelingen (Voeren) moesten mensen hun woningen verlaten. Vrijdag zijn alle ogen gericht op de Maas in Limburg. In alle gemeenten langs de Maas in Limburg zijn dorpen geëvacueerd. De situatie is kritiek in Maaseik, waar het water inmiddels over de dijk loopt.

Duitsland

In Duitsland is het aantal doden opgelopen tot 103.

Zeker 60 doden zijn te betreuren in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. ‘De vrees is dat dat er nog meer worden’, zei een woordvoerder van de politieleiding in de stad Koblenz.

In de gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler, ook in de deelstaat Rijnland-Palts, zijn na de zware overstromingen ongeveer 1.300 mensen vermist. In die gemeente vielen al zeker 19 doden, zei de plaatselijke minister van Binnenlandse Zaken, Roger Lewentz. Er zijn ook ongeveer 1.300 mensen vermist. Het mobiele netwerk in de regio ligt plat, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn intussen 43 overlijdens gemeld. De politie van Keulen zegt in haar regio alleen al 20 doden te hebben geteld.

Vrijdagvoormiddag vielen slachtoffers bij een aardverschuiving in Noordrijn-Westfalen. De lokale autoriteiten melden dat er in Erfstadt-Blessem, nabij Keulen, naast de dodelijke slachtoffers ook meerdere vermisten zijn.

Het district Euskirchen maakte melding van acht doden. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en overleden zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties.

De hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten ‘geschokt’ op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de ‘onvermoeibare’ hulpdiensten voor hun inzet.

null Beeld AP
Beeld AP

Nederland

Ook in Nederland is er grote hinder. Aan het Julianakanaal is er sprake van een dijkbreuk. ‘Het water heeft een gat geslagen van één op één meter, maar dat kan snel groter worden’, aldus een woordvoerder. Het gaat om een stuk dijk bij Voulwames, aan de grens met België.

Vanwege de dijkdoorbraak gaat er een luchtalarm af. ‘Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten zo snel mogelijk ramen en deuren sluiten en naar een veilige verdieping gaan in huis. Er is geen tijd meer om de woning te verlaten. Dit gebied komt onder water te staan. Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan’, meldt de Veiligheidsregio.

Het ziekenhuis VieCuri in het Nederlands-Limburgse Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlakbij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

De grootste problemen waren er donderdag in Valkenburg in Nederlands-Limburg. Daar zijn een hospice, twee verzorgingstehuizen en een camping ontruimd. Er dreigt nu een voedseltekort. ‘De hotels zitten vol met evacués, maar vrachtwagens met voedsel kunnen als gevolg van het hoogwater Valkenburg niet bereiken’, zegt burgemeester Daan Prevoo.

Luxemburg

Op vraag van premier Xavier Bettel heeft het Groothertogdom Luxemburg het noodplan afgekondigd. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag, wanneer net als in ons land het debiet van de rivieren van het kleine land plots pijlsnel steeg. Op verschillende plaatsen in het Groothertogdom zijn mensen geëvacueerd uit overstroomde huizen. Dat gebeurde onder andere in het stadje Echternach, waar het centrum van de stad helemaal blank staat.

Op tientallen plaatsen is ook het wegverkeer verstoord in het land. De plaatselijke autoriteiten van Ettelbürck vragen zo om niet meer met de auto naar daar te rijden. Er is nu een centrum ingericht om operaties van de hulpdiensten te coördineren. De brandweerploegen zijn ‘op het maximum van hun capaciteiten’ ingezet. Die ploegen waren donderdagavond nog altijd bezig met het in veiligheid brengen van mensen in gevaar.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234