null Beeld

Novastar - Almost Bangor

Dat heet met de deur in huis vallen: we tellen op 'Almost Bangor', de langverwachte derde van Novastar (na de titelloze uit 2000 en 'Another Lonely Soul' uit 2004) vier stráffe en drie erg goeie songs, maar ook een trio dat ons maar matig kan bekoren. Samen goed voor zesendertig minuten muziek en drie sterren. Soms is recenseren gewoon wiskunde: een kwestie van optellen & aftrekken.

Charlie Poel

Misschien hadden we bij het herhaaldelijk beluisteren van 'Almost Bangor' eerst al onze kleren moeten uittrekken en liefdevol over onze (denkbeeldige) tattoos moeten strelen (zie het interview met Joost Zweegers vorige week in Humo, over zijn aparte manier om sommige songs op te nemen), maar op 't schoon verdiep van de Sanoma Torens in Diegem zijn er grenzen aan de frivoliteit. En dus hebben we het trio 'Because', 'Bangor' en 'Sundance' wellicht niet genóég kansen gegeven om zich te bewijzen - door onze kleren aan te houden bijvoorbeeld. So be it, recenseren is geen method acting, en we gaan hier niet, de job terwille, in onze blote flikker de hoon van Stefanie d.J., Bonnie V., Annemie B. of Emmeke O. trotseren! Of de afgunst van de mannelijke redactieleden. Het soortelijk gewicht van de drie betreffende liedjes is te licht om het belang te torsen dat Zweegers en producer Wim De Wilde eraan willen geven. Het arrangement, de stemacrobatie en het algehele gevoel reiken naar minisymfonietjes à la The Beatles, Brian Wilson of Tim Buckley, maar storten op Icarus-wijze voortijdig neer: de was aan hun vleugels te gauw weggesmolten, de composities beklijvend noch sterk genoeg. Te veel de ouwe Novastar ook, en daar hébben we al anderhalve goeie plaat van.

Dat is dan in schril contrast met de rest van de songs op 'Almost Bangor'! Even ter zijde: in Genius, de allernieuwste iTunes-toepassing, selecteert de computer op basis van een nummer uit uw muziekbibliotheek een afspeellijst die bij uw keuze past, en we moeten zeggen: dat heeft ons de voorbije dagen al meermaals aangenaam verrast. Voor songs uit 'Almost Bangor' is het volgens Genius nog te vroeg, maar we gokken nu al dat Neil Young, The Beatles maar zeker ook de betreurde Tim Buckley (vader van Jeff en één van onze all time helden) prominent aanwezig zullen zijn. Het luisterliedje-met-weerhaken dat 'Weller Weakness' heet, wordt op het eind helemaal opengereten door een Neil Young-gitaar (en de bijbehorende herrie) en het heerlijke 'Wings on Me' - zowat het enige uptempo nummer - is Beatles-volgens-het-boekje, maar dan met George Harrison (dat gitaartje!) in de hoofdrol in plaats van Lennon & McCartney - het nummer zou ook van The Traveling Wilburys kunnen zijn, een groter compliment is nauwelijks denkbaar.

Maar echt schitteren, fonkelen, glinsteren en de hoogste verwachtingen helemaal inlossen doet Zweegers toch vooral wanneer hij voor de eenvoud kiest en zijn wendbare stem laat samengaan met alleen maar akoestische gitaar, piano en/of strijkers. Dan getuigt hij van een pure, sobere, naakte eerlijkheid die luisterbeurt na luisterbeurt blíjft ontroeren. Al begrijpen ook wij niet altijd waarover hij zingt en zijn de teksten inderdaad soms 'wazig' - zie ook dáártoe het onthullende interview in de vorige Humo. 'Making Waves' is van die orde, net als het adembenemende slotduo 'Miles' en 'All Day Long': dichter bij God, en bij Tim Buckley, komt Zweegers bij leven wellicht nooit meer. Doe daar nog de opener (en eerste succesrijke single) 'Mars Needs Woman' bij die 's ochtends, 's middags en 's avonds op alle radiozenders te horen is maar die wij nog altijd niet beu zijn, en de eindsom (wiskunde!) is: positief. En dat zou u ons na de eerste paar beluisteringen niet hebben horen zeggen, want 'Almost Bangor' is zo'n typische groeiplaat die tijd nodig heeft om zich te openbaren. Een beetje zoals de bevrijding uit de depressie van Joost Zweegers zelf: 'Tot er ineens - ploep! - iets open leek te spatten.'

Geheel by the way: hoe ongeloofwaardig is het internet soms! Geef in Google 'Novastar' in, en onderaan krijgt u bij 'verwante zoekopdrachten': novastar lyrics / novastar wrong / coldplay. Coldplay? Ga uw mond spoelen, Google, en wel nu meteen!

Toptracks: 'Miles', 'Making Waves', 'Weller Weakness', 'All Day Long'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234