null Beeld

Nooitgedacht


Rik Torfs is terug met een derde etappe in zijn eeuwige zoektocht naar de gespletenheid van de mens.


'Nooit gedacht dat een man als ik, die een saai beroep, kerkjurist, combineert met een zo mogelijk nog saaiere persoonlijkheid - ik wil per se een das dragen terwijl dat eigenlijk niet meer hoort - en met belangstellingssferen die al een paar jaar passé zijn; dat zo'n man nog de kans zou krijgen om een programma te maken voor Canvas. En naar verluidt weet het ook nog eens mensen te boeien! Nee, dat had ik een paar jaar geleden nooit durven dromen.'
'Nooitgedacht' deel drie wordt vanavond afgetrapt met een reeks van vijf afleveringen; in maart worden er nog eens vijf aan toegevoegd. Zou er, in vergelijking met vorig jaar bijvoorbeeld, iets veranderd zijn aan het concept?
Rik Torfs «De interviewer is alweer een jaartje ouder en sukkelachtiger geworden, maar gelukkig hebben ze hem laten zitten. Daarnaast is er de wellicht iets wezenlijker verandering dat we niet meer in de kelder van Tour & Taxis filmen, maar in een perfect nagebouwde kelder in de studio's van Woestijnvis. Alleen gerenommeerde kelderkenners zullen na diepgaande studie de zeven verschillen kunnen waarnemen. Niet dat we verjaagd zijn uit Tour & Taxis - het tegendeel leunt dichter aan bij de waarheid: we droegen in aanzienlijke mate bij tot het prestige van dit ietwat verlaten gebouw - maar we zijn nu minder gebonden aan agenda's.
»Overigens hebben we dit jaar ook geprobeerd om, nog meer dan anders, zo weinig mogelijk te praten over publiek bekende feiten. We zijn echt naar de fond gegaan van de ideeën en drijfveren van mijn gasten.»
HUMO Dat wordt wellicht ook vanzelf iets makkelijker: mensen zullen sneller hun ziel ontbloten als ze zich van een vorig seizoen herinneren dat jij er zorgvuldig mee omspringt.
Torfs «Ik denk dat dat misschien wel zou kunnen kloppen. Ik neem geen harde of factische interviews af; 't gaat me om een gesprek in een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen. Als je bovendien laat blijken dat je hen zelfs sympathiek vindt, kan je je weleens een vraag permitteren waar je zelf een beetje van schrikt, omdat-ie op of zelfs over het randje zit.
»Zo vond ik, om maar iets te zeggen, het gesprek met Wim Distelmans over leven en dood zéér interessant. Hij staat bekend als iemand die heel erg bezig is met palliatieve zorg en euthanasie, maar als dan plots - haast per ongeluk, zou ik durven zeggen - blijkt dat hij voor zichzelf nog helemaal niet heeft uitgemaakt op welke manier hij zou willen gaan, is dat op zijn minst opmerkelijk.
»Maar wellicht het meest spectaculaire gesprek van deze reeks was dat met Wilfried Martens. Met mij sprak hij heel intiem over hoe hij tegen liefde en zelfs seks aankijkt, en hij deed dat zo authentiek, oprecht en mooi dat we er allebei helemaal stil van werden. Bij momenten zat ik hem aan te kijken met een mengeling van lichte verbazing en diepe schroom - gevoelens die, ik had niets anders verwacht, mijn gezicht in een wel heel vreemde plooi legden. De kijker weze gewaarschuwd.»
HUMO Hebben de gasten achteraf nooit spijt van die opmerkelijke openhartigheid?
Torfs «Dat weet je natuurlijk nooit, maar ik denk dat je het een beetje kan vergelijken met een gesprek op café waarin je meer over jezelf vertelt dan je van plan was. Dat kan in eerste instantie misschien wat vreemd aanvoelen, maar tegelijk ontdek je ook veel over jezélf wanneer je oprecht bent.
»In zijn memoires had Wilfried Martens ook al over liefde en seks geschreven, maar die passages waren allemaal geschrapt in overleg met zijn uitgever. Die zei: 'Dat moet je niet schrijven, dat is te persoonlijk, dat past toch niet voor een ex-premier?' Dat hij het nu alsnog aandurfde, daar ben ik hem zeer dankbaar voor.»
HUMO Je gast in de eerste aflevering is Kamagurka.
Torfs «Ik vind dat er af en toe ook eens écht verstandige mensen op televisie mogen komen - zelfs in 'Nooitgedacht', en van mij zal het niet komen. En Kamagurka is zo iemand. Hij beschikt over een heel diep emotioneel leven - anders zou hij geen groot kunstenaar zijn - en hij weet er met een bedachtzame diepgang over te spreken. Overigens zijn we ongeveer leeftijdsgenoten; onze jeugd speelde zich af in hetzelfde tijdsgewricht en dat helpt om elkaar beter te begrijpen.
»Kamagurka past perfect in het rijtje interviewees waar ook Bart De Wever en Paul Verhoeven toe behoren: mensen die de authenticiteit niet schuwen. Zelfs als ze vluchten, hebben ze nog de moed om te laten zien dat ze vluchten. Ook in de camouflage authentiek zijn; het is niet iedereen gegeven.»
HUMO De perstekst vermeldt: 'Iedereen spreekt af en toe de waarheid.' In het geval van Kamagurka is dat over God.
Torfs «Iedereen is een kind van zijn tijd, en Kamagurka komt uit een periode dat God stilaan uit beeld verdween. Alleen is hij iemand die achteraf toch weer heeft teruggegrepen naar de grote religieuze vragen, onder meer na de dood van zijn gewezen partner en het overlijden van zijn vader. Maar hij doet dat als de kunstenaar die hij is: volkomen vrij en dus des te dieper.
»Maar we hebben het bijvoorbeeld ook over het belang van schaamhaar gehad. Daar zijn we haast zonder er erg in te hebben op gekomen, hetgeen er toch op wijst dat we daar allebei een bijzondere belangstelling voor koesteren. Het zou namelijk fout zijn om schaamhaar als zomaar een detail af te doen. De snit van het schaamhaar is niet alleen een kwestie van mode, het zegt ook heel veel over het wie of wat van een vrouw. Zoals je over een hond kan spreken door zijn staart te benaderen, zo kan je de ziel van een vrouw vinden middels een minutieuze analyse van d'r lagere haarzones.»
(fvd)

Rik Torfs blogtCanvas.be: \'Nooitgedacht\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234